Prijava

Vaša prijava

‘Najteže pripreme u karijeri, ali spremni smo. Bez obzira na vrijeme, mjesto i protivnika’

[]

Osam dana žestokog rada, uz dvije utakmice na Rogli, pa potom i dva dana odmora, smjestilo se između odlaska nogometaša Gorice sa svoga stadiona i povratka na njega u utorak poslijepodne. Spremala se oluja gore među oblacima, no Željko Sopić, njegov stožer i igrači nisu odustajali ni posustajali. Vremena do početka sezone sve je manje, odbrojavanje do nedjelje (18.45 sati) već za ozbiljno traje, pa se učinilo da je dobar trenutak i za pogled unazad.

Cijela 33 dana nakon što su se okupili, Goričani su ušli u samu završnicu jednih neobičnih priprema

– Jedne od najtežih priprema otkad sam u trenerskom poslu – uvodno kaže Coach Sopa gledajući unatrag.

– Puno igrača je otišlo, dvojica-trojica vraćala su se nakon operacija, Pršir i Krizmanić bili su s mladom reprezentacijom… Bili smo, pogotovo u početku, jako tanki s kadrom, o čemu najbolje govori to što smo prvu utakmicu s HUNS-om igrali sa 16 igrača. I to je, u tim trenucima, bilo zabrinjavajuće. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, vraćali su se ozlijeđeni, dolazili su novi igrači i priključili se reprezentativci, tako da mislim da smo u dobrom balansu. I da ćemo spremni dočekati utakmicu s Varaždinom.

Među onima koji su se vraćali nakon operacija je i kapetan Filip Mrzljak, koji je sve bliže povratku u pravi ritam.

– Napravili smo koliko smo mogli nakon ove kratke pauze od malo više od dva tjedna. Odmah se krenulo u stilu našeg trenera Sopića, išlo se jako, čvrsto, uz veliki obujam treninga. I mislim da smo na dobrom putu, a kroz ovaj tjedan ćemo odraditi i zadnje pripreme za start, za prvu utakmicu sezone – govori Mrzljak.

Samo nešto više od 18 dana imali su igrači za predah između dvije sezone, neki i puno manje od toga.

– Moram se vratiti na početak… Sezona nam kreće 22. srpnja, igrači su imali između 18 i 20 dana odmora, s tim da imamo i primjer Kreše Krizmanića, koji je igrao za U-20 reprezentaciju, pa za U-21… Dečko je počeo trenirati 1. prosinca i od tad je imao ovih sedam dana odmora. A kad ti u sedam mjeseci odmaraš sedam dana, ne možemo ni pričati o bilo kakvom trenažnom procesu – ističe trener Sopić.

Otišlo je 11 igrača ovog ljeta, među njima i cijeli niz onih iz naslovnih uloga, a zasad su došli Sven Blummel i Mateo Leš iz nizozemske druge lige, Marko Soldo iz Dinama i Lenny Ilečić iz juniora Dinama. U prijevodu, bit će to bitno drukčija Gorica od one lanjske, Sopić je momčad morao praktički graditi iz početka.

– Rezultat će najbolje reći o tome kako ste radili… Dobro smo se pripremili, ali da smo uigrani, nismo. Da će nam trebati vremena, naravno da hoće. Novi igrači nam stižu, Soldo je došao prije četiri dana, nije ni Leš puno prije toga… Nije sve to lako uklopiti tako brzo – rekao je trener.

Osim čisto nogometnih, ispočetka je trebalo raditi i na svim drugim detaljima. Kemija u momčadi na proljeće se pokazala presudnom, a sad je treba ponovno stvoriti, pronaći.

– Uvijek je tako kad dođe do velikog broja promjena. Sigurno da kemija u svlačionici, u momčadi, ne može biti od prvoga kola ista kao što je bila na proljeće. Tad smo se baš uspjeli povezati, funkcionirati kao prijatelji na terenu, u gotovo obiteljskom ozračju, zbog čega smo i uspjeli. Sad ima puno mlađih igrača, momčad je općenito bitno mlađa, dio tih dečki tek se mora prilagoditi na prvoligaški ritam i tek ćemo vidjeti kako će sve ispasti. Ne mogu u ovom trenutku ništa previše obećavati, ali definitivno ćemo biti spremni. I s vremenom, siguran sam, sve bolji i bolji – tvrdi kapetan Mrljak, koji i drugi dio svoje goričke ere otvara s Varaždinom.

Filip Mrzljak debitirao je za Goricu protiv Varaždina doma, a isti protivnik na istome mjestu čeka i u nedjelju… Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Prošlo proljeće otvoreno je doma s Varaždinom, ostanak je osiguran doma s Varaždinom, nova sezona otvara se doma s Varaždinom.

– Opet taj Varaždin. Svaki put kad krećemo u nešto, evo Varaždina… Siguran sam da će i oni ući odlučno u utakmicu, svakome je važna prva u sezoni, pobjeda na otvaranju jako je dobra za moral momčadi, ali ćemo dati sve od sebe da pobijedimo. Uvijek idemo sa stavom da se protiv svakoga može, da su apsolutno svi pobjedivi – odlučan je Mrzljak.

Varaždin dolazi u sastavu puno sličnijem lanjskom u odnosu na Goricu, a to bi na startu sezona moglo biti velika prednost.

– Varaždin je mijenjao lijevog beka, otišao je Urata, došao Bručić, mijenjali su zadnjeg veznog, jer Puclin se vratio u Kinu… Ostali svi su u kadru, a mi ćemo biti bez petorice nositelja igre iz prošle sezone. Bit će to zanimljiva utakmica, a oni koji me znaju, znaju i da bez obzira na vrijeme, mjesto i protivnika, mi uvijek idemo na pobjedu. Što će biti na kraju, vidjet ćemo, ali činjenica je da je kolegi Kovačeviću, s obzirom na broj odlazaka, bilo lakše slagati momčad i taktiku. A opet, sve će to stati na zeleni teren, u tih 90 minuta. Vjerujem u dečke koje imam u kabini i dat ćemo sve od sebe da uzmemo ta tri boda – zaključio je trener Sopić.

Ova objava ‘Najteže pripreme u karijeri, ali spremni smo. Bez obzira na vrijeme, mjesto i protivnika’ se prvi puta pojavila na cityportal.hr.