Prijava

Vaša prijava

Košarka u terminu ručka: Kad se na parketu spoje dvije do jučer daleke stvarnosti…

[]

Sve dok traje ova naša košarkaška prilagodba, a neće to završiti tek tako, vraćat ćemo se unazad… Pa ćemo se i ovom prilikom vratiti godinu dana unatrag. Na kraj listopada prošle godine. U tim trenucima KK Gorica bila je u uvodnoj fazi sezone koja će sedam mjeseci poslije završiti najgorim raspletom, a momčad se iz tjedna u tjedan pripremala za oglede sa Cibonom, Zadrom, Splitom, Cedevitom i ostatkom premijerligaškog društva. Nije baš išlo, hodalo se po trnju već od početka, ali ništa nije slutilo da će rasplet biti baš toliko loš koliko je ispao.

Istovremeno, nekih 180 kilometara južno, u srcu Kvarnerskog zaljeva, košarkaši KK Crikvenice živjeli su potpuno drukčiju stvarnost. Nakon što bi završili s poslom, ti bi se dečki okupljali na treninzima i odrađivali pripreme za protivnike kao što su Kraljevica, Pazin, Kastav, Poreč, Rovinj… I uspjeli su na kraju te sezone doći do svoga cilja, popeti se na vrh Druge lige Zapad i izboriti svoje mjesto u Prvoj ligi.

Točnije, u drugom rangu hrvatske košarke. U koji su iz najvišeg ranga skliznuli košarkaši Gorice, pa su se danas dvije do jučer miljama udaljene stvarnosti odjedanput – spojile. Još točnije, spojit će se u subotu od 13.30 sati, u velikogoričkoj Gradskoj dvorani, u kojoj će se igrati utakmica 4. kola novog drugoligaškog prvenstva.

S jedne strane bit će Gorica, s druge Crikvenica. I neće vam, osim ako nemate vrlo ozbiljan problem s niželigaškom košarkaškom ovisnošću, previše značiti sva ta imena kad u najavi iz kluba poruče kako treba posebno pripaziti na Marka Šulentića, Gabriela Tomasa i Josipa Karabaića.

– Da, riječ je o momčadi koja je ove sezone ušla u Prvu ligu, a naš je cilj ući u utakmicu maksimalno koncentrirano, nametnuti naš ritam i pokušati doći do prve pobjede na domaćem parketu – kaže Miron Češkić, trener Gorice, gledajući prema subotnjem terminu ručka.

Uloga 34-godišnjeg Mirona, jednog od najmlađih trenera u ligi, u ovoj i ovakvoj Gorici je višestruka, što također dosta govori o promjeni stvarnosti do koje je došlo u košarkaškom životu ovoga grada. Češkić je, naime, i dalje i tajnik kluba, čovjek koji se bavi organizacijom utakmica u svakom smislu, što u idealnim uvjetima baš i ne bi trebalo biti zaduženje trenera prve momčadi. Međutim, tako je kako je, okolnosti su nove i drukčije, treba se na njih naviknuti.

Kao što bi se trebalo naviknuti i na pobjede na domaćem terenu. U prvom pokušaju bolji je bio KK Zagreb, predvođen bivšim trenerom Gorice Božom Radošem, no dobra je vijest to što je Gorica dobila obje gostujuće utakmice, kod Marsonije u Brodu i kod zadarskih Jazine Arbanasa.

– Dečki su izrazito motivirani, željni su rada i dokazivanja na terenu. Dat ćemo sve od sebe da razveselimo domaće navijače koje pozivam da nas podrže s tribina – poručuje trener i tajnik Češkić.

Pa ćemo, u tom smislu, ponoviti da se utakmica igra u subotu od 13.30 sati u Gradskoj dvorani, da se tu može vidjeti ponešto iskustva, u liku Ante Mašića, Jure Gunjine i Kristijana Šutala, ali i pregršt mladosti, domaćih mladih igrača koji vrijedi dati priliku. Na parketu, ali i podrškom s tribina. U takvoj kombinaciji, s vremenom i konsolidacijom na svim razinama, mogli bismo u razdoblju pred nama opet doći do faze u kojoj ćemo se, umjesto Šulentićem, Tomasom i Karabaićem, uz svo dužno poštovanje prema tim dečkima, opet baviti s likovima kao što su Luka Božić, Roko Ukić ili Borna Kapusta.

Korak po korak.

Ova objava Košarka u terminu ručka: Kad se na parketu spoje dvije do jučer daleke stvarnosti… se prvi puta pojavila na cityportal.hr.