Prijava

Vaša prijava

  • Rubrika
  • Izbori

Velika Gorica izabrala Barišića

Velika Gorica izabrala Barišića

Dražen Barišić pobijedio je u 2. krugu izbora za gradonačelnika Velike Gorice. Ako ste pratili domaće portale sigurno ste primijetili da su im izbori u Velikoj Gorici bili toliko nezanimljivi da ih nisu ni spominjali. Čak im je i Velika Ludina bila zanimljivija od Velike Gorice. Ni birači u Velikoj Gorici nisu doživjeli izbore kao nešto važno. Na izbore je izašlo 16.162 glasača (29,29%) što je dosta manje od 22.715 glasača (41,22%) iz prvog kruga. Kampanje u drugom krugu skoro da nije ni bilo. To je više išlo na ruku Draženu Barišiću, a Aleksandar Horvat kao da se izgubio i želio da ova gnjavaža što prije prođe.

Dražen Barišić je osvojio 9.876 glasova (61,11%) što je manje od 10.619 (46,75%) glasova iz prvog kruga. Aleksandar Horvat osvojio je 5.836 glasova (36,11%) što je više nego što je dobio u prvom krugu (3.891, 17,13%), ali kad mu pribrojimo i Beusove glasove (2.593, 11,42%), koji je svoje glasače pozvao da daju glas Horvatu, onda vidimo da je i on dobio manje od zbroja njihovih zajedničkih glasova. Glasači ostalih kandidata za gradonačelnika iz prvog kruga su odlučili ostati doma. 

Barišiću sada preostaje da skupi većinu u Gradskom vijeću. Najlogičniji (i dosadašnji) koalicijski partner mu je Bandićeva stranka sa svoja 4 mandata. Kunić je najavio da će se skupo prodati, ali Barišić je jedini kupac tako da očekujemo njihov dogovor.

Situacija je potpuno drugačija u županijskoj skupštini. Kožić je osvojio još jedan mandat, ali nema većinu. Teško da će uspjeti privoljeti na suradnju MOST i Živi zid, s Kunićem bi imali sigurnu većinu. U skupštini su dva kupca i tu se Bandićevoj stranici otvara više mogućnosti za igru. Sigurno je da će i Bandić sudjelovati u dogovoru, a kako je njemu u Zagrebu HDZ neophodan partner, to bi moglo imati svoj odraz i na odluku u županijskoj skupštini. HDZ i Bandićevci bi za većinu trebali još 3 ruke. MOST ima 4 mandata i to im je dosta. HDZ i MOST si trenutno nisu dobri, ali prirodniji je taj savez nego onaj sa SDP-om. Izgleda da Kožića očekuje burniji mandat nego je to bilo zadnje 4 godine.

Ta priča nam je zanimljiva jer je Barišić predsjednik županijskog odbora HDZ-a, zbog čega je i odstupio s pozicije predsjednika gradskog odbora. Županijska politika je njegova nadležnost. Možda niste primijetili, zbog njegove neaktivnosti i nesudjelovanja u raspravama, ali Barišić je i saborski zastupnik. Toliko je toga pa se pomalo bojimo kao će se stići baviti poslom na svim tim razinama. 

Što nas očekuje u budućnosti?

HDZ će po svoj prilici imati stabilnu većinu u Gradskom vijeću što znači da može nastaviti raditi na isti način kao i do sada i ostvarivati svoje planove. Osim u gradskim četvrtima "Vladimir Nazor" (većina SDP i HNS) i "Hrvatski velikani" (većinu im mogu uzeti SDP i HNS ako pridobiju MOST) u svim ostalim četvrtima ima izgledne mogućnosti za osvajanje vlasti. U većini mjesnih odbora situacija je zacementirana. Ta razina lokalne samouprave mogla bi u naredne četiri godine još više izgubiti na važnosti i izgleda da će uglavnom svirati po notama iz središnjice. 

Čini nam se da za 4 godine Barišić neće napadati 4. mandat gradonačelnika. Kao predsjednik županijskog odbora on je logični izbor za župana, a ako Kožiću priredi dovoljno nevolja on se vjerojatno neće ponovno kandidirati što otvara Barišiću put prema poziciji župana. Jedino ako su njegove ambicije veće pa poželi preskakati razine? Barišićeva (ne)aktivnosti u Saboru ne daje mu za pravo da se nada tome, županija, kao raj za političare, čini nam se kao njegov politički maksimum.

Oporbe se Barišić ne treba bojati, veća mu opasnost prijeti (ne kažemo da je sad ima) iz redova vlastite stranke. I političari većeg kalibra su se popiknuli na gradskom nivou.

Što može oporba?

SDP će biti konstruktivna oporbabarem je tako najavio Aleksandar Horvat čestitajući Barišiću na izbornoj pobjedi. Sudeći po dosadašnjoj praksi, SDP će spavati do par mjeseci prije izbora kada će nam ponuditi novog nepoznatog kandidata. Ne vjerujemo da će Aleksandar Horvat  ponovno kandidirati niti da će izrasti u nekog prepoznatljivog političara. Njegovo ponašanje u izbornoj utrci, a naročito u drugom krugu, bilo je razočaravajuće. Sportaši znaju kako je to kad ulaziš u utakmicu s nadmoćnim protivnikom i kad su ti šanse za pobjedu manje od minimalnih. Pravi sportaš se nikada neće predati i bez obzira na izglede on će dati sve od sebe do pobjedi. Jer lopta je okrugla. Takav pristup i takvu odlučnost nismo prepoznali kod Horvata. Njemu je bilo važnije da se čuva od ozljeda i da ne izgubi s prevelikom razlikom. Navijači to prepoznaju, ne možeš im folirati.

HNS će na idućim izborima ući u svoj redovni ciklus sad idemo u koaliciju. Ne sumnjamo da će Beus biti najglasniji u oporbi, ali to nije dovoljno. HNS ima svoje limite i njihov doseg u biračko tijelo je ograničen. Teško da mogu voditi oporbu, naročito ako svoju prepoznatljivost baziraju samo na jednom čovjeku.

MOST je novi politički igrač na gradskoj sceni. Čini nam se da su malo tanki s članovima, većina s njihove liste za Gradsko vijeće nisu njihovi članovi. Trebali bi se potruditi da povećaju članstvo i izgrade bazu. Najveći im je problem što im se biračko tijelo preklapa s HDZ-ovim. A i ovi lokalni izbori najavili su njihov polagani pad. To ne mora značiti ništa na lokalnoj sceni gdje jaki pojedinci mogu spasiti stvar. Samo pitanje je imaju li oni takve?

HSP i HČSP su osvojili jedan mandat. Udruživanje im je pomoglo, ali ne mogu puno više od toga jer pravaško biračko tijelo nije preveliko.

Živi zid je osvojio jedan mandat. Da i jedan može puno postići vidjeli smo na njihovom primjeru jednog zastupnika u pretprošlom sazivu Sabora. Može li nešto slično napraviti njihov vijećnik na lokalnoj razini? Ne znamo, budemo vidjeli.

Najvažnija stvar koju bi u oporbi trebali shvatiti je da se za iduće izbore trebaju početi pripremati već danas. Ali kako im treba dugo da se izvuku od postizborne depresije ne vjerujemo da će se to dogoditi.

Prognoza

Prognoza za velikogoričku političku scenu za iduće četiri godine su jaki i stalni HDZ vjetrovi uz dodatne vjetriće s desne strane zbog čega će se brod jako naginjati u desno. Vjetrovi s lijeve strane će biti prolazni i ne pretjerano jaki. Nestabilnost cjelokupne državne flote uzrokovati će odlazak putnika s broda na strane brodove pa će se broj ljudi na brodu početi smanjivati. Očekuju su novi nameti, nastavak problema s grijanjem i daljnje zaduživanje broda. Pojedini članovi posade (i njihovi kumovi) mogli bi podebljati svoje kese na račun velikih radova na brodu. Nadamo se da neće doći do problema s isplatom plaća posadi broda.


U Gorici sve po starom

Priprema za Porez na nekretnine