Prijava

Vaša prijava

Analiza rizika poslovanja kritičnih infrastruktura


Na Veleučilištu Velika Gorica danas je predstavljen projekt Analiza rizika poslovanja kritičnih infrastruktura koji Veleučilište provodi s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje.

 U sklopu projekta organiziran je seminar o provedbi odredbi Zakona o kritičnim infrastrukturama. Seminar je otvorio ravnatelj DUZS-a, dr. sc. Jadran Perinić, dok je sudionike seminara, nastavnike i predavače pozdravio gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić. Uvodne riječi svim sudionicima seminara uputio je dekan Veleučilišta Velika Gorica mr. sc. Ivan Toth.

U svom govoru ravnatelj Perinić je istaknuo kako su kritične infrastrukture platforma razvoja svake zajednice i države te im se globalno obraća sve veća pozornost, a znanje i resursi ulažu u njihovu otpornost i zaštitu. “Važnost kritičnih infrastruktura raste što je određena država industrijski razvijenija i ovisnija o nesmetanom funkcioniranju kritičnih infrastruktura, kako na vlastitom, tako i na teritoriju drugih zemalja. Suvremeni svijet je postao izrazito ovisan o određenim sektorima kritičnih infrastruktura, poput energetskog sektora, komunikacija, prometnica i transportnih sustava, financija, interneta, javnih usluga i servisa te svaki poremećaj u funkcioniranju dovodi do ozbiljnih teškoća kod pojedinaca, privrednih subjekata i pri obavljanju državnih funkcija”, rekao je Perinić. Naglasio je kako je Republika Hrvatska normativnim okvirom tek postavila pretpostavke za formiranje sustava koji će biti nadležan za zaštitu kritičnih infrastruktura, kako domaćih, tako i europskih, budu li označene na našem tlu. Međutim, do uspostave cjelokupnog sustava i politike zaštite kritičnih infrastruktura treba još puno vremena, truda i učenja, a ovaj seminar je prvi korak prema tom cilju.

Nakon svečanog otvorenja, uvodno predavanje s temom Sigurnosne paradigme i sekuritizacija održao je prof. dr. sc. Siniša Tatalović. Seminar za državne službenike – sigurnosne koordinatore i njihove zamjenike trajat će deset dana i radi se o prvom ovakvom programu u regiji, ali i među državama članicama EU.

Republika Hrvatska je 2013. godine donijela Zakon o kritičnim infrastrukturama, prema kojemu je utvrđeno da su u Republici Hrvatskoj nacionalne kritične infrastrukture sustavi, mreže i objekti od nacionalne važnosti, čiji prekid djelovanja ili prekid isporuke roba ili usluga može imati ozbiljne posljedice na nacionalnu sigurnost, zdravlje i živote ljudi, imovinu i okoliš, sigurnost i ekonomsku stabilnost i neprekidno funkcioniranje vlasti.

Zakon predstavlja podlogu za pokretanje multisektorskog procesa suradnje u identifikaciji, određivanju i zaštiti nacionalnih kritičnih infrastruktura te suradnju sa susjednim zemljama i tijelima Europske unije u određivanju i zaštiti kritičnih infrastruktura na teritoriju Republike Hrvatske i drugih zemalja. Zakonom je, između ostaloga, utvrđena obveza imenovanja središnjih tijela državne uprave te uloga i obveze sigurnosnog koordinatora za kritičnu infrastrukturu u procesu upravljanja rizicima kritičnih infrastruktura. 

U provedbi seminara sudjelovati će sigurnosni koordinatori i drugi državni službenici iz Ministarstva gospodarstva, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstva zdravlja, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva kulture i drugi.