Prijava

Vaša prijava

  • Rubrika
  • Lokalna uprava

Imate pravo znati

Imate pravo znati

Nedavno je Večernjakova tribina pokazala kako postoji veliki interes javnosti za različite teme, a malo ljudi zna da zahvaljujući Zakonu o pravu na pristup informacijama imaju pravo znati.

Osim što su slabo informirani o mogućnostima navedenog zakona ne znaju ni kojim sve institucijama mogu postavljati pitanja. Zbog toga su udruga Programiraj za Hrvatsku i GONG predstavili internetsku platformu ImamoPravoZnati.org kako bi omogućili građanima lakši pristup informacijama tijela javne vlasti putem interneta te doprinijeli njihovoj transparentnosti i odgovornosti prema građanima. Građani mogu na web stranici ImamoPravoZnati.org u tri jednostavna koraka zatražiti informacije od oko 6.000 tijela javne vlasti.

Vi možete koristiti kontakt podatke i direktno zatražiti informaciju od nekog tijela javne vlasti, ali spomenuta platforma će omogućiti uvid u zahtjeve Povjerenici za informiranje pa će ona moći brže i bolje reagirati ukoliko neko tijelo javne vlasti ne bude ispunjavalo svoje obaveze. Zahtjevi će se moći pretraživati tako da neće biti potrebe da ponavljate pitanje na koje je netko već dobio odgovor. Na taj način će ta platforma pomoći i tijelima javne vlasti pa bi bilo dobro da i oni potiču njezinu upotrebu.

U prilogu vam donosimo popis tijela javne vlasti s područja Velike Gorice. Možete razmisliti o svojem pitanju ili ga postaviti na željenu adresu ako ga već imate.