Prijava

Vaša prijava

Počinju Dani europske baštine


Velika Gorica se priprema za Dane europske baštine. Manifestacija je međunarodnog karaktera, a započela je u Francuskoj 1984. godine projektom ˝Otvoreni dani kulturnih spomenika˝. Ideju projekta preuzelo je Vijeće Europe pridodavši joj zamisao o međusobnom zbližavanju stanovnika Europe, putem boljeg razumijevanja vlastitog kulturnog nasljeđa.

U našoj se zemlji Dani europske baštine obilježavaju od 1995. godine, a Grad Velika Gorica uključio se 2013. godine kako bi u kontekstu suvremenih pogleda na ulogu kulturne materijalne i nematerijalne baštine očuvao kulturni identitet zajednice, promovirao kulturnu baštinu i senzibilizirao javnost za njezine vrijednosti.

Lani je tema manifestacije bila graditeljska baština Turopolja u okviru koje je otvorena obnovljena kurija Modić Bedeković u Donjoj Lomnici, dok je ovogodišnja tema Likovna baština u turopoljskim crkvama i kapelama.

Program počinje u Parku Franje Lučića 25. rujna u 10 sati izložbom likovne baštine u turopoljskim crkvama i kapelama.

26. rujna je predavanje o stanju i zaštiti sakralne likovne umjetnosti u Muzeju Turopolja od 18 sati.

27. rujna u 19.30 sati počinje koncert u župnoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije, a dan kasnije u 16 sati započinje pješačka ruta „Hodajte s nama“ u organizaciji Izviđačkog odreda „Tur“. Sudionici će obići Muzej Turopolja, Crkvu Navještenja Blažene Djevice Marije, Kapelu Ranjenog Isusa i Kapelu sv. Barbare.

Više…

EUbaština