Prijava

Vaša prijava

Samir Toplak ima misiju: Mjesto nesreće pretvoriti u – mjesto sreće!

[]

Ujutro su se oprostili od bivšeg trenera Krunoslava Rendulića, a već navečer istoga dana dogovorili nasljednika. Čelnici HNK Gorice reagirali su ekspresno i mandat v. d. trenera Saše Sabljaka sveli na jedan trening. Novi trener Gorice – iscurilo je to u javnost puno prije nego što je sve bilo gotovo – postao je Samir Toplak, 51-godišnji Zagorac iz Kneginca u blizini Varaždina.

Nogometno je odrastao u tadašnjem Varteksu, bio dio one glavne generacije koja je harala i po Europi, pa četiri godine bio u Njemačkoj, u Bochumu. I trenerski se počeo graditi kroz matični klub, okušao se potom i u Cibaliji, a onda 9. prosinca 2012. godine došao u – Veliku Goricu. Gorica je bila drugoligaš, no Damir Milinović nije imao dobru jesen… I stigao je Toplak, mladi i talentirani trener, odlučan da napravi posao, da pokrene stvari.

Bila je to solidna momčad, s Koprićem na golu, s Domagojem Abramovićem, Matijom Jankulicom i Matijom Matkom naprijed, s Damirom Milanovićem i Marijem Grgurovićem u sredini, pa uz njih još Pejo Pejić i Lovro Šćrbec, otraga Kenan Čejvanović, Damir Žutić, Mislav Čunčić… I Saša Sabljak, tad iskusni igrač na zalazu karijere (koja, doduše, još traje kroz Jelačić, i s 44 godine!), a danas dio stožera koji je dočekao Toplaka u klubu, na mjestu koje iz tog prvog mandata ne pamti kao mjesto sreće.

– Posebno mi je drago što sam na ovakav način došao do bodova baš na ovom stadionu, jer i dalje ne mogu zaboraviti koliko me tu nesreće pratilo… – govorio je Toplak u ljeto 2018. godine, nakon što je s Interom preokrenuo minus i pobijedio Goricu 3-2 na našem stadionu, i time joj nanio prvi domaći prvoligaški poraz u povijesti kluba.

Prve dvije utakmice Toplakova Gorica je dobila, pali su Primorac i Sesvete, no tad je krenula serija. Serija pehova i nesretnih raspleta, ali i serija od sedam utakmica bez pobjede. Samo dvije od tih sedam Toplak je izgubio, u preostalih pet remizirao, a to u tom trenutku nije bilo dovoljno da ostane na klupi ukupno samo devet utakmica. I to što je pet godina poslije govorio o iskustvu u Gorici dovoljno govori koliko mu je teško pao takav rasplet, a o nesreći i pehovima koji su ga pratili i danas pričaju i svjedoci iz tog vremena. Bilo je tu i nevjerojatnih promašaja, i bizarno primljenih golova, puno nesretno prosutih bodova…

I zato se Samir Toplak danas, kao ikona Intera iz Zaprešića, u kojem je proveo gotovo šest godina, kao spasitelj Varaždina i Lokomotive u posljednjem razdoblju, vraća u Veliku Goricu s posebnim motivom. I s misijom. Ispraviti sportsku nepravdu koja mu se dogodila u proljeće 2013., dokazati da može biti uspješan i ovdje, u klubu koji će ga dočekati u potpuno drukčijem obliku u odnosu na prvi mandat. Gorica je danas stabilni prvoligaš, klub koji najmanje želi biti peti u Hrvatskoj, a to je šansa kakvu Toplak dosad nije dobio.

Spominjalo ga se praktički svaki put kad bi bez trenera ostali i najveći naši klubovi, čak i Dinama i Hajduka, a to dovoljno govori o renomeu koji danas ima Samir Toplak. Devet godina stariji, iskusniji i pametniji, dolazi za početak prekinuti crni niz od sedam poraza, a onda i vratiti Goricu na staze na kojima je bila sve ove nepune četiri sezone. Uz bok najboljima.

Bude li tako, mjesto nesreće brzo će postati mjesto velike sreće, no zasad je jedino sigurno da će biti – zabavno! Samir Toplak je super tip, s puno duha, medijski vješt, simpatičan, a budući da je uz sve to i odličan trener, ovo bi mogla ispasti jako, jako dobra kombinacija…

 


Kazalište i sport u jednom