Prijava

Vaša prijava

Vrijeme za nova lica? Gorica bi u Osijeku mogla biti mlađa, brža, poletnija…

[]

Skrivio je kazneni udarac, barem je to tako vidio splitski sudac Duje Strukan, ove kišne nedjeljne večeri posebno lak na obaraču, a nakon toga je i propustio realizirati kazneni udarac. A onda je, za kraj, još i dobio žuti karton koji ga eliminira iz sljedeće utakmice… Tako je nekako, u dvije rečenice sažeto, izgledala utakmica protiv Rijeke iz perspektive napadača Gorice Ante Mateja Jurića.

Ostao je tako stasiti 20-godišnjak iz Čepina na ona dva pobjednička gola iz devedeset i drugih minuta okršaja s “teškašima”, Hajdukom i Dinamo, u oba slučaja na domaćeg terenu. Uz to, priskrbio si je i slobodan vikend, uskratio priliku prijateljima i obitelji da ga uživo pogledaju u susjedstvu, jer Čepin je predgrađe Osijeka, a i zadao novu dozu muka treneru Dinku Jeličiću i njegovu stručnom stožeru.

U ovoj lošoj seriji koja uporno traje, jedna od eventualnih pozitivnih točaka svakako je momak s dva imena, koji se prometnuo u neizostavnog, standardnog prvotimca, i to na poziciji lijevoga krila. Nema previše dvojbi da bi bio u prvih 11 i ovoga puta, da nije te suspenzije žute boje, a ovako ostaje vidjeti tko će uskočiti u njegove kopačke, tko će na to lijevo krilo.

U svakom slučaju, nema previše dvojbi da će to biti mladi igrač. Zbog trenutačne situacije, zbog objektivnih okolnosti, ali i zbog ponude u izlogu iz kojeg bira trener Dinko. Kao jedna od opcija nameće se Gabriel Rukavina, kojem je to prirodna pozicija, i nije nemoguće da već desetak dana nakon dolaska na posudbu iz Dinama upiše svoj prvi start u HNL-u.

– Prošao je pripreme s Dinamom, u dobrom je fizičkom stanju i odmah će ući u konkurenciju za momčad – rekao je trener Jeličić u najavi utakmice protiv Rijeke, u kojoj je Rukavina odigrao svoje prve goričke minute, ali u svemu tome nije bilo previše nogometa.

Kad je već došao pomoći, kad je već Gorica odlučila pomoći njemu, bilo bi sjajno da Rukavina što prije počne isporučivati ono što posjeduje. A svi upućeniji, jednako kao i dojmovi s treninga, govore da je brzina elitne razine, da je talent neosporan, ostaje jedino vidjeti na koji će način sve to Gabriel preslikati na najvišu razinu hrvatskog nogometa.

Druga opcija svakako bi mogao biti i godinu mlađi, još brži igrač. Arona Fall je jedan od dvojice Senegalaca u goričkom kadru, 19 mu je godina, a brzina je – suluda. Zajedno sa Sekou Sagnom došao je iz jedne akademije u Senegalu, koja vodi nizozemska agencija, na trenutku djeluje kao da juri na motoru po tom lijevom krilu, ali u paketu s tim došlo je i niz manjkavosti, karakterističnih za mlade igrače.

Mogao bi na lijevo otići i Luka Kapulica, još jedan 19-godišnjak, koji je već odavno unutra. Ove sezone ima već 15 nastupa, ali samo dva starta, što bi se u Osijeku moglo promijeniti, iako nije nužno da to bude na lijevom krilu. Nije nemoguće da mladi Splićanin starta i na poziciji “desetke”, iza usamljenog napadača, u ofenzivnom triju s Mitrovićem i Rukavinom ili Fallom, što bi dodatno pomladilo goričku ofenzivu, možda i donijelo neku sasvim novu energiju…

Gorica je u ponedjeljak pobijedila Dugo Selo, ofenzivni kvartet činili su Kapulica, Blummel, Ilečić i Rukavina… Foto: Larisa Trošić/HNK Gorica

A kad smo već kod energije, nije neralno očekivati da će do promjene doći i u vrhu napada. Tim Matavž dobro kotira u planovima Dinka Jeličića, počinje svaku utakmicu, na trenutke to i vraća, kroz asistenciju protiv Rijeke ili gol protiv Lokomotive, ali generalno ne pokazuje dovoljno da bi njegovo mjesto i dalje bilo neupitno. Kao sljedeća opcija nudi se Lenny Ilečić, još jedan klinac na oproštaju od tinejdžerskih godina, čija je glavna kvaliteta također brzina, golema energija i velika količina trke. U svakom slučaju veća nego kod Matavža.

Odluči li se trener Jeličić na takvu soluciju, da istrči na Opus Arenu s ofenzivnim kvartetom Mitrović – Kapulica – Rukavina – Ilečić, bila bi to u velikom mjeri “osvježena” Gorica. Budući da je ovoj i ovakvoj Gorici, u ovako lošoj seriji, osvježenje bilo koje vrste i više nego potrebno, djeluje kako ovakva varijanta može držati vodu. Pogotovo ako Gorica nešto više vremena bude provodila u defenzivi, u tom slučaju brzina u ovom ofenzivnom dijelu mogla bi bi jako korisna.

Do utakmice je još dovoljno vremena, ideje se vrte u glavama trenera Jeličića i njegovih suradnika, nema dvojbe da postoje i plan A, i plan B, i plan C, no sigurno je da bi odluka o ubacivanju svih tih mlađih igrača išla u skladu s teorijom kako je sazrijelo vrijeme da se u prvi plan gurnu mlađi, perspektivniji igrači, pa čak i na uštrb rezultata, kojeg ionako u posljednjih sedam utakmica nema.

U konkurenciji su još i 21-godišnji stoper Matković, koji će zasad ipak nešto teže do minuta, kao i drugi Senegalac Sagna u veznom redu, kao i 18-godišnji desni bek Đuro-Giulio Đekić, kao i lijevi bek Ino Vuko… Neće svi dobiti jednaku priliku, jer pravu priliku treba i zaslužiti, a pogotovo je neće dobiti svi istovremeno, ali važno je znati da su ti klinci tu, željni prilike i dokazivanja.

Počevši, moguće je, već od Osijeka u nedjelju.

Ova objava Vrijeme za nova lica? Gorica bi u Osijeku mogla biti mlađa, brža, poletnija… se prvi puta pojavila na cityportal.hr.