Prijava

Vaša prijava

‘Bacio sam atomsku bombu na sebe… I idem na Igre u Pariz uživati!

[]

Bliže se Olimpijske igre u Parizu, najvažniji događaj u svijetu sporta u posljednje četiri godine, a one će se u našem gradu već od prvoga dana pratiti s posebnom pozornošću. Već jutro nakon svečanog otvorenja velikogorički zet, naš sugrađanin Damir Martin (36) ući će u čamac i zaveslati prema ispunjenju snova.

– Jesam, spreman sam! Više od 95 posto toga odrađeno je po planu, što je dobro, jer inače je sve više od 75 posto zadovoljavajuće, budući da u mom sportu puno ovisimo i o vremenskim uvjetima. Sreća nas je pomazila i na Perući smo mogli odraditi sve kako treba. Bilo je i vjetrovitih dana pri manje važnim treninzima, a za one najvažnije su uvjeti bili idealni. Ukratko, vjerujem da sam uspio odraditi maksimalno sve što sam želio – kaže Damir u velikom razgovoru za Sportske novosti.

Kad on priča o “maksimalno odrađenim treninzima”, to spada u neke druge sfere od onih koje poznajemo mi obični smrtnici. Ovo je sport koji je izuzetno zahtjevan, i fizički i psihički moraš biti vrhunski ako želiš u vrh, a Damir Martin to sve jest. Uostalom, pričamo o čovjeku koji je nakon Igara u Riju 2016. proglašen najspremnijim sportašem na svijetu!

– Sad sam ipak osam godina stariji, vjerujem da neke razlike postoje, ali mislim da nisam daleko od te razine. Ne pamtim da sam odradio tako zahtjevne pripreme kao u ovom dijelu na Perući, napravio sam ono što sam obećao sam sebi kad sam rekao da ću “baciti atomsku bombu na sebe”. Iscrpio sam sve moguće rezerve koje sam imao u sebi i sad preostaje da se u razdoblju od Igara osvježim i odmorim kako treba do prve utrke. Točnije, do finalne utrke. Jedva čekam da krene… – nestrpljiv je Martin.

Iza njega je čudesna karijera, s olimpijskim srebrom iz Londona, s medaljom istoga sjaja iz Rija, u kojem je imao identično vrijeme kao olimpijski pobjednik, ostavši bez zlata za milisekundu, a u Tokiju 2021. u suzama je proslavio broncu. Nedostaje mu, naravno, samo još jedna medalja.

– U svojim počecima najavljivao sam da me zanima samo olimpijsko zlato, ali važno je zapravo ući u finale, jer to otvara priliku za sve. Iako, u mojoj disciplini su 33 veslača, njih barem 15 s pravom se nada da će ući u A finale, tako da će ovdje već četvrtfinalna utrka biti opaka u smislu eliminacije. Svaku utrku morat ću odraditi maksimalno i nadati se najboljem – čvrsto na zemlji stoji Damir.

Glava je kalibrirana na najbolje moguće postavke, ne stavlja pred sebe bilo kakve imperative, što ne znači da ne želi ostvariti ono o čemu sanja svih ovih godina.

– Bez obzira na rezultat, neću biti nesretan. Presretan sam što sam se uspio kvalificirati za još jedne Igre. Oko mene vlada jedna stvarno dobra energija i zato sam jako optimističan. U svakom slučaju, uživat ću u svakoj utrci, jer svaka utrka je gušt ako si spreman. Mislim da u ovom to trenutku to zaista jesam.

Ako je tako, a nema razloga sumnjati u to, u Parizu ćemo Damšu gledati u vrhunskom izdanju.

– Da sam osvojio zlato u Riju, pitanje je bi li nastavio. Da nisam osvojio medalju u Tokiju, pitanje je bi li nastavio. Na Pariz gledam kao na svoju posljednju veliku priliku za olimpijsku medalju, što doživljavam kao bonus, a ne kao opterećenje – zaključio je Vukovarac s goričkom adresom.

Ova objava ‘Bacio sam atomsku bombu na sebe… I idem na Igre u Pariz uživati! se prvi puta pojavila na cityportal.hr.