Prijava

Vaša prijava

Povijest okršaja Hrvatske i Walesa: Debi ‘Herr Otta’, tri od tri u Osijeku, luda završnica u Swanseaju

[]

Pred hrvatskom nogometnom reprezentaciju nalazi se početak novoga kvalifikacijskoga ciklusa, ukupno 15. i osmoga za europska prvenstva. U skupini s “Vatrenima” nalaze se reprezentacije Turske, Walesa, Latvije i Armenije, što daje našoj momčadi za pravo da se smatra favoritom ove kvalifikacijske grupe, što potvrđuju i kladionice kao Mozzart. Prvu utakmicu izabranici Zlatka Dalića igraju protiv Walesa 24. ožujka na Poljudu.

Hrvatska je tijekom povijesti šest puta odmjerila snage s reprezentacijom Walesa. Točnije, od kolovoza 2002. kada smo se prvi put susreli s ovom ekipom s Otoka. Još nikada nismo izgubili, što je, u svakom slučaju, prednost uoči okršaja u Splitu…

21.08.2002. HRVATSKA – Wales 1:1 (prijateljska utakmica)

Otto Barić u svojoj premijeri na klupi Hrvatske ostao je dosljedan sebi odlučivši ne previše eksperimentirati i pokušati izvući remi u Varaždinu. Tako je i bilo, iako su Velšani vodili do 79. minute. Tada je mladi Mladen Petrić postigao svoj prvijenac u dresu “Vatrenih”, a onaj od kojega se najviše očekivao napadački doprinos, Tomislav Marić, inače ponajbolji napadač tadašnje Bundeslige, nije zabio.

HRVATSKA – Wales 1:1 (79’ Petrić / 11’ Davies)

23.05.2010. HRVATSKA – Wales 2:0 (prijateljska utakmica)

Nova prijateljska utakmica i prva pobjeda protiv Walesa. Dok su se druge reprezentacije pripremale za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici, Hrvatska je odigravala pripremne susrete za nadolazeći kvalifikacijski ciklus za Europsko prvenstvo. Iako Mundijal u JAR-u nismo vidjeli, lijepa količina ljudi (15.000) skupila se u Gradskom vrtu i podržala “Vatrene” na putu do pobjede. Golove su zabili Ivan Rakitić i Drago Gabrić (jedini pogodak za Hrvatsku).

HRVATSKA – Wales 2:0 (45’ Rakitić, 82’ Gabrić)

16.10.2012. HRVATSKA – Wales 2:0 (kvalifikacije za SP)

Dvije i pol godine kasnije, lagana euforija zahvatila je hrvatsku reprezentaciju. Sedam bodova u prve tri utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu dale su nam za pravo da se nadamo lijepim rezultatima pod Igorom Štimcem. Na putu do četvrtog mjesta FIFA-ine ljestvice nizale su se pobjede, a jedna od njih bila je i protiv Walesa. Čak 18.000 gledatelja na prepunom Gradskom vrtu gledalo je jako lijepu predstavu “Vatrenih” i nova tri upisana boda.

HRVATSKA – Wales 2:0 (27’ Mandžukić, 58’ Eduardo)

26.03.2013. Wales – HRVATSKA 1:2 (kvalifikacije za SP)

Bila je to utakmica koju pamtimo iz nekoliko razloga. Igrala se nekoliko dana nakon nezaboravne pobjede nad Srbijom na Maksimiru te je, stoga, značajni dašak samopouzdanja zahvatio Štimčev kadar. No, Wales je poveo u 21. minuti golom Garetha Balea s 11 metara. Trudili su se “Vatreni” doći do željenih bodova, a trud se naposljetku isplatio. U posljednjih 15 minuta Lovren i Eduardo donose Hrvatskoj jako važna tri boda u Swanseaju. Bio je to posljednji “Duduov” natjecateljski pogodak za našu reprezentaciju, ali i posljednja utakmica prije nego što će “Vatrene” zahvatiti jako loša forma i niz razočaravajućih rezultata koji će dovesti u pitanje plasman na Mundijal. I novog izbornika.

Wales – HRVATSKA 1:2 (21’ Bale – 11m / 77’ Lovren, 86’ Eduardo)

08.06.2019. HRVATSKA – Wales 2:1 (kvalifikacije za EP)

Velika vrućina u Osijeku smanjila je kvalitetu utakmice na Gradskom vrtu koji je još jednom ugostio Hrvatsku i Wales, treći put u devet godina. Kao i prva dva puta, epilog je bio isti – pobjeda “Vatrenih”. Pred 17.000 vjernih navijača, svjetski doprvaci slavili su s 2:1. Početkom drugog dijela rezultat na semaforu pokazivao je 2:0, no zbog autogola “domaćina”, Domagoja Vide, ušlo se u donekle neizvjesnu završnicu.

HRVATSKA – Wales 2:1 (17’ Lawrence – ag, 48’ Perišić / 77’ Vida – ag)

13.10.2019. Wales – HRVATSKA 1:1 (kvalifikacije za EP)

Prema online kladionicama, Hrvatska je bila favorit i na Otoku. No, gol Garetha Balea na “izdisaju” prvog poluvremena donio je Velšanima strahovito važan bod, bod koji će ih naposljetku gurnuti na Europsko prvenstvo 2020. na kojem će neuspješno pokušati obraniti polufinale postignuto na EP-u u Francuskoj četiri godine ranije. Što se tiče “Vatrenih”, zbog ovog remija morali su tek u posljednjem kolu loviti “vizu” za europsku smotru. I ulovili su je pobjedom nad Slovačkom na Rujevici.

Wales – HRVATSKA 1:1 (45+3’ Bale / 9’ Vlašić)

Ova objava Povijest okršaja Hrvatske i Walesa: Debi ‘Herr Otta’, tri od tri u Osijeku, luda završnica u Swanseaju se prvi puta pojavila na cityportal.hr.