Prijava

Vaša prijava

FOTO: Općina Orle kraju privela još jedan EU projekt, multimedijalni centar u Orlima postaje mjesto svih društvenih događanja

[]

Kako bi se stvorili novi društveni sadržaji Općina Orle u veljači 2021. potpisala je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u svrhu provedbe projekta „54+ za 29+- zajedno do posla!“. Projekt je bio namijenjen aktivnom uključivanju te poboljšanju zapošljivosti ranjivih skupina društva i stvaranju novih sadržaja za ciljane skupine što svakako nedostaje u ruralnim sredinama. Provedba projekta trajala je dvije godine, pa je tako 15. veljače završnom konferencijom projekt došao do svoga kraja.

Nositelj projekta bila je Općina Orle, a ugovorne strane Hrvatski zavod za zapošljavanje te Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, pri čemu je Općina projekt provodila s partnerima; Udrugom mladih, Udrugom umirovljenika i starijih osoba Općine Orle te Klubom žena Orle.

Ciljevi projekta bili su povećati socijalnu uključenost i zapošljivost ranjivih skupina kako bi se potaknulo njihovo sudjelovanje u društvu, unapređenje kvalitete života poboljšanjem komunalne i društvene infrastrukture te razvoj civilnog sektora. Kako bi se to i postiglo prostor Društvenog doma u Orlima prenamijenjen je u multimedijalni centar, koji bi trebao ostati mjesto okupljanja djece, mladih i ostalih mještana u svrhu daljnjeg rada i suradnje.

-Vjerujem kako će ova dvorana u kojoj se nalazimo i koja je adaptirana u kulturni centar postati mjesto gdje će se svi ti polaznici koji su prošli kroz projekt i usvojili neka nova znanja i vještine biti mjesto budućih okupljanja i razmjene ideja, čime će se doprinijeti budućem razvoju općine i Zagrebačke županije- rekla je voditeljica projekta Josipa Lukač.

Između ostaloga, projektom se doprinijelo očuvanju kulturnih i prirodnih vrijednosti te poticanju održivog gospodarenja kroz održavanje Kulturnih sajmova i sajmova narodnih nošnji. Između ostaloga održan je i cijeli niz radionica, dok su starije osobe od 54 godine mogle sudjelovati u Sportskoj radionici, koja je osim vježbanja ponudila i edukaciju polaznika o dobrobitima vježbanja te zdravom načinu života, dok su za mlade u dva navrata organizirani Dječji kampovi.

-Radionice su bile posjećene tako da možemo ustvrditi kako je projekt ispunio očekivanja- naglasila je Josipa.

Završnoj konferenciji nazočio je i načelnik Ervin Vujica koji čestitao na uspješno provedenom projektu svim sudionicama te izrazio nadu kako će u budućnosti biti sličnih projekata kojima će se doprinijeti daljnjem društvenom razvoju općine.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 1.630.945,59 kuna pri čemu je 85 posto sredstava osigurano temeljem Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. sredstvima Europskog socijalnog fonda, dok je preostalih 15 posto iz proračuna Republike Hrvatske.

Objava FOTO: Općina Orle kraju privela još jedan EU projekt, multimedijalni centar u Orlima postaje mjesto svih društvenih događanja pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.