Prijava

Vaša prijava

Tko će gdje, tko će s kim? Niželigaški plenumi kasne, lobiranja traju i dalje…

[]

Prži srpanjsko sunce ovih dana, pržit će još žešće u ovima koji slijede, jedina moguća opcija je potražiti što deblju hladovinu. Istovremeno, upravo to, debela hladovina, traje i u svijetu amaterskog, niželigaškog nogometa. Čiji god broj odabereš, javlja se uz zvuke cvrčaka, negdje uz more, jer ovo je doba kad je odmor zapravo na meniju. I bit će tako još dva ili tri tjedna, a onda kreće…

Tko i gdje kreće? E, to je pitanje na koje ćemo pokušati dati što cjelovitiji odgovor. Uz napomenu da su iznenađenja uvijek moguća, da ne bi bilo prvi put u hrvatskom nogometu, pogotovo niželigaškom, da stvari krenu nepredviđenim tijekom. Za početak, ponašat ćemo se kao da se to neće dogoditi, da će sve ostati onako kako bi trebalo ostati. Ako takva formulacija uopće može vrijediti u ovoj priči…

Dakle, na vrhu piramide turopoljskog nogometa i dalje je, naravno, HNK Gorica. Pripreme za sedmu uzastopnu sezonu u najvišem rangu, ligi koja će se i dalje zvati SuperSport HNL, počele su 24. lipnja i ova priča o “hladovini” za sportski ponos grada ne vrijedi.

Sljedeća dva ranga ni ove sezone neće imati tu čast da u njima nastupa netko od klubova s našeg područja, pa prvi sljedeći naš klub nalazimo u četvrtom rangu, odnosno u 3. NL Centar. NK Kurilovec prošle je sezone imao određenih poteškoća, ali na kraju je uspio status zadržati bez ikakve drame i posebne neizvjesnosti u posljednjih nekoliko kola.

Ostaju Kurilovčani tako u istom okruženju, ali s nešto višim ambicijama. Ne ludo visokim, ne nerealnim, ali svakako je želja napraviti barem jedan korak naprijed, budući da na Udarniku ne taje da bi voljeli u sljedećem olimpijskom ciklusu, u suradnji s HNK Goricom, pokušati doći i do SuperSport 2. NL, odnosno jedinstvene treće lige. Ove sezone nije realno očekivati napad na sam vrh, ali može se očekivati da će Kurilovec biti bolji, jači, konkurentniji.

A bit će i usamljen u ovom rangu što se tiče turopoljskog nogometa. Lukavec, koji je posljednje dvije sezone bio u istom tom društvu, u svojim je “vratolomijama” završio dva ranga niže, pa je sad Kurilovec i u tom smislu, iz perspektive rezultata seniorske momčadi, neupitno druga nogometna snaga Velike Gorice i Turopolja. Što je, naravno, oduvijek definitivno i bio, i to bez konkurencije, s obzirom na tradiciju, povijest, rezultate, omladinsku školu, ljude uključene u rad kluba… Sve u svemu, klub kojeg možemo zamisliti i u jednom rangu više u sezonama koje dolaze.

Za ulogu trećega kluba Turopolja u smislu plasmana seniorske momčadi tako će se boriti Mraclin i Gradići, jedini naši predstavnici u petom rangu, koji nosi naziv 4. NL Središte. Mraclin ima novog trenera Marka Biljana, ima i dogovorena pojačanja, dok u Gradićima u sedlu ostaje Zoran Tomčić, koji bi također u narednim danima trebao dobiti nekoliko novih igrača.

Kako sad stvari stoje, rang s najsnažnijim turopoljskim pečatom bit će šesti po redu, liga koja se dosad zvala Jedinstvena županijska nogometna liga, a po novome će se zvati Premijer liga Zagrebačke županije. U njoj bi po trenutačnom stanju trebalo biti sedam naših klubova: Ban Jelačić iz Vukovine, Turopoljac iz Kuča, Polet iz Buševca, Klas iz Mičevca, Meštrica i Lomnica iz Gornje i Donje Lomnice, ali i novonastali HNK Lukavec.

U rangu ispod, sad već sedmom, koji će se zvati 1. ŽNL, i bit će jedinstva na razini županije, trebali bi biti Mladost iz Obrezine, Kupa iz Pokupskog, Posavec iz Orla, Buna, Vatrogasac iz Kobilića i Turopolje. Ukupno šest naših predstavnika, pri čemu su dva, Obrezina i Kupa, skliznuli iz višeg ranga,

U najnižem, osmom rangu hrvatskog nogometa, sa statusom trenutačno najniže pozicioniranog predstavnika NS Velika Gorica, bit će Dinamo Hidrel iz Novog Čiča. Ta će se liga zvati 2. ŽNL i po pitanju nje nema nikakvih upitnika…

Foto: Mato Paviša

Posvuda drugdje ih, s druge strane, itekako ima! I zato sve ove oprezne sintagme kao što su “kako sad stvari stoje” ili “trebalo bi biti”, zato što se u cijeloj ovoj priči i dalje ništa sa sigurnošću ne zna.

Za početak, i dalje nitko ne zna hoće li u 3. NL Centar i dalje igrati 18 ili će se liga smanjiti na 16 klubova. Ovo potonje je odlučeno prije početka prošle sezone, takav je zahtjev otišao prema Ministarstvu i on je prihvaćen. Naknadno su se, naravno, neki predomislili, pa se pokušalo ostaviti natjecanja sa 18 klubova, no s najviših instanci stigao je jasan odgovor:

“Prijedlog je odbijen. Promjena sustava natjecanja mora se najaviti najmanje godinu dana ranije, što ovdje nije slučaj.”

I to je, kažu, konačna odluka, ali tu ćemo se malo vratiti na početak. Ne bi bilo prvi put da se i u takvoj situaciji nešto promijeni, da dođe do preokreta, jer viđali smo i takve scenarije u našim nižim ligama. Lobiranja traju, traže se načini i rješenja kako da se pojedine klubove spasi, ostavi u višem rangu, a sve to dovelo je i do odgađanja održavanja Plenuma pojedinih liga. Ako se ništa još definitivno ne zna, a ne zna se, nema ni smisla bilo što dogovarati…

Sve to događa se dva tjedna prije nego što će početi pripreme nekih klubova s našeg područja, a i tu je teško bilo što planirati ako ne znaš gdje ćeš se natjecati. Dođe li, naime, do hipotetske odluke da 3. NL Centar ostane na 18 klubova, to će značiti da u 4. NL Središtu, uz Gradiće, kojima je mjesto oslobodilo odustajanje Lukavca, ostaje i Jelačić.

To bi automatski promijenilo i sastav “premijerke”, budući da bi po tom scenariju Mladost iz Obrezine ostala u tom rangu, umjesto da ide u 1. ŽNL… Pitanje je i što će se još događati s HNK Lukavcem, budući da dosadašnji NK Lukavec ide u fuziju sa zaprešićkim Inkerom, koji će tako preskočiti dva ranga, dok će novonastali “HNK” krenuti iz šestog, a ne posljednjeg osmog ranga, što je izazvalo brojne reakcije iz ostalih klubova.

Ukratko, Sve čari nižih liga, izdanje ljeto 2024.

Ova objava Tko će gdje, tko će s kim? Niželigaški plenumi kasne, lobiranja traju i dalje… se prvi puta pojavila na cityportal.hr.