Prijava

Vaša prijava

Čudo od djeteta: ‘Imam 15 godina i seniorska sam prvakinja Hrvatske’

[]

Samo nekoliko mjeseci nedostajalo joj je da “skine” stanovitu Maju Pavlinić, koja je 2014. postala najmlađa seniorska prvakinja Hrvatske u badmintonu, ali i drugo mjesto u toj kategoriji će, nema sumnje, zadovoljiti Jelenu Buchberger, 15-godišnju Velikogoričanku koja je napravila – čudo!

Na državnom seniorskom prvenstvu u Čakovcu potukula je konkurenciju, šokirala protivnice i okitila se zlatom koje ulazi u povijesne knjige.

– I ne samo to! Državna prvenstva u svim uzrasnim kategorijama održana su u ta dva vikenda u Čakovcu, a Jelena je seniorskoj tituli dodala i one iz kategorija do 17 i do 19 godina. Kompletirala je hat-trick – ponosno ističe trener Neven Rihter, alfa i omega Badminton kluba Velika Gorica.

Uz Jelenu je od samih početaka, dobro se sjeća neobuzdane, pomalo i divlje djevojčice koja je trgala loptice i lomila rekete kao Goran Ivanišević iz najboljih dana, ali zajedno su vrlo brzo došli vrlo visoko.

– Bilo je ovo prvi put da su se svi klubovi okupili na jednom turniru, i odmah je to bilo državno prvenstvo. Nešto slično nismo imali već gotovo godinu i pol, tako da su mnogi bili šokirani kad su vidjeli kako Jelena igra – kaže trener i nastavlja:

– Jedna scena mi je ostala u sjećanju… Upravo poražena šesterostruka prvakinja Hrvatske ostala je nakon meča stajati uz teren, razgovarala je s trenerom u smislu ‘što se upravo dogodilo?!’ Velika je ovo senzacija. Kad je imala meč loptu u finalu, nije se muha čula u dvorani. Muk. Naježio sam se, a naježim se i sad kad se sjetim…

A ona, cura od 15 godina, sve je to frajerski izgurala. I odigrala još jedan pravi potez, za kraj priče. Iako, riječ je o početku.

– Iskreno, uoči prvenstva nisam ni sama vjerovala da je moguće da odem do kraja, ali kad je već došlo do tog posljednjeg poena, kod 20-19, rekla sam sama sebi: ‘Ajde, odigraj još taj jedan!’ I ispalo je nevjerojatno, jer tko bi mogao pomisliti da će djevojka od 15 godina postati seniorska prvakinja?! Pa pobjeđivala sam i protivnice duplo starije od mene, činilo mi se da je to nemoguće… – govori presretna Jelena.

Međutim, moguće je. I uz samo tri do četiri treninga na tjedan, puno manje od konkurentica, jer financije ne dozvoljavaju više, i sa samo 15 godina, moguće je postati seniorska prvakinja države. Čudo od djeteta iz Bonifačićeve ulice izvelo je nešto neviđeno već godinama.

– BK Medvedgrad naš je daleko najjači klub, s puno iskusnih, starijih igrača, i od 2014. godine normalno je da njihovi igračice i igrači uzmu svih pet zlatnih medalja u seniorskoj konkurenciji na državnom prvenstvu. Ovo je prvi put u ovih sedam godina da su ostali bez jednog zlata – pojasnio je veličinu uspjeha trener Rihter.

U badmintonu je Jelena praktički otkad je prohodala, a za to su krivi brat i sesta.

– Da, oni su trenirali, pa je i meni to jako rano postalo vrlo zanimljivo. Kažu da me kao dijete bilo nemoguće umoriti, pa sam to usmjerila u badminton. Kad ne treniram, često gledam mečeva, mislim da mi i to može pomoći, a u svakom slučaju planiram još dugo ostati u badmintonu.
A ima i prilično jasan cilj. Trener Neven brzo će stati na loptu i smiriti euforiju, upozoriti da to još nije realno očekivati, ali ovo je neka “opasna” 15-godišnjakinja.

– Cilj mi je otići na Olimpijske igre i voljela bih da to bude već za tri godine u Parizu! Znam da imam još puno prostora za napredak, da moram puno raditi i trenirati, ali moji ciljevi su najviši – kaže Jelena.

Učenica je naše Ekonomske škole, plan je i studirati ekonomiju, ali o tom potom. Sad je važno kako će letjeti loptica od pluta i guščjeg perja…