Prijava

Vaša prijava

Mijo Caktaš zabio stoti put u HNL-u i srušio Goricu na Opus Areni

[]

Dva tjedna prošla su od posljednje natjecateljske utakmice koju je Gorica odigrala uoči gostovanja na lijepo popunjenoj i spektaluranoj Opus Areni, od one “nule” kod Dinama, a samo četiri dana prošla su od posljednje Osijekove utakmice, europskog oproštaja pobjedom protiv turske Adane. Baš u tome, u svježini i energiji, tražila se šansa u ovom susretu, s namjerom da se čeka i dočeka pad u igri domaćina, pa pronađe nekakva prilika… Nije upalilo. Gorica nije uspjela probiti dokazano ranjivu obranu Osijeku, upisala je prvi poraz u sezoni i postala dio jednog impresivnog osobnog jubileja.

U ideji s kojom je pokušao parirati Osijeku trener Gorice Željko Sopić nije previše mijenjao u odnosu na remi u Maksimiru. Startnih 11 potpuno identično, Raspopović, Maloča, Krizmanić i Štiglec ispred Banića, Soldo, Pršir i Ndockyt u sredini, Mitrović i Majstorović na bokovima, Vujnović u vrhu napada… I čekanje prilike u bloku. I kroz brze izlaske. Trebalo je preživjeti jednu nedovoljno preciznu bombu Kristijana Lovrića da bi Gorica dočekala svoje prve dvije šanse. Prvo je ubacio Ndockyt, potom i Pršir, oba puta završni udarac ponuđen je Vujnoviću, ali oba puta nije bilo točnosti.

Mirnoće je nedostajalo u 24. minuti Merveilu Ndockytu, koji je ukrao jednu loptu malo u polovici Osijeka i potpuno sam se sjurio prema golmanu Malenici, ali nije čak ni uspio uputiti udarac. A kazna je stigla, odnosno mogla je stići, samo pet minuta poslije. Mierez je pucao, pogodio Maloču i ruku i bio je to penal za Osijek. Nakon intervenije VAR-a, u trenucima dok je sustav još funkcionirao… Loptu je uzeo Gržan, ulovio zalet i – promašio cijeli gol!

Nisu se dojmovi od tog događaja još pošteno ni slegli, a već u sljedećem napadu Osijek je ipak poveo. Brzi izlazak u polukontru završio je kod Bukvića na desnom krilu, a njegovo ubacivanje u sredinu glavom je u mrežu Gorice pospremio Mijo Caktaš. Bivši kapetan Hajduka, danas najbolji strijelac HNL-a, doživio je svoj veliki trenutak, jer postigao je svoj jubilarni stoti gol u domaćem prvenstvu, čime je ušao u probrani “Klub 100”, na čijem je čelu i dalje, a tamo će još dugo i ostati, legendarni Davor Vugrinec i njegovih 145 komada.

Mijo Caktaš ušao je u probrano društvo povijesti HNL-a i donio tri boda Osijeku u sudaru s Goricom… Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Bez ikakvogo stresa sačuvao je Osijek svoje vodstvo do odmora, Gorica je napadački izgledala potpuno jalovo, a ništa se previše nije mijenjalo ni u prvih desetak minuta nastavka. I Sopić je morao reagirati, pa je u 57. minuti povukao s terena Vujnovića, Soldu i Majstorovića, a na travnjak Pampasa poslao Jurića, Mrzljaka i Blummela. Potonji Nizozemac imao je malo potom i lijepu priliku, nakon proigranja razigranog Ndockyta, ali bilo je to dodavanje za Malenicu više nego ozbiljan udarac.

Osijek je i u nastavku držao loptu, napadao i prijetio, a Gorica je bivala nešto hrabrija kako se utakmica bližila kraju. U posljednjih 15-ak minuta igra se potpuno preselila na osječku polovicu, za posljednjih deset ušao je i Tim Matavž, pa je Gorica zaigrala s dvojicom visokih i snažnih centarfora. I odlučila ubacivati loptu pred gol svakom prilikom. U dvije-tri situacije slutilo je na opasnost, nešto pokušaja išlo je prema domaćem golu, ali pravu šansu naša momčad nije uspjela stvoriti.

Nakon pet minuta sudačke nadoknade, na ulasku u šestu, u jednoj je akciji s loptom sve do protivničke polovice izašao i golman Banić, pokušali su Goričani i na taj način, ali ovo nije bila jedna od tih večeri. U posljednjoj sekundi glavom je malo pokraj gola pucao Krešo Krizmanić, bilo je to vrijedno ozbiljnog hvatanja za glavu, no ostalo je na kraju jedino žaliti. Gorica nije bila dovoljno dobra za uzeti nešto na Opus Areni, upisala je prvi posrtaj u ovoj sezoni i preostalo je jedino odmah se okrenuti sljedećim izazovima. I čestitati protivniku na, realno gledajući, zasluženoj pobjedi.

Već u petak slijedi novi izazov, u grad dolazi Slaven Belupo, a to je jedna od utakmica u kojoj se može računati na ozbiljan ulov. I u kojoj se može očekivati bolju partiju Gorice nego u Osijeku.

Ova objava Mijo Caktaš zabio stoti put u HNL-u i srušio Goricu na Opus Areni se prvi puta pojavila na cityportal.hr.