Prijava

Vaša prijava

  • Rubrika
  • Izbori

Što je potrebno za nezavisnu kandidaturu u gradskoj četvrti ili mjesnom odboru

Što je potrebno za nezavisnu kandidaturu u gradskoj četvrti ili mjesnom odboru

Kandidiranje za vijeće vaše gradske četvrti ili mjesni odbor je malo kompliciranije ako prijavljujete listu kao grupa građana (popularnije nezavisna lista) nego kad je u pitanju stranka. Stranke ne trebaju prikupljati potpise, grupe građana trebaju.

Sastavljanje liste

Najprije morate imati određeni broj kandidata za listu. Ni više ni manje nego što je to određeno. U prilogu na kraju članka nalazi se tablica u kojoj možete vidjeti koliko je kandidata potrebno za pojedinu gradsku četvrt ili mjesni odbor. Ti kandidati moraju prihvatiti kandidaturu, ispuniti očitovanje i ovjeriti ga kod javnog bilježnika ili nadležnog izbornog povjerenstva. Predlažemo nadležno izborno povjerenstvo.

Za kandidaturu kandidati ispunjavaju obrazac OMS-3 (klikni na ime obrasca za preuzimanje).

Prikupljanje potpisa

Nakon što ste sakupili kandidate za listu trebate prikupiti potpise.

Za prikupljanje potpisa koristite obrazac OMS-2 (klikni na ime obrasca za preuzimanje).

U prijedlogu liste kandidati moraju biti poredani od rednog broja 1. do zaključno rednog broja koliko se članova vijeća jedinica mjesne samouprave jedinice bira putem kandidacijske liste. Predlagatelj slobodno utvrđuje redoslijed kandidata na listi.

Naziv liste je "kandidacijska lista grupe birača za članove vijeća gradske četvrti/mjesnog odbora". Nositelj liste prvi je predloženi kandidat na listi.

U prilogu na kraju članka možete vidjeti koliko vaše vijeće jedince mjesne samouprave ima članova.

Kada birači kao ovlašteni predlagatelji predlažu kandidacijsku listu grupe birača za pravovaljanost liste dužni su prikupiti:

  • do 500 birača – 20 potpisa (5 članova)
  • od 501 – 1500 birača – 50 potpisa (7 i neke od 9 članova)
  • više od 1500 birača – 80 potpisa (9 članova i više)

Zanimljiva začkoljica s brojem potpisa i biračima. Bilo bi logično da je potreban broj potpisa sukladan broju članova. Ali ne - za mjesta s upisanih 1001 i 2000 birača bira se 9 članova, a 50 potpisa treba skupiti ako mjesto ima do 1500 birača, dok 80 potpisa treba skupiti ako je više od 1500 birača. Bilo bi logično da su te dvije stvari - broj potrebnih potpisa i broj mjesta u jedinici mjesne samouprave povezani - ali u slučaju jedinica s 9 članova imate problem - ne znate broj birača. Još jedna stvar koja nedostaje u uputama. Ako želite biti lisica i provjeriti broj birača u arhivi izbora na Izbori.hr mogli bi se iznenaditi, opet se morate potruditi naći ZIP arhivu i u njoj dokument u kojem je broj birača. Kliknite za skidanje dokumenta (otvorite datoteku za 6. izbornu jedinicu).

I pazite se leoparda.

Svaki birač može svojim potpisom podržati samo jednu kandidacijsku listu za izbor članova vijeća jedinica mjesne samouprave jedinice. Ako je vaš susjed već potpisao neku listu više ne može potpisati vašu.

Prijedlog kandidature za izbor kandidata s kandidacijske liste mogu pravovaljano podržati samo birači s prebivalištem na području jedinice za čije se vijeće izbori provode.

Prva tri po redu potpisnika smatraju se podnositeljima prijave kandidacijske liste. Ovo je jako važno kad budete predavali listu - nju predaju prva tri potpisnika - a ne kandidata. Jasno, kandidati mogu biti prvi na listi pa tako rješavate taj problem.

Za razliku od kandidata, kojih mora biti točan broj, savjetujemo da sakupite više potpisa nego što vam je potrebno - u slučaju da se pokaže da neki od potpisa nije ispravan imate rezervu.

Predaja liste

Obrazac za predaju kandidature je OMS-1 (klikni na ime obrasca za preuzimanje).

Za sva dodatna pitanja ili nejasnoće savjetujemo da se obratite izbornom povjerenstvu. Kontakt telefon Povjerenstva: 6269-924, 6269-925.

Ovjere kandidature vršit će se u prizemlju zgrade Gradske uprave!

Ne predajte listu u zadnji čas, ako vam nešto nedostaje možda nećete stići to napraviti.

Radno vrijeme povjerenstva možete provjeriti na službenoj web stranici - Raspored dežurstva Povjerenstva za izbor članova vijeća jedinice mjesne samouprave.

Imate još 4 dana. Od ponedjeljka do srijede povjerenstvo radi od 8 do 19, a zadnji dan, u četvrtak 29. travnja od 8 do 24.

Izbori i promatrači

Prilikom brojanja mogu se dogoditi slobodne interpretacije toga da li je neki listić ispravan ili ne. Bilo bi dobro da imenujete promatrače koje će moći nadzirati rad biračkog odbora.

Promatrač kojeg su predložili birači koji su predložili liste za izbor članova vijeća mjesnog odbora dužan je izbornom tijelu čiji će rad promatrati predočiti potvrdu koju izdaje i potpisuje predlagatelj ili nositelj kandidacijske liste grupe birača.

Promatrači mogu dati primjedbe koje ulaze u zapisnik o radu biračkog odbora.

O pravima i dužnostima promatrača pročitajte u Službenom glasniku 3/2021 (kliknite na naslov za preuzimanje glasnika).

Broj članova vijeća jedinice mjesne samouprave

RB. Gradska četvrt/mjesni odbor Broj članova
1. BRAĆA RADIĆ 11
2. HRVATSKI VELIKANI 11
3. MILJENKO GRANIĆ 15
4. STARI GRAD 11
5. VLADIMIR NAZOR 11
6. KURILOVEC 11
7. PLESO 9
8. RAKARJE 7
9. BAPČE 5
10. BUKOVČAK 5
11. BUŠEVEC-NOVO SELO 7
12. CEROVSKI VRH 5
13. ČIČKA POLJANA 7
14. ČRNKOVEC 5
15. DONJA LOMNICA 9
16. DONJE PODOTOČJE 5
17. DUBRANEC 5
18. GORNJA LOMNICA 5
19. GORNJE PODOTOČJE 5
20. GRADIĆI 9
21. GUDCI 5
22. GUSTELNICA 5
23. JAGODNO 5
24. KOBILIĆ 7
25. KOSNICA 7
26. KOZJAČA 5
27. KUČE 9
28. LAZINA 5
29. LEKNENO-TRNJE 5
30. LUKAVEC 9
31. MARKUŠEVEC 5
32. MIČEVEC 9
33. MRACLIN 7
34. NOVO ČIČE 9
35. OGULINEC 9
36. OKUJE 5
37. PETROVINA 7
38. RAKITOVEC 7
39. RIBNICA 7
40. SELNICA 5
41. SOP BUKEVSKI 5
42. STARO ČIČE 7
43. STRMEC BUKEVSKI 5
44. ŠČITARJEVO 9
45. ŠILJAKOVINA 7
46. TUROPOLJE 7
47. VELIKA BUNA 9
48. VELIKA MLAKA 11
49. VUKOMERIĆ 5
50. VUKOVINA 7

Ispričavamo se ukoliko je negdje došlo do nenamjerne grešku u prijenosu podataka. Provjerite podatke u drugom izvoru za svaki slučaj.


Transparentni ping-pong

Placebo nagrada