Prijava

Vaša prijava

“Jura ‘z Obreža” puni blagajnu: Pršir na odlasku, transfer jači i od Lovrićeva?!

[]

Cijeli niz igrača iz prošlosezonske momčadi napustio je ovog ljeta svlačionicu HNK Gorice, našli su se među njima i neki važni igrači, s ključnim rolama u goričkim danima, ali i svatko sa svojom pričom. Neki su ovdje bili već godinama pa su otišli s istekom ugovora (Suk), nekima je klub izašao u susret i otvorio neke nove prilike (Steenvoorden), neki su se vratili s posudbi (Fućak, Bralić, Vojtko…), a neki su jednostavno procijenjeni kao prekobrojni.

Nitko od njih, međutim, dosad nije napunio klupsku blagajnu. I omogućio normalno funkcioniranje kluba u razdoblju pred nama, za što su jaki izlazni transferi jednostavno neophodni. Transferi poput onoga koji, prema raznim izvorima, čeka goričku desetku Juricu Pršira…

Dečko iz Odranskog Obreža, igrač kojeg s razlogom smatramo domaćim, nogomet je nakon odlaska iz svoga sela počeo igrati u akademiji nekad slavnog NK Zagreba, a zatim i zagrebačkog Dinama, pri čemu je svoje mlade godine ravnomjerno razdijelio na Kranjčevićevu i Maksimirsku ulicu – pet godina Zagreba, pa pet Dinama. U paketu s Darijem Špikićem, nakon deset ZG-godina odlučio je prihvatiti poziv iz Splita i preseliti na Poljud, u Hajduk, u kojem je proveo dvije godine, da bi u ljeto 2020. konačno zatvorio krug.

I vratio se kući, u Goricu.

Počeci su bili teški, ponekad i olovno teški, jer dugo je Jura čekao svoju šansu. Toliko dugo da je u nekoliko navrata želio i dići ruke od svega, otići nekim drugim putem, potražiti sreću na drugoj adresi. U gomili slika iz tog vremena pamtimo jedno gostovanje na Poljudu, kod Hajduka. Trener je bio Siniša Oreščanin, u pitanju je proljeće 2021. godine, nekih sedam-osam mjeseci nakon njegova dolaska u Goricu. Momčad su poharale ozljede, jedina dva vezna igrača na raspolaganju bili su Hrvoje Babec i Pršir, a trener Six odlučio se za kombinaciju Babec – Steenvoorden?!

Eto, i to je proživio danas 23-godišnji Pršir, ostavio je iza sebe takve trenutke, kad mu je trener na njegovoj poziciji pretpostavljao čak i obrambene igrače, da bi nedugo potom šansa konačno stigla. Jura je priliku zgrabio s obje ruke, rapidno podizao razinu svoje igre i prošle sezone došao i do prilike da ponese kapetansku traku. Doduše, malo potom ona mu je i oduzeta, pa preseljena na ruku tek pridošlog Filipa Mrzljaka, ali i to ide u onu priču o momku koji je sve te teške trenutke ostavio iza sebe.

Uostalom, Pršir je i unatoč predaji trake ostao ključan igrač Gorice. Uostalom, Pršir je danas zamjenik kapetana, upravo on je s trakom oko lijeve ruke predvodio Goricu u sve tri ovosezonske utakmice našega kluba. I nastavio pokazivati koliko vrijedi. Odavno su to shvatili navijači Gorice, svi oni koji imalo pozornije prate HNL, a već neko vrijeme toga su svjesni i ljudi iz brojnih jakih europskih klubova. Spominjao se tako još ljetos ozbiljan interes njemačkih Schalkea i Stuttgarta, u vrijeme kad se standardni U-21 reprezentativac Pršir pripremao za nastup na Euru, a priče su se intenzivirale približavanjem završetka prijelaznog roka.

Kako donosi talijanski Tuttomercato, niz klubova koji žele Juricu Pršira u svojim redovima u ovim je trenucima impresivno dug. Stuttarta, doduše, na toj navodnoj listi više nema, ali Schalke je i dalje tu, jednako kao i novi njemački predstavnik, bundesligaš Freiburg. U igri su, kažu ovi izvori, i tri švicarska kluba, odreda respektabilna: Grasshoppers, Young Boys i Basel. Neki drugi izvori, pak, kažu da je ta lista i duža, spominju se još neke zemlje, još neki klubovi, a svim tim pričama zajedničke su cifre koje su u igri.

Prema dostupnim informacijama, Gorica za svog (po)najboljeg igrača traži oko dva milijuna eura, što je itekako značajan novac u svijetu u kojem naš prvoligaš egzistira. Naravno da se tu radi samo o nagađanjima, da takve stvari spadaju u sferi poslovnih tajni i da će biti poznate tek eventualno nakon što posao bude dovršen, ali pretpostavimo li da su ove informacije točne, lako je izračunati da će se raditi o jednom od najvećih transfera u povijesti kluba.

Kristijan Lovrić otišao je u Osijek za nešto više od dva milijuna eura, želja čelnika Gorice je to “preskočiti” s Prširom… Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Nigerijac Iyayi Belive Atiemwen, danas igrač moldavskog Šerifa, otišao je u zagrebački Dinamo za nešto više od 2,5 milijuna eura, dok je Kristijan Lovrić u Osijek preselio za nešto manje od dva milijuna. I ta su dva transfera, zasad, na vrhu ove liste. Prođe li sve po najboljem mogućem scenariju, Pršir bi se mogao ugurati između njih dvojice, jer teško je očekivati da će nadmašiti Belog, ali zato je puno realnije vjerovati da može preskočiti Lovrića.

Kako bilo, činjenica je da je ovo idealan trenutak za prodaju Pršira, jer s navršene 23 godine, u izdanjima na terenu koja su sve bolja i bolja, i za njega i za klub bila bi to prava solucija. Jurica bi dobio priliku za igrački iskorak, kojeg je apsolutno zaslužio nakon 88 poštenih i uspješnih nastupa za Goricu, a klub bi zaradio novac koji mu garantira mirniju budućnost.

Jednako tako, nema dvojbe da bi Prširovim odlaskom Gorica puno izgubila u igračkom smislu, po pitanju kvalitete, ali i to spada u kategoriju “očekivano”. I za vjerovati je kako u klubu već imaju plan što i kako učiniti dođe li doista do odlaska dokapetana i ključnog igrača. Trebat će brzo reagirati, pronaći zamjenu u roku odmah, budući da baš i nije osobita gužva u srcu goričkog veznog reda. Tu je oporavljeni Mrzljak, tu je Ndockyt, tu je posuđeni Soldo, eventualno i mladi Kapulica, u nekim kombinacijama i Šroler, ali tu negdje dolazi i kraj opcijama koje trener Sopić ima na raspolaganju.

Ogled s Osijekom na Opus Areni u nedjelju (od 21 sat, umjesto ranije predviđenih 18.50!) tako bi mogao biti i Prširov oproštaj od Gorice, no davno smo naučili da u ovakvim slučajevima ne treba previše prejudicirati. Kad i ako se dogodi, dogodit će se, a sve do tog trenutka Pršir će biti vođa ove momčadi Gorice, domaći dečko koji se potvrdio u klubu koji se ponovno pokazao kao sjajna uzletna pista.

Ova objava “Jura ‘z Obreža” puni blagajnu: Pršir na odlasku, transfer jači i od Lovrićeva?! se prvi puta pojavila na cityportal.hr.


Miholje na Kozjače!