Prijava

Vaša prijava

Preminuo Ivan Graber Bojs, legendarni i omiljeni igrač NK Radnika

['in memoriam', 'Ivan Graber Bojs', 'NK Radnik']

U utorak 26. srpnja, nakon duge i teške bolesti preminuo je Ivan Graber Bojs, odličan i omiljeni igrač NK Radnika iz Velike Gorice, te kuglač istog kluba i Grmošćice Zagreb. Vijest je rastužila sve starije ljubitelje velikogoričkog sporta, a o Graberu je najbolje i najtočnije pisao njegov suigrač, Ivan Mišerić Pevi, ujedno autor fantastične monografije o NK Radniku, u kojoj se navodi:

‘Ivan Graber rođen je 5. svibnja 1945. u Rakarju, danas predgrađu Gorice (nedaleko stadiona). Godine 1961. registriran je za Radnik i igrao za juniore. Od jeseni 1963. do 1965. igra za NK Orač Rakarje, a od 1965. do 1969. NK ZET Zagreb. U Radnik se vratio u jesen 1969. i tu nastupa do 1974. kada prelazi u NK Metalac Sisak s kojim se plasirao u ondašnju snažnu i kvalitetnu Drugu jugo ligu-zapad. Bio je tada ponajbolji igrač Metalca. U Radnik se ponovo vraća 1977. i ostaje do kraja 1984. kada u 39. godini završava s aktivnim igranjem nogometa.

Za amatersku reprezentaciju Zagreba nastupao je 1972. i 1974., a nekoliko puta bio je i član amaterske reprezentacije Hrvatske. Po izboru čitatelja ondašnjeg Velikogoričkog lista 1972.g. proglašen je najboljim sportašem Općine Velika Gorica.

Ivan Graber bio je izuzetan nogometaš, poznat po zalaganju i srčanosti. Svojim odnosom prema igri i sportskim ponašanjem bio je primjer mladim igračima. Igrao je na mjestu napadača, a jednako dobro i stopera (tada centarhalf). Posebno ga je krasila igra glavom i visok nebeski skok, a pamte se golovi Dinamu na prijateljskim dvobojima, pa i pobjede.

Uz nogomet bavio se i kuglanjem najprije u Radniku a potom i Grmošèici Zagreb s kojom ima dva osvojena kupa Jugoslavije, 1984. i 1987., što je veliki uspjeh. Dok je bio pokretan, Graber je redovito dolazio na stadion i pratio našu HNK Goricu’.

Ispraćaj Ivana Grabera Bojsa bit će održan u četvrtak, 28. srpnja, u 14.15 sati na groblju u Velikoj Gorici.

Bojs, počivaj u miru..

 

Naslovna fotografija: pok. Ivan Graber čuči drugi slijeva. Spomenimo, nažalost s objavljene fotografije među živima nisu više ni Vlado Črnjak, Stjepan Kovačić, Silvio Kranjac i Mirko Babić. Puno previše…

 

The post Preminuo Ivan Graber Bojs, legendarni i omiljeni igrač NK Radnika appeared first on cityportal.hr.