Prijava

Vaša prijava

Prevencija raka dojke uz novi mamograf


Dom zdravlja Zagrebačke županije koji ima ispostavu i u Velikoj Gorici, prošlog je tjedna dobio mobilni mamograf. Svečanoj primopredaji nazočio je župan Stjepan Kožić te njegov zamjenik Rudolf Vujević.

„Nije bilo dvojbe financirati li nabavu ovoga mamografa! Prvoga smo nabavili još 2003., a ovaj s novom tehnologijom, bit će još veći korak u prevenciji karcinoma dojke“ – rekao je župan Stjepan Kožić, dodavši da će mobilni mamograf doći do svakog prostora županije, kako bi žene pregled mogle obaviti ”na licu mjesta”.

Ravnatelj Većeslav Bergman nabrojao je samo neke prednosti digitalnog mamografa, kao što je manje zračenja, precizniji nalaz ili mogućnost ponavljanja nalaza.

Mobilna mamografska snimanja Dom zdravlja će i dalje obavljati u suradnji s Udrugom Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije sa sjedištem u Velikoj Gorici. Tako će svaka žena iznad 40 godina starosti moći obaviti mamografski pregled u svom mjestu, bez dugih čekanja i na siguran način. Predsjednica udruge Đurđa Dehin podsjeća da je dobna granica obolijevanja od raka dojke sve niža, tako da se savjetuje samopregled djevojkama od 18 godina, petog do desetog dana mjesečnice, svakog mjeseca.

Ovaj novi, digitalizirani mamograf, koji za gotovo 40 posto smanjuje zračenje te ubrzava očitavanje nalaza, financirala je Zagrebačka županija u visini od 1,4 milijuna kuna.