Prijava

Vaša prijava

Novi Zagorec u Gorici! Marko Kolar iz Maribora stigao u vrh napada

[]

Ono što su ne takvo davno bili Uganda, Armenije, Gabon, Gruzija ili Liberija, danas je – Zagorje! U vodstvu HNK Gorice, ispada zasad tako, ovog su se ljeta naumili pojačati Zagorcima. Samo nekoliko dana nakon što je igrač Ponosa grada postao Martin Šlogar, svoj autogram na ugovor s Goricom stavio je i 29-godišnji Marko Kolar, napadač koji dolazi iz slovenskog Maribora.

Nakon odlazaka Tima Matavža, a zatim i Nikole Vujnovića, bilo je jasno da će Goričani morati pronaći novo rješenje u vrhu napada, jer trener Rajko Vidović ostao je na samo dvije, i to prilično mlađahne opcije. Ante Matej Jurić (21) i Caio Cruz (22) teško bi mogli sami izgurati cijelu sezonu, novi napadač bio je neophodan, pa su klupski operativci krenuli u akciju i dogovorili dolazak igrača koji iza sebe ima zanimljivu inozemnu karijeru, a uz to ima i kvalitetu koja može pomoći u svemu što slijedi.

Marko Kolar rođen je u Zaboku, nogomet je počeo igrati u Mladosti iz Zaboka, a zatim i u Tondachu iz obližnje Bedekovčine. Talent je vrlo brzo prepoznat i Kolar je završio u Maksimiru, u Dinamovoj nogometnoj školi, u kojoj je došao sve do seniorske momčadi. U nju se nije uspio i probiti, pa je svoj put nastavio posudbom u Lokomotivu, čiji je igrač postao s navršenih 20 godina. Jednu sezonu odradio je i u Interu iz Zaprešića, pa se s navršene 22 odlučio krenuti prema inozemstvu.

Prva destinacija bila je poljska, odnosno Wisla Krakow, u kojoj je igrao možda i najbolji nogomet svoje karijere. Proveo je u Krakowu dvije sezone, a nakon što je zabio 12 golova u posljednjoj polusezoni tamo, izborio se za transfer u Nizozemsku. Novi prvoligaš Emmen platio je za njega 600.000 eura odštete, što je bio najveći transfer u povijesti kluba, a dvije sezone poslije Kolar se vratio u Poljsku, opet u Wislu, ali ovoga puta u onu iz grada Plocka. I ta je epizoda potrajala dvije sezone, da bi prošlog ljeta postao igrač Maribora, iz kojeg je i stigao u Goricu.

Prema podacima kojima raspolaže Transfermarkt, na cijelom tom putu Kolar je odigrao 267 utakmica, zabio 57 golova, tome dodao i 26 asistencija, ali i nakupio gomilu iskustva. U te brojke ulazi i 86 nastupa, uz 15 golova i devet asista u HNL-u, što za Lokomotivu, što za Inter, a niz bi se trebao nastaviti u dresu Gorice, cijelih šest godina nakon što je otišao iz hrvatskog nogometa.

Kolar je odabrao dres s brojem 21, kojeg su svojevremeno nosili Uganđanin Farouk Miya i Litavac Paulius Golubickas, što nas opet vraća na onu tezu iz uvoda. Nekad stranci sa svih strana svijeta, ovog ljeta dečki iz Zagorja…

Ova objava Novi Zagorec u Gorici! Marko Kolar iz Maribora stigao u vrh napada se prvi puta pojavila na cityportal.hr.