Prijava

Vaša prijava

FOTO Treneri u Nogometnom savezu Velika Gorica – analiza Stjepana Grđana

[]

27.01.2022. Velika Gorica. Treneri u Nogometnom savezu Velika Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nedavno je objavljena analiza o nogometnim trenerima u Nogometnom savezu Velika Gorica (NSVG) autora Stjepana Grđana, instruktora nogometa i predsjednika Odbora nogometnih trenera NSVG-a. Prema analizi brojčano stanje trenera je slijedeće: 146 trenera s diplomom, 86 trenera je s diplomom i dozvolom za rad, 25 trenera s diplomom i dozvolom za rad ne rade trenažne aktivnosti u klubovima te ne vode nogometaše na utakmicama, a ostatak nije aktivan.

Kategorije  Treneri NSVG-razvrstani su u 7 kategorija: UEFA PRO (7 s diplomom, 4 s diplomom i dozvolom za rad), PRO (7, 6), Stručni specijalist (1, 1), UEFA A (26, 23), A (11, 9), UEFA B (26, 16), B (18, 2), C (50 25).

Natjecateljska sezona – jesen 2021. godine

Stjepan Grđan: ”Nogometni savez Velika Gorica ima 146 trenera sa diplomama koje su ostvarili kroz dvije institucije za izobrazbu trenera: Nogometna akademija i kineziološki fakultet. Natjecateljska sezona – jesen 2021. uključila je 19 nogometnih klubova sa našeg velikogoričkog područja u natjecanja koje provodi Hrvatski nogometni savez (HNS), Središte Zagreb, Nogometni savez Zagrebačke županije (NSZŽ) i NSVG. U natjecateljskom ciklusu nastupa 18 seniorskih i jedna ženska ekipa, 90 momčadi u mlađim dobnim kategorijama i tri ženske ekipe te 15 momčadi veterana. Ukupno: 124 momčadi i tri ekipe. Kriteriji koje je propisao HNS za stručno – pedagoški rad glasi: svaka momčad koja nastupa u natjecanju mora imati trenera sa dozvolom za rad (licenca), a svaki stupanj natjecanja zahtjeva određenu razine trenerske naobrazbe. Dozvole za rad potvrđuju instruktori Središta Zagreb (Sreten Ćuk) i NS Zagrebačke županije (Stjepan Bašić).

27.01.2022. Velika Gorica. Treneri u Nogometnom savezu Velika Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr  

Nogometni savez Zagrebačke županije dozvolio je da jedan trener može biti licenciran za dvije kategorije, ali pod određenim uvjetima. Neki nogometnu klubovi su to kvalitetno odradili, a neki nažalost nisu. Većina nogometnih klubovi sa našeg velikogoričkog područja ispunili su gore navedene propise. Dozvole za rad (licence) dobilo je 110 trenera za natjecateljsku sezonu jesen 2021. godine.

Problemi koji se pojavljuju u nogometnim klubovima sa stručno-pedagoškim radom: od ukupno 112 trenera koji su trebali dobiti dozvolu za rad, 86 trenera radi ili vodi momčadi u natjecanju, a 25 trenera je ustupilo svoju diplomu drugoj osobi u klubu na korištenje. Licencirani treneri u nekim klubovima samo su na papiru da zadovolje sustav natjecanja, a u stvarnosti nestručne osobe vode momčadi odnosno predstavnici klubova.

27.01.2022. Velika Gorica. Treneri u Nogometnom savezu Velika Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Treneri sa dozvolom za rad imaju obavezne ugovore o treniranju u klubovima. Nažalost, neki treneri su potpisivali ugovore o treniranju za jednu kunu ili neku drugu simboličnu cijenu ili putne troškove. Pritisak klubova prema trenerima je prevelik te takvi ugovori ponižavaju samu osobu, ali i kompletnu trenersku struku. Veliki broj klubova taj rad ne honorira u mlađim dobnim kategorijama. Službene osobe (delegati) na prvenstvenim utakmicama ne upisuju u zapisnik da za vrijeme utakmice licencirani trener nije prisutan na utakmici.

Ipak, u analizama zadnjih 18 godina, jesen 2021. je najuspješnija što se tiče sustava dozvola za rad i većina klubova ispunjavaju stručno pedagoške normative.”

Galerija fotografija


Kad će taj petak…