Prijava

Vaša prijava

Utakmica s posvetom: Ndockyt zabio dvaput za preminulu sestru, Gorica uzela bod

[]

Težak je ovo bio tjedan u životu nogometaša HNK Gorice. Turbulentan, tužan, mističan, emotivan na svaki način, stresan prije svega… U ponedjeljak ti igrača proglase nestalim, u utorak ti odvedu trenera, neizvjesnost traje, istovremeno te prži 35+ stupnjeva, ne da disati, a već u petak navečer moraš na teren, skupljati bodove. Neobični dani u životu prosječnog nogometaša, ali nije ni to najgore. Ni izbliza.

Jedan od njih, Merveil Ndockyt, u tom i takvom tjednu spoznao je da je sve ovo o čemu uvodno govorimo – ništa. Merveilu je u svemu tome još i stigao telefonski poziv iz Konga, jedan od onih koji je nosio tragična vijesti. Preminula mu je sestra, jedna od najbližih osoba u životu, a on je bio pet i pol tisuća kilometara daleko od rodnog Brazzevillea, ovdje u srcu Turopolja. Život je takav, nije se mogao ni oprostiti od sestre na pravi način, pa je odlučio učiniti to na terenu…

Igrala se 49. minuta prvog poluvremena, posljednja od četiri minute nadoknade jednog poluvremena koje ćemo brzo zaboraviti. Bez sadržaja, bez konkretnosti s bilo koje strane, s tek ponekom situacijaom koja bi se mogla nazvati opasnom pred  Ivanom Banićem ili njegovim imenjakom Sušakom s druge strane. Punih 48 i pol minuta bilo je to, dakle, poluvrijeme bez ijedne prilike. A onda se pojavio brat Merveil.

Nije ta situacija mirisala ni na što posebno, Ndockyt je primio loptu na gotovo 25 metara od gola Slaven Belupa, u mjestu, no uspio se namjestiti, opaliti desnicom i pogoditi u donji lijevi kut gostujućega gola. Potekla je i poneka suza u emotivnoj proslavi gola, koju je činilo podizanje dresa, kako bi se vidjela majica s likom pokojna sestre. Njoj je posvetio ovaj gol, znali su, naravno, za to i suigrači, pa je sve skupa završilo jednim toplim grupnim zagrljajem.

Emocijama unatoč, vodstvu unatoč, nije privremeni trener Mensur Mujdža zaboravio da ono što je Gorica pokazala u prvih 45 minuta baš i nije nešto osobito, velikim dijelom i zbog užasne vrućine i sparine, pa  je već od početka nastavka na teren gurnuo omiljenog džokera Valentina Majstorovića. Izašao je Danac Munksgaard, na desni bok iz sredine je preselio Raspopović, s krila u sredinu otišao razigrani Ndockyt.

A utakmica je – poludjela!

Za početak u lošem smjeru, jer već u 50. minuti Slaven Belupo je izjednačio. Lopta je izbačena u korner, nakon kojega se obrana Gorice nije dobro snašla, pa je priliku da iz blizine, s druge stative, loptu u mrežu pošalje Arbër Hoxha! I utišao nešto više od 1100 ljudi na tribinama Gradskog stadiona.

Samo dvije minute poslije, međutim, evo opet Gorice, evo opet Ndockyta. Napali su gosti nakon izjednačenja, pokušali dotući grogiranog domaćina, no jedna lopta Majstorovića snažno napucana prema naprijed u 55. minuti završila je kod Nikole Vujnovića. Čovjek s brojm 46 na leđima okrenuo je čuvara, ostavio loptu za natrčalog Ndockyta, a on je zabio svoj drugi gol ove večeri, prvi ove sezone, četvrti ukupno u dresu Gorice. Ovoga puta posvete pokazivanjem majice nije moglo biti, budući da je u onoj prvoj situaciji dobio žuti karton, ali ovo se definitivno pretvorilo u utakmicu s posvetom…

I kad smo taman pomislili da su se stvari vratile pod kontrolu, samo tri minute poslije – novi šok. Ovoga puta u polukontru je izašao Slaven, dodavanje s lijeve strane pronašlo je Benedika Mioča, a veznjak gostiju s vrha kaznenog prostora pogodio za novo izjednačenje. Na semaforu piše 2-2, do kraja je još nešto više od 35 minuta.

Povukao je Mujdža iz igre Pršira u završnici, malo nakon što je dokapetan Gorice zatresao stativu Slavenova, pokušao s Markom Soldom dobiti još malo energije, no Gorica je izgledala vrlo solidno i prije toga. Nekoliko puta opasno je gorjelo pred gostujućim golom, nije baš potpuni mir vladao pred goričkim, no golova više nije bilo. Pokušavali su Goričani na sve načine, ušao je i napadač Ante Matej Jurić umjesto veznjaka Mrzljaka, ali semafor je ostao na onome što je zapisano u 55. minuti. Svakome po bod, Gorici šesti ove sezone, iz pet utakmica.

Da sve skupa, cijela priča o ovom nogometnom petku navečer, dobije još snažniju dramatičnu notu, ne valja ne spomenuti ni 21. minutu, kad je napadač Slaven Belupa Andres Ortiz ostao ležati nakon jednog sudara na sredini terena. Uslijedile su one scene koje mrzimo gledati na travnjacima, kad svi ostali okruže onoga koji leži, došla su i kola Hitne pomoći, odveli nesretnog Kolumbijca prema bolnici…

Nakon svega, Gorica ide dalje u svoju neizvjesnost. Ime novog trenera čeka se i dalje, nije poznato kad ćemo ga saznati, i sve dok se po tom pitanju nešto ne promijeni, momčad će za gostovanje kod Rudeša u sljedećem kolu pripremati Mensur Mujdža i Marko Krnjić.

Ova objava Utakmica s posvetom: Ndockyt zabio dvaput za preminulu sestru, Gorica uzela bod se prvi puta pojavila na cityportal.hr.