Prijava

Vaša prijava

Počelo “čišćenje” svlačionice: Danac i Nizozemac više ne stanuju u Gorici

[]

Četiri dana nakon što je HNK Gorica odradila svoju posljednju utakmicu u sezoni, dva dana nakon što je spektakularnom proslavom Dinamova naslova prvaka i definitivno spuštena zavjesa na prvenstvenu kampanju 2023/24., počele su stizati prve vijesti s Gradskog stadiona. Na njemu vlada mir i tišina, sve je nekako utihnulo, iako mlađe kategorije i dalje odrađuju svoje treninge, ali gore na katu ipak se radi, odnosno priprema za novu, zasad vrlo neizvjesnu sezonu.

“Branič Alexander Munksgaard i krilni napadač Sven Blummel više nisu igrači HNK Gorice”, objavljeno je iz kluba u utorak, čime je započeo niz koji će sasvim sigurno uključivati još neka imena.

Danski branič i nizozemski ofenzivac tako su spakirali svoje stvari i čekirali kartu u jednome smjeru, spremni da potraže nove sredine, nove izazove, nove prilike. Ni jedan ni drugi, zajednička je ocjena svih imalo upućenih, prilike koje im je pružala Gorica nisu iskoristili i zato ni najmanje ne iznenađuje vijest o rastanku nakon samo jedne sezone.

Alex Munksgaard došao je iz norveške lige, sa solidnim CV-jem, s djevojkom Hrvaticom, ali i sa željom da se etablira na desnoj strani obrambene četvorke. Dobio je sasvim dovoljno minuta, najveći dio sezone bio je prvi izbor na poziciji desnog beka, ali ničime nije uvjerio hrvatsku i velikogoričku nogometnu javnost da je on taj. Skupio je 30 nastupa za Goricu, neke utakmice odigrao i vrlo pristojno, ali daleko je to od razine koja se očekuje od stranca koji dolazi u statusu pojačanja.

Ta konstatacija još i više vrijedi za Svena Blummela, još jednog igrača u zrelim nogometnim godinama, koji nije došao kao perspektiva, nego kao momentalno pojačanje. Unatoč tri postignuta gola, Nizozemac niti u jednom trenutku nije pokazao da doista može biti pojačanje, pa će ostati upamćen isključivo po ta tri bljeska u obliku zabijenih golova, ali i po krucijalnoj ulozi u isključenju kapetana Mrzljaka u prvoj proljetnoj utakmici protiv Rijeke. Na njega je nasrnuo Bruno Goda, njega je Mrzljak išao štititi, da bi na kraju dobio crveni karton, i to nakon što je već označen kraj utakmice.

Ukratko, za njima navijači Gorice neće previše žaliti, neće ih se posebno dugo ni pamtiti, a ni oni neće svoje goričke epizode pohraniti u pozitivne ladice svoje memorije. Priznali su i u klubu vrlo brzo da su pogriješili njihovim dovođenjem, odavno je bilo jasno da se ni Blummelu ni Munksgaardu neće produživati ugovor…

Uz njih dvojicu, u Goricu se više neće vraćati ni Marko Soldo, mladi vezni igrač koji je došao na posudbu iz Dinama, a od ovog će ljeta postati igrač Osijeka. Navodno je u pitanju odšteta od 400.000 eura, a zasad nije poznato hoće li i Gorica nešto zaraditi od svega toga, odnosno je li u njegov ugovor o posudbi ugrađena i stavka o postotku od prvog sljedećeg transfera. On je odradio puno bolju, uspješniju i pamtljiviju epizodu nego prethodna dvojica, što transfer u sve ambiciozniji, ali i mafijaškim napadom na vozilo sportskog direktora potreseni Osijek.

Na odlasku je i još jedan bivši igrač Dinama, još jedan 19-godišnjak, napadač Lenny Ilečić. U posljednje vrijeme nema ga ni na mapi, daleko je od konkurencije za momčad, što također ne spada u iznenađenje s obzirom na ono što je pokazao tijekom ove sezone. Određene kvalitete ima, prije svega u fizičkom smislu, ali Lenny nije pokazao da je u ovom trenutku igrač za prvoligaške domete.

Pitanje je i što će biti s Gabrijelom Rukavinom, zimskom prinovom također iz Dinama, no njegova je situacija ipak kudikamo drukčija. Ovog proljeća sin Tomislava Rukavine je pokazao da ima vrlo zanimljiv potencijal, no i on je bio na posudbi i sad je sve pitanje dogovora, procjene, uvjeta… Dojam koji je ostavio govori da bi bilo dobro i za njega i za Goricu da se zajednička priča nastavi, no zasad je sve i dalje otvoreno.

Cijelom nizu igrača istječu ugovori, barem prema podacima s Transfermarkta, koji kaže da s krajem ove sezone igrači Gorice više neće biti ni Tim Matavž, Dino Štiglec, Filip Mrzljak, Jan Paolo Debijađi… Zasad nema vijesti o eventualnom dogovoru o nastavku suradnje s bilo kojim od njih, pri čemu su Mrzljak i Štiglec puno ozbiljnije opcije za ostanak od Matavža i pogotovo Debijađija, koji hitno mora tražiti minute i priliku za dokazivanje, što ove sezone nije mogao dobiti.

U toj cijeloj priči važno je dodati kako ugovor istječe i sportskom direktoru Mariju Brkljači, čovjeku koji bi se trebao baviti kreiranjem kadra za sljedeću godinu, a u klubu se nadaju da će otići i još poneki igrač. To se, naravno, odnosi na igrače koji bi mogli biti zanimljivi na tržištu, u prvom redu moglo bi se raditi o Josipu Mitroviću, Jurici Prširu, Krešimiru Krizmaniću i Ivanu Baniću. Hoće li, kad i za kolike odštete netko od njih doista otići, doznat ćemo u danima, tjednima i mjesecima pred nama.

U svakom slučaju, promjene u goričkoj svlačionici su krenule, a sasvim sigurno bit će ih još. Čeka nas dugo i sadržajno nogometno ljeto u našem prvoligašu…

Ova objava Počelo “čišćenje” svlačionice: Danac i Nizozemac više ne stanuju u Gorici se prvi puta pojavila na cityportal.hr.