Prijava

Vaša prijava

Obilježavanje 32. godišnjice osnivanja 153. brigade HV – Velika Gorica


 

U organizaciji Udruge pripadnika 153. brigade obilježena je 32. godišnjica osnivanja 153. brigade HV – Velika Gorica. Događanja su započela u nedjelju 1. listopada 2023. obilaskom i polaganjem vijenaca na lokacijama zapovjedništva 153. brigade u Roženici i Donjem Hruševcu i na mostu preko rijeke Kupe u Pokupskom, gdje je odana počast poginulim braniteljima na pokupskom bojištu. U ponedjeljak 2. listopada 2023. godine održana je sveta misa zadušnica u crkvi Navještenja blažene djevice Marije u Velikoj Gorici za poginule i preminule branitelje. U srijedu, 3. listopada kod spomenika Golubica položeni su vijenci i odana je počast svim poginulim braniteljima 153. brigade HV i svim drugim braniteljima našeg grada.


Nakon toga u vojarni Satnik Josip Zidar u Velikoj Buni na spomeniku braniteljima 153. brigade HV u samoj vojarni, odana je počast, zapaljene svijeće i položeni vijenci uz svečani postroj pripadnike Hrvatske vojske te uz blagoslov vojnog kapelana. Središnje obilježavanje 32. godišnjice osnivanja 153. brigade HV – Velika Gorica održano je u Spomen parku 153. brigade HV u Velikoj Buni.


Sve nazočne je na početku pozdravio predsjednik Udruge pripadnika 153. brigade HV – Velika Gorica Ivan Zagorac te podsjetio na dane osnutka brigade, ali i njenog ratnog puta. Uz stotinjak bivših pripadnika brigade, udovica i obitelji poginulih,  predstavnika braniteljskih udruga nazočili su i visoki gosti: Izaslanik zagrebačke županije zamjenik župana Ervin Kolarec, zamjenik gradonačelnika Neven Karas,  izaslanik Predsjednika hrvatskog sabora Krešimir Ačkar, prof. , saborski zastupnik i aktualni gradonačelnik Velike Gorice te izaslanik Ministra branitelja Darko Nekić, tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja. Cijeli program vodila je Ankica Paljević, glazbeni događaj uljepšale su VIS Danice, sa dirigentom Aleksandarom Kačurovom izvedbom Lijepe naše, a himnu 153. otpjevao je autor i pjevač Marijan Lučan Crta.

Portali koji su pratili događaj:

City Portal: FOTO Svečano obilježena 32. godišnjica osnutka 153. brigade HV-Velika Gorica, David Jolić

VGDanas: "Priča o 153. brigadi HV-a priča je o hrabrosti, umiranju i tome kako se voli domovina kada smo joj najpotrebniji", Ivana Ćurić