Prijava

Vaša prijava

Gorica s još više goričkog štiha: Domaći klinci vraćaju se kući…

[]

Odavno smo već naučili živjeti u internacionalnom nogometnom duhu, odavno već momke iz Deventera, Dakara, Tirane ili Prijedora smatramo svojima, ali svejedno je lijepo ponekad i udovoljiti onima koji gunđaju “kaj, kakva je to Gorica, koliko je tu Goričana”…. A takvih ima, naravno, čuju se takve rečenice unatoč tome što je velikogorički nogomet nekoliko razina više nego što je ikad u svojoj povijesti bio. I, kad se sve zbroji, djelomično i takvi imaju pravo.

Jer, iskreno, uvijek je posebno lijepo vidjeti da dobru partiju odigra Matija Dvorneković, dečko s Cibljanice. Uživamo i gledati kako raste i razvija se Krešo Krizmanić, mali s Galženice, jednako kao što smo uživali i kad je zabijao i asistirao Dario Špikić, domaći dečko koji se kući vratio preko Dinama i Hajduka. I koji se, vrhunskim partijama u klubu iz svoga grada, izborio za povratak u Dinamo.

Špike, dakle, neće biti na prozivci u ponedjeljak, ali to ne znači da gorički pečat u rosteru HNK Gorice neće biti još jači! Novi trener Krunoslav Rendulić pročitat će prvog dana priprema i imena Martina Šrolera i Jana Paola Debijađija, još dvojice domaćih igrača, obojica su prošla kroz omladinsku školu Gorice, a za priliku na velikoj sceni izborili su se odličnim partijama u nižim ligama. Dokazali su da imaju vrijednost i kvalitetu, sad je na njima da se izbore i za prvoligaške minute…

Martin Šroler (22), dečko s Plesa koji protivničkim braničima driblinzima lomi kičmu, a prezimenom komentatorima jezik, vraća se u gorički kadar nakon odlične sezone u Interu iz Zaprešića. Iza momčadi nije sezona za pamćenje, Inter je završio na desetome mjestu, ali Šroki je – dominirao. Zabio je devet golova, tome dodao i 11 asistencija, što će reći da je najuže sudjelovao u 20 od Interovih ukupno 49 golova. Skupio je 32 nastupa, jako puno minuta i iskustva, upućeni kažu kako je definitivno bio među dva, tri najbolja igrača 2. HNL i sad je definitivno pravo vrijeme za novi izazov. Možda se na kraju pokaže i da Gorici neće biti potreban novi igrač ode li Kristijan Lovrić…

Godinu mlađi od njega je Jan Paolo Debijađi (21), golman koji je posljednje dvije sezone čuvao gol NK Kurilovca u 3. HNL i čekao kojeg je bivši trener Gorice Valdas Dambrauskas opisao riječima “This guy is our De Gea”. Prva polusezona nakon odlaska na posudbu nije bila idealna, Debijađi je uglavnom sjedio na klupi, no u posljednjih godinu i pol dana izrastao je u najboljega golmana treće lige.

– U početku sam ondje prolazio tešku fazu, danas mogu reći da sam u tim trenucima razmišljao kako me se klub riješio, ali prebrodio sam to i posvetio se radu – kazao je Debijađi.

Interes za njega postojao je iz drugog ranga, kao i iz nekih prvoligaških klubova, no Gorica ga je vezala ugovorom do 2022. godine, potpisanim prošle jeseni. Stiže na pripreme u statusu drugoga golmana, kao konkurencija Ivanu Baniću, no tek slijedi odluka hoće li Jan u tom statusu i ostati, riskirajući manju minutažu, ili će otići na novu posudbu, ovoga puta u 2. HNL…

U svakom slučaju, Gorica će biti još više “gorička”. Bit će još pojačanja i novih igrača, dolazit će sa svih strana, no Ninja, Krizma, Šroki i Jan davat će lokalni, domaći pečat. Koji će u godinama pred nama, s obzirom na uzlet omladinske škole, biti sve jači i jači.

Eh, još da Osasuna nije otkupila Antu Budimira…