Prijava

Vaša prijava

Svjetski veslački kup vraća se u Hrvatsku, nastupit će i Velikogoričan Damir Maritn

[]

Zagreb će od 5. do 7. svibnja biti domaćin Svjetskog veslačkog kupa. Riječ je o godišnjoj seriji od tri regate koje su svojevrsna uvertira Svjetskom veslačkom prvenstvu, a održavaju se tijekom tri dana s ubrzanim sustavom napredovanja od kvalifikacija do finala.

Pred veslačima je uzbudljiva je natjecateljska godina. Na svakoj regati tempirat će se sportska forma za Svjetsko prvenstvo, na kojem će svi tražiti svoju „kartu“ za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. Prva postaja na tom putu, Svjetski je veslački kup koji će se održati upravo u Hrvatskoj.

– Ponosni smo i sretni što će se Svjetski veslački kup po drugi put održati u Zagrebu, na Jarunu, ovaj put uz prisustvo navijača. Budući da će se utrka diljem svijeta prenositi u izravnom TV prijenosu to je zasigurno i izvrsna promocija Hrvatske pred sam početak turističke sezone. Uvjeren sam da će nam naše veslačke uzdanice, kao i uvijek napuniti srca ponosom i osvijetliti obraz pred cijelim svijetom – rekao je predsjednik Hrvatskog veslačkog saveza, Branimir Bašić.

Hrvatska veslačka reprezentacija – foto:Darko Zibar

Na zagrebačkom Jarunu okupit će se najpoznatije svjetske posade koje će predvoditi olimpijski, svjetski i europski pobjednici, braća Martin i Valent Sinković u dvojcu na pariće i Velikogoričan Damir Martin u samcu. Za Hrvatsku će sigurno nastupiti i sestre Ivana i Josipa Jurković koje su na dobrom putu da postanu prva ženska veslačka posada koja se plasirala na Olimpijske igre te Anton i Patrik Lončarić u dvojcu bez kormilara. Svi oni s nestrpljenjem čekaju dolazak svojih svjetskih konkurenata jer će za razliku od 2021. natjecanju moći prisustvovati i gledatelji. Podsjetimo, Svjetski veslački kup se prvi put u povijesti u Hrvatskoj održao 2021. godine, ali zbog pandemije gledateljima nije bilo dozvoljeno prisustvovati. Ulaznice za predstojeću utrku na Jarunu se neće naplaćivati.

– Veselim se utrci na Jarunu, uvijek je lijepo veslati doma, a još ljepše je kada na svojoj strani imate i navijače, što uslijed pandemije nije bio slučaj. Ova regata važna je samim tim što smo u kvalifikacijskoj godini za nastup na Olimpijskim igrama i ja vjerujem da ćemo se moje kolege iz reprezentacije i ja predstaviti u najboljem svjetlu, baš kao i u rujnu u Beogradu gdje će se u sklopu Svjetskog prvenstva održati i kvalifikacije za Olimpijske igre – izjavio je naš proslavljeni olimpijac Damir Martin.

Svjetski veslački kup je najveće veslačko natjecanje nakon Svjetskog prvenstva, a očekuje se nastup oko 1000 najboljih svjetskih veslača. Slike grada Zagreba otići će u 50 zemalja, a gledatelji će u izravnom TV prijenosu imati priliku uživati u veslačkom spektaklu.

Ova objava Svjetski veslački kup vraća se u Hrvatsku, nastupit će i Velikogoričan Damir Maritn se prvi puta pojavila na cityportal.hr.