Prijava

Vaša prijava

Nedopustiv gaf uoči utakmice, pad bez ispaljenog metka na utakmici…

[]

U dvije utakmice protiv Hajduka na domaćem terenu, onu odigranu 17. rujna i ovu koja se dogodila u subotu poslijepodne, stanu sve razlike između One i Ove Gorice. One jesenske, koja je pokazivala zube i najjačima, pobjeđivala najjače, skupljala bodove, pokazivala hrabrost, gard, inat, agresiju… I Ove druge, ove aktualne, koju je teško opisati bilo kojim od ovih epitata.

Tamo na izmaku ljeta Gorica, u skladu sa svime rečenim, pobijedila je Hajduk 2-1 golom u sudačkoj nadoknadi. Danas, na izmaku jedne tmurne nogometne zime, Gorica nije bila u stanju parirati Hajduku. Čak mu ni otežati posao, čak ni uvesti protivnika u barem privremenu nervozu, jer ovoga puta sve je bilo gotovo u tri poteza.

“Kako se gleda utakmice bez stresa, zna li itko?”, javljali su se Hajdukovi “Facebook ratnici” već tijekom utakmice, što će možda i najbolje opisati ono što se događalo na travnjaku Gradskog stadiona.

I kao da nije dovoljna ta činjenica, to što svi jasno vide da one Gorice više nema, to što se ne ukazuju ni naznake da će je u bližoj budućnosti ponovno biti, još smo imali i uvertiru u cijelu ovu neuspješnu nogometnu subotu. U iščekivanju početka utakmice, naime, u eter se probila informacija kako “nešto nije u redu s golovima u Velikoj Gorici”. Slijedila je ubrzo i nadopuna informacije, koja je govorila kako je “mjerenjem visine golova ustanovljeno da postoji odstupanje od deset centimetara između dva gola?!”

Na prvu je zvučalo nevjerojatno, ali kružok koji je organiziran u jednom, a onda i drugom golu, donio je potvrdu nepravilnosti. Krenulo se odmah u sanaciju problema, koji je i riješen u relativno brzom roku, ali to je zapravo i manje važan detalj… Bez ulaženja u pitanje tko je i zašto tražio da se mjeri visina golova, bez potrage za odgovornima za ovaj propust, lako je ustvrditi da se to nije smjelo dogoditi. Najblaže moguće rečeno…

Nakon što je zapamćen kao teren koji je u srijedu na utakmici prekriven snijegom koji je pao u petak, Gradski stadion u Velikoj Gorici sad će biti zapamćen i kao stadion na kojem je jedan gol niži od drugog za deset centimetara. I kao stadion na kojem se neposredno uoči utakmice kopaju stative, podešavaju na pravu visinu, zbog čega dođe i do kašnjenja utakmice.

A kad je sve to riješeno, kad je sve konačno bilo spremno za početak utakmice, vrlo brzo smo shvatili da bi gotovo bilo bolje da nije ni počela. Od prve minute Hajduk je, na stadionu ispunjenom svojim navijačima, preuzeo stvari u svoje ruke i gradio put prema rješavanju utakmice po kratkom postupku.

Držala se gorička obrana do 22. minute, a tad je krenula serija pogrešaka, koje se uprizoruju cijelog ovog proljeća, a sa svakom sljedećom utakmicom samo se proširuje dijapazon njihovih različitosti. Ovoga puta Goričani su odabrali da kod izvođenja kornera neće pokriti, pazite sad, Marka Livaju! Benrahou je izveo udarac iz kuta, a lopta je sletjela na usamljenog Livaju, koji je glavom doveo Hajduk u vodstvo.

Nastavak je slijedio nepunih deset minuta poslije, kad je Dino Mikanović lijepu akciju završio ubacivanjem u sredinu, gdje su braniči Gorice nespretno reagirali, pa se lopta odbila do Yacinea Benrahoua. Nakon asistencije za prvi gol, veznjak Hajduka upisao se i na listu strijelaca, a goričke šanse već nakon pola sata nogometa sveo na minumum.

Do kraja ih je, međutim, uništila situacija iz 42. minute, u kojoj se skupilo sve što opisuje goričko proljeće. Štiglec i Pršir na centru su promašili loptu, koja je došla do Livaje, a on je odigrao za Dajakua. Igrač Hajduka uspio je pucati, taj udarac je blokiran, lopta je išla prema Baniću, ali brži od njega bio je Rokas Pukštas. Mladi Amerikanac vješto je reagirao i razriješio sve dvojbe, ako ih je uopće i bilo.

U drugom poluvremenu pokušao je trener Dinko Jeličić s dvije promjene, Leš i Kapulica zamijenili su Krizmanića i Lazarova, no ključna promjena bila je u nešto lagodnijem pristupu gostiju. Hajduk je čuvao svoj gol bez osobitih problema, Gorica nije mogla stvoriti pravu šansu, a jedino dobro u svemu tome je to što gosti nisu iskoristili još neku od svojih prilika, među kojima se našlo i par stopostotnih.

I na kraju je preostalo jedino čestitati protivniku, koji je lakše od svih predviđanja došao do nova tri boda i privremeno se vratio na vrh tablice. Gorica je, s druge strane, upisala i jubilarni deseti poraz u posljednjih 12 utakmica. Niz je to koji je počeo porazom 3-0 od Hajduka, tom prilikom na Poljudu, a u ovim trenucima možemo jedino nadati se da će porazom 3-0 od Hajduka i završiti.

Iako, realno, sve izgleda kao da imamo razloga za strepnju, budući da Gorici slijede tri gostovanja u nizu (Istra, Varaždin pa Lokomotiva), zatim domaći ogled s Dinamom, pa gostovanje kod Rijeke, pa onda još i dolazi Osijek…

Naslovna fotografija: Josip Regović/PIXSELL

Ova objava Nedopustiv gaf uoči utakmice, pad bez ispaljenog metka na utakmici… se prvi puta pojavila na cityportal.hr.