Prijava

Vaša prijava

Brozova kockasta priča: Kovač ga uveo, Čačić preuzeo, Dalić odveo u legendu…

[]

Priča je relativno stara, jer karijera Marcela Brozovića – točnije, vrhunska karijera! – traje već dovoljno dugo da je bilo dovoljno prostora za ispričati je, ali uvijek se lijepo sjetiti dana kad je Ivan Brozović zvani Bomba doveo svog sina Marcela na Udarnik. I dao ga u ruke Senadu Harambašiću. U njegovu Okuju više nije bilo kluba, dobri stari NK Torpedo ugasio se još godinama ranije, pa je bivši “španer” Bomba odabrao Kurilovec.

Senad je nakon jednog treninga bio svjestan da je pred njim poseban dječak, a već dva tjedna kasnije napravio je ono što bi svaki pravi trener napravio.

– Naš dobri i pošteni Senad, svjestan da Marcelo nema što ovdje raditi, uzeo ga je za rukicu i odveo u Hrvatski dragovoljac – sa smiješkom je prepričavao Vlado Stepanić godinama poslije.

U Sigetu je mali Broz “pustio korijenje”, proveo tamo čak devet godina, a samo jedna sezona u Lokomotivi bila je dovoljna da dečko iz Okuja dođe do velikog i moćnog Dinama. Imao je 19 kad je preselio u Maksimir i vrlo brzo izborio se za svoje mjesto pod suncem. I samim time za priliku da započne jednu prekrasnu nogometnu priču, koja je završila u srijedu, nakon 99 nastupa i sedam golova u dresu hrvatske reprezentacije.

Igrao je Broz za Hrvatsku i u kategorijama U-18, U-19, U-20 i U-21, pri čemu je u ovoj posljednjoj bio posebno uspješan tijekom 2013. godine, kad je zabio sedam golova u osam nastupa pod vodstvom izbornika mlade reprezentacije Nike Kovača.

I nije slučajno da je upravo Kovač, nakon što je preuzeo A selekciju, odlučio dati priliku Marcelu. Debi se dogodio u prijateljskoj utakmici protiv Australije 7. lipnja 2014. godine, u generalnoj probi za Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Prve minute na Mundijalu, u svom ukupno tek drugom nastupu, upisao je protiv Brazila na otvaranju SP-a, u porazu 1-3, ušavši posljednjih pola sata.

Do kraja tog SP-a više nije dobivao priliku, Hrvatska se oprostila već u skupini, ali Marcelo se u svemu tome uspio ustabiliti kao član početne postave. Već u šestom nastupu u kockastom dresu stigao je i prvi gol, u pobjedi 6-0 protiv Azerbajdžana, a pogodio je i u 5-1 protiv Norveške u osmom nastupu. Do kraja svog 15. nastupa za nacionalnu selekciju imao je već četiri kola na kontu i malo bi tko u tim trenucima i pomislio da će do kraja svoje reprezentativne karijere, u preostale 84 utakmice, zabiti još samo triput…

Budući da je dva komada zabio u domaćih 2-0 protiv Islanda, još tamo u studenom 2016., ispada da je u posljednjih osam reprezentativnih godina Broz bio strijelac samo jedan jedini put. I bio je to silno važan gol, dogodio se u rujnu 2021. u Bratislavi i donio je Hrvatskoj tri važna boda u borbi za plasman u Katar, na njegovo treće i posljednje Svjetsko prvenstvo.

U tih 99 epskih nastupa smjestilo se njih deset s Europskih prvenstava, njih 13 sa svjetskih smotri, njih 14 iz Lige nacije… Okitio se u svemu tome sa srebrom iz Rusije i broncom iz Katara, kao i srebrom u posljednjem izdanju Lige nacija, a pretrčani kilometri u hrvatskim bojama broje se u tisućama. A velike, vrhunske utakmice u desecima…

Hrvatsku su tih posljednjih deset godina vodila tri izbornika, počevši od Nike Kovača, preko Ante Čačića, do Zlatka Dalića, a Brozović je kod sve trojice bio neupitan. Temelj momčadi, desna ruka Luke Modrića, uz dodatak Ivana Rakitića, odnosno Matea Kovačića u veznom redu za pamćenje. Veznom redu kojeg su, uostalom, opisivali najboljim na svijetu.

Zbog sve toga, Marcelo Brozović silno će nam nedostajati u dresu reprezentacije. Ne samo kao jedan od simbola suludo uspješne generacije, nego i igrački, jer u njegovoj sjeni hrvatski nogomet nije uspio proizvesti “šesticu” koja je barem približno na njegovoj razini. Ostat će praznina, ali ostat će i lijepe uspomene na vrijeme kad je jedan Turopoljac žario i palio u dresu druge reprezentacije svijeta.

I nabrojao do 99. Jer, to je Broz.

Ova objava Brozova kockasta priča: Kovač ga uveo, Čačić preuzeo, Dalić odveo u legendu… se prvi puta pojavila na cityportal.hr.