Prijava

Vaša prijava

‘Ja sam Nigerijac iz Obale Bjelokosti s brazilskim imenom. I došao sam u Goricu!’

[]

Olabiran Blessing Muyiwa, 22-godišnji Nigerijac poznatiji kao Benito, novi je igrač HNK Gorice! Došao je iz kijevskog Dinama na jednogodišnju posudbu i već od sljedećega kola, okršaja s Hrvatskim dragovoljcem, bit će na raspolaganju treneru Krunoslavu Renduliću, prenosi službena stranica HNK Gorice.

– Jako sam sretan i zadovoljan što sam konačno ovdje. HNK Gorica zaista me željela i zato sam posebno sretan što sam postao dio ove sportske obitelji. Nadam se da ćemo zajedno biti uspješni, da ćemo pobjeđivati i zajedno se veseliti. Ponavljam još jednom, stvarno sam sretan što sam došao – rekao je Benito nakon što je sva papirologija konačno riješena.

Pregovori su dugo trajali, bili su vrlo zahtjevni, ali sve je na kraju završeno happy endom.

– Je, bilo je stvarno teško i dugotrajno sve to skupa. Nakon što sam doznao za interes Gorice, morao sam razgovarati s klubom i svojim zastupnicima, tražili smo način kako ćemo svi biti zadovoljni. Na kraju smo ga pronašli i evo me, došao sam u klub koji me toliko želio – sa smiješkom kaže novi igrač Gorice.

Benito je rođen u Abijanu, glavnom gradu Obale Bjelokosti, u kojem je i odrastao, počeo igrati nogomet… No roditelji su Nigerijci, Benito nije imao dvojbi kad je trebalo birati reprezentaciju i odabrao je Nigeriju. Nogometni put, s druge strane, vodio ga je po zemljama bivšeg SSSR-a.

– Igrao sam u nekoliko klubova, u prvoj i drugoj ruskoj ligi, zatim i u Bjelorusiji, Uzbekistanu i Moldaviji. Nemam previše godina, ali skupio sam već dosta iskustva kroz sve te klubove i nadam se da ću i na taj način pomoći Gorici. Vjerujem da ću uživati ovdje! – ističe Benito.

Pripremao se za dolazak u Hrvatsku već neko vrijeme.

– Otkad se pojavio interes Gorice, počeo sam se informirati, ‘guglati’ i klub i grad i državu. Znao sam da je Hrvatska dobra zemlja za život, a za savjet sam zvao i svog prijatelja Sylvanusa Nimelya, koji je donedavno igrao ovdje. Znamo se iz Rusije, nazvao sam ga i rekao mi je sve najljepše o klubu, kako se ovdje igra dobar nogomet, da je liga vrlo zanimljiva… On je i jedan od razloga zašto sam došao, a stigao sam u međuvremenu i pratiti utakmice. Gorica igra jako lijep nogomet i drago mi je što ću biti dio toga – zadovoljan je Benito i dodao:

– Protivnike ću tek upoznati, ali znam da igramo s velikim klubovima, no takvi su u ovom trenutku za mene svi iz hrvatske lige. Bit će ovo veliki izazov za mene, ali vjerujem da ću moći pomoći momčadi da bude što više na tablici. Ako bude moguće, želja mi je izboriti i jedno od europskih mjesta. Na meni je da sa što više golova i asistencija pomognem momčadi da dođe do toga.

Hrvatski nogomet, naravno, nije mu nepoznanica.

– Kad netko kaže “hrvatski nogomet”, prva asocijacija mi je Svjetsko prvenstvo u Rusiji, Luka Modrić i sva druga velika igračka imena… Znam da Hrvatska stalno ima talente, proizvodi igrače. Kad pomislim na hrvatski nogomet, pomislim na gomilu talenta – slatkorječiv je novi stanovnik Velike Gorice.

Nigerijac iz Obale Bjelokosti nosi brazilsko ime, odnosno nadimak, a to ima vrlo usku vezu s nogometom.

– Moje puno ime je Olabiran Blessing Muyiwa, ali trener u Obali Bjelokosti jedanput mi je rekao: ‘Blessing, ti igraš kao Brazilac i odsad ću te zvati Benito!’ Kako to i izgleda kao moje ime, jer Blessing se na francuskom kaže “bénédiction”, odlučio sam biti Benito – sa smiješkom kaže Blessing/Benito.

Na dresu će nositi broj 22, što također nije slučajno.

– Volim duple brojeve! Kad biram broj u novom klubu, krenem od 11, pa ako nije slobodan idem na 22, pa 33, pa 44… Bitno da je dupli broj. U Dinamu sam nosio 77 jer je sve prije toga bilo zauzeto. Zašto? Uvijek razmišljam, što god ideš učiniti, učini to duplo, daj duplo više nego što možeš. Eto, to je priča o broju – otkrio nam je 22-godišnjak konstitucije koja podsjeća na Adamu Traorea.

U akciji ga možda vidimo već u subotu od 11 sati, kad HNK Gorica igra prijateljsku utakmicu protiv Kustošije.