Prijava

Vaša prijava

Mi smo izlazili na izbore, a Ante Budimir izašao – iz bolnice! I bit će spreman za Euro…

[]

Koliko nogomet može biti prevrtljiv, ponekad i okrutan, uvjerili smo se već otprilike milijardu puta. Koliko se stvari brzo mijenjaju, koliko snažno može vrijediti ona o vrtlogu života i iz nogometne perspektive… U sve to, u jednom sasvim posebnom obliku, uvjerio se ovih dana i naš Ante Budimir.

Sjajni Velikogoričanin, reprezentativac Hrvatske i napadač španjolske Osasune, sve do subote je igrao najbolju i najuspješniju sezonu u svojoj karijeri, borio se za titulu prvog strijelca Primere, zajedno s jednim mladićem koji se zove Jude Bellingham, razmišljao o Europskom prvenstvu koje dolazi o svojoj velikoj šansi… Sve je, ukratko, izgledalo praktički idilično, uključujući i prvih 96 minuta ogleda s Valencijom u posljednjem kolu španjolskog prvenstva.

A onda je došla 97. minuta utakmice. Osasuna je dobila penal za izjednačenje, loptu je uzeo naš Ante, koji je odmah potom uzeo i zalet, a onda – kiksao. Dogodilo se nešto potpuno neobjašnjivo, nešto što se događa valjda jedanput u životu, a sve skupa ispalo je jako nespretno, čak i komično. Pa je ta snimka obišla svijet, kao stvorena za naslove tipa “Nećete vjerovati što se dogodilo nakon što je napadač Osasune krenuo izvoditi penal…”

Ispričavao se Budimir nakon utakmice i treneru i suigračima, čak je trener otkrio da je to učinio tri puta, što će biti dodatni komadić mozaika koji čini lik i djelo Ante Budimira, ali nitko mu nije zamjerio. Zabio je ove sezone 16 golova u prvenstvu, svojim igrama nosi Osasunu i nikome nije palo napamet označavati ga krivcem za bilo što, koliko god je samom Anti bilo teško.

Međutim, sve to ispalo je kao puno manji problem od onoga što je slijedilo. Malo nakon tog penala, naime, na isteku maratonske sudačke nadoknade, došlo je do situacije u kojoj je golman Valencije Giorgi Mamardašvili skočio za loptom i u tom duelu koljenom pogodio Budimira u prsa. Trenutačnu bol uspio je podnijeti dečko s Cibljanice, ali pregledi nakon utakmice pokazali su da se radi o ozbiljnoj ozljedi.

Konkretno, Budimir je slomio tri rebra, što je liječnike iz Sveučilišne klinike Navarra u Pamploni natjeralo da ga ostave dva dana na bolničkom liječenju. Ozljede prsnoga koša u pravilu su neugodne i zahtjevaju dodatan oprez, pa je tako bilo i u slučaju miljenika navijača Osasune, koji je dva dana morao provesti u mirovanju.

A onda je, tijekom srijede, stigla odluka da može kući. U trenucima kad je cijela Hrvatska izlazila na birališta i brinula neke druge brige, Ante Budimir veselio se što konačno može opet biti doma, sa svojom obitelji, u okruženju koje najviše voli. Uz uputu da se treba maksimalno odmarati, čuvati, izbjegavati bilo kakve napore.

Za tjedan dana će opet ići na pregled, a ne bude li daljnjih komplikacija, nakon toga će moći početi i s laganim treninzima. Na terenu ga se, kažu liječnici, može očekivati najranije za mjesec dana, ali čak i u najgore scenariju pauza ne bi trebala biti bitno duža od toga. U prijevodu, u cijeloj ovoj priči može ga tješiti to što će sasvim sigurno biti spreman za Europsko prvenstvo, odnosno da će biti na raspolaganju izborniku Daliću već od prvog dana priprema.

Ovosezonska klupska bajka tako je naprasno prekinuta, stigla je ova dvostruka nevolja u trenutku kad je utrka za najboljeg strijelca lige trebala ući u samu završnicu, ali nema dvojbe da će tip poput Ante Budimira znati to prihvatiti. I iskoristiti na najbolji mogući način. Da se odmori, osvježi, zaželi nogometa, pa na Euru bude najbolji dosad!

Bude li sve po predviđanjima, imat će Budimir i nešto vremena da opet uđe u odgovarajući ritam, u formu potrebnu za sve ono što slijedi na Euru, a to je u ovom trenutku zapravo i najvažnije. Kad se već dogodilo ono što se dogodilo, kad je već tih nekoliko kaotičnih minuta dovelo do kratkotrajno “prekida programa” po pitanju njegove nogometne priče…

Poznavajući njega, nekako je lako povjerovati da će se Ante Budimir vratiti još bolji, još jači.

Ova objava Mi smo izlazili na izbore, a Ante Budimir izašao – iz bolnice! I bit će spreman za Euro… se prvi puta pojavila na cityportal.hr.