Prijava

Vaša prijava

Črnko izazvao Barišića i našu Mateu Brenčić!


Danima se već na internetskim mrežama brzinom munje širi globalna kampanja „Ice bucket challenge“ o podizanju svijesti o neizlječivoj bolesti ALS-u – amiotrofičnoj lateralnoj sklerozi.

Ovoj su se kampanji priključili i neki Velikogoričani. „O toj bolesti znamo malo ili ništa. I baš zato da osvijestimo o čemu se radi te donacijama i javnim nastupima potpomognemo ozbiljniji rad na istraživanju ALS-a evo i mene jutros okupanog hladnom vodom. – stoji na facebook stranici goričkog saborskog zastupnika Gorana Beusa Richemberga. Također, ovoj kampanji se simboličnim polijevanjem hladnom vodom priključio i gradski vijećnik te predsjednik HNK Velika Gorica Nenad Črnko, koji je među ostalima nominirao i prvog čovjeka grada gradonačelnika Dražena Barišića te našu radijsku voditeljicu Mateu Brenčić.

Inače, ALS nije lako dijagnosticirati jer simptomi mogu nalikovati nekim drugim neurološkim bolestima. Istraživanja pokazuju da je za dijagnozu potrebno čak i godinu dana. Budući da za ALS nema lijeka, liječenjem se zapravo želi spriječiti napredovanje bolesti. U samo dva tjedna donacijama je prikupljeno više od 7 milijuna dolara.

Dobra vijest za Hrvatsku je i novoosnovana udruga Neuron, čija je predsjednica Slavica Horvat, majka Kristijana Horvata, koji je od te bolesti obolio u 18. godini. U Hrvatskoj je trenutno 25 pacijenata s dijagnozom ALS-a.


ZRIN.G.REEN-CROATIA