Prijava

Vaša prijava

Treći poraz u sezoni i pad za jedno mjesto: Sopić i Rijeka srušili Goricu na Rujevici

[]

Bilo je to jedno posebno gostovanje, utakmica koja je zaslužila nešto zvučnije najave, u prvom redu zbog uloge Željka Sopića, koji je sjedio na “krivoj” klupi, ali i zbog toga što su igrale dvije najljepše priče ovosezonskog HNL-a, kao i zbog pobjede Gorice protiv Dinama u prošlom kolu… Najavio je trener Dinko Jeličić da će pokušati iznenaditi svog prijatelja i prethodnika Sopića, a to je pokušao učiniti ostavljanjem Jurice Pršira na klupi i s prvih 11 u kojima su se našli Ante Matej Jurić i Nikola Vujnović, autori povijesne pobjede iz prošlog vikenda.

Na kraju svega, nije upalilo. Gorica je ostala bez bodova, doživjela treći prvenstveni poraz i iz ovoga kola izašla na jednoj poziciji niže nego što je u njega ušla…

Očekivao se pritisak Rijeke od prve minute, a pritisak Rijeke od prve minute smo i vidjeli. Prvu veliku priliku imao je domaćin nakon prekida, nakon ubacivanja s desne strane glavom je pucao Matej Mitrović, ali Ivan Banić pokazao je zašto ga je smatra ponajboljim golmanom HNL-a. Međutim, čak ni on nije mogao ništa u sedmoj minuti, kad je Rijeka izvela ono što Rijeka obično izvodi.

Točnije, učinio je to Marco Pašalić, riječki bombarder koji je povukao loptu nekoliko koraka pa s debelo više od 20 metara opalio i pogodio stativu, od koje se lopta odbila u mrežu… Neobranjivo, kirurški precizno i presnažno čak i za sjajnog Banića. Rujevica je proključala, a Dinko Jeličić odmah shvatio da su potrebne brze promjene u ideji s kojom je Gorica istrčala na brzi riječki travnjak.

Ndockyt je tako sve više počeo ulaziti u sredinu, praktički se u potpunosti maknuo s desnoga krila, na kojem je započeo utakmicu, pokušala je Gorica igrati i nešto okomitije, ali nije to baš išlo. Previše pogrešaka u dodavanjima, onim jednostavnim dodavanjima, previše poklonjenih lopti na sredini terena “ubijali” su svaki pokušaj da se izađe prema naprijed, da se nešto pokuša napraviti na protivničkoj polovici, a pogotovo pred golom Nediljka Labrovića. Pokušaj Štigleca iz daljine i neprecizan udarac Vujnovića s ruba kaznenog prostora ostalo je tako sve što je Gorica ponudila u ofenzivnom smislu u prvih 45 minuta.

S druge strane, Riječani su nastavili koristiti lopte osvojene u opasnoj zoni, prijetiti sa svih strana, a Ivan Banić je nastavio blistati. Nešto udaraca odlazilo je i pokraj ili preko goričkoga gola, ali Banić je zaustavljao i Pjacu, i Jankovića, i Pašalića… Poluvrijeme je tako završilo s deset riječkih udaraca, dok je Gorica ostala na dva pokušaja, a ukupni dojam govorio je da je tih 0-1 nakon 45 minuta zapravo i prilično dobar rezultat za Goricu.

Reagirao je trener Jeličić odmah na poluvremenu, umjesto junaka iz prošlog vikenda, Jurića i Vujnovića, uveo je iskusnog Tima Matavža i mladog Lennyja Ilečića, a promijenila se i energija s kojom je Gorica istrčala na travnjak Rujevice. Odnosi snaga, doduše, nisu se previše promijenili, jer i dalje je Ivan Banić imao pune ruke posla, ali i Goričani su sad djelovali nešto odlučnije, hrabrije…

A opet, nastavili su i griješiti naši nogometaši, pod stalnim pritiskom energetski opasno moćne Rijeke. Zabili su domaćini i gol u 60. minuti, Yansane je pogodio stativu, nakon čega se lopta od Krizmanića odbila u mrežu, no već u sljedećoj sekundi suci su označili zaleđe.

Malo nakon toga konačno je u igru ušao i Jurica Pršir, a to je Gorici donijelo i nešto više konkretnosti. Ušla je naša momčad u nešto veći rizik, pa i zaprijetili upravo preko Pršira, koji je dvaput dobro pucao iz daljine, no cijelo je vrijeme utakmica izgledala kao da je Rijeke u najvećoj mjeri drži pod kontrolom. Matavž se nije mogao spojiti s loptom, Ilečić je uglavnom neuspješno tražio način kako dati svoj doprinos, a za posljednjih 20-ak minuta Jeličić je s klupe podigao i 18-godišnjeg Luku Kapulicu.

Sopić je odgovorio izvlačenjem strijelca Pašalića, uvođenjem još jednog defenzivca, a to je značilo da će Gorici biti još teže stvarati šanse. Koje ni do tog trenutka nije uspijevala stvarati. Još malo ofenzive donio je ulazak Martina Šrolera umjesto Mrzljaka, bila je to sad puno mlađa, nešto poletnija, ali i dalje nedovoljno konkretna, najčešće bezopasna Gorica. Pogotovo nakon što je Sopić u završnici pragmatično izvadio Fruka i Pjacu, a uveo stopera Radeljića i defenzivnijeg veznjaka Bandu.

U sebi svojstvenom stilu tako je bivši trener Gorice priveo kraju utakmicu protiv Gorice. Možda je moglo biti i drukčije da su Lenny Ilečić i Luka Kapulica iskoristili jednu od dvije uzastopne prilike u 91. minuti, ali dojam je da bi to ipak bilo nezasluženo. Gorica na Rujevici nije odigrala dobru utakmicu i, mora se priznati, zasluženo je ostala bez bodova.

Rijeka se ovom pobjedom vratila na čelo tablice, a Gorica je ostala na petome mjestu. I preostalo je jedino okrenuti se Kup utakmici protiv križevačkog Radnika u srijedu, nakon koje slijedi i domaći ogled s probuđenim Zekićevim Osijekom.

Ova objava Treći poraz u sezoni i pad za jedno mjesto: Sopić i Rijeka srušili Goricu na Rujevici se prvi puta pojavila na cityportal.hr.