Prijava

Vaša prijava

Gorički pečat u Maksimiru: Leo opet uz Bjelicu! A bio je i uz Čačića, Bilića…

[]

Dan nakon što je novog trenera dobila ženska ekipa Dinama, našeg čovjeka, popunjeno je mjesto i na klupi seniorske momčadi kluba iz Maksimira. Nenad Bjelica vratio se u ulogu u kojoj je već bio, u klub iz kojeg je otišao u proljeće 2020., nakon gotovo dvije vrlo uspješne sezone, naslijedivši tako Sergeja Jakirovića, trenera Gorice iz prvoligaških dana.

S Jakirom je iz Maksimira očekivano i otišao i njegov vjerni suradnik, maestro kondicijske pripreme Marin Ivančić. Zajedno su on i Sergej još od dana u Sesvetama, zajedno su bili i u Gorici, i u Mariboru, i u Zrinjskom, i u Rijeci, pa na kraju i u Dinamu. Zajedno će raditi i dalje, čim se ukaže neka nova prilika, a za očekivati je da bi se to moglo dogoditi prilično brzo…

U Dinamu su tako novom treneru prepustili odabir suradnika za kondicijsku pripremu, a Bjelica po tom pitanju nije imao dvojbi. Okrenuo je broj Leonarda Sovine, svog suradnika iz razdoblja u turskom Trabzonsporu i u nekoliko rečenica dogovorena je nova suradnja. A Dinamov stručni stožer ponovno je dobio malo goričkog pečata.

Leo je, naime, iz dečko Buševca, s adresom u Mraclinu, koji je u svom Poletu i završio kratku igračku karijeru. Nakon nekoliko vezanih ozljeda odlučio se posvetiti fakultetu i početi graditi neku sasvim drugu priču. Budući da je prošao omladinsku školu NK Zagreba, došao i na prag seniorske momčadi, bilo je logično da je na istome mjestu počeo raditi i kao trenera. A onda se vratio malo bliže svom Buševcu.

– Kad je krenuo projekt HNK Gorice na čelu s Nenadom Črnkom, došao sam u Goricu. Tad su mi bile 24 godine i radio sam godinu i pol dana sa seniorima, sve dok nisam preselio u Lokomotivu i počeo raditi s prvom momčadi – pričao nam je Leo svojedobno, u razgovoru s posebnim povodom.

Naime, godinama je radio u Lokomotivi, najduže surađivao s Tomom Ivkovićem, a zatim i s Antom Čačićem, kojeg je očito impresionirao. Nakon što je odradio prvi mandat u Dinamu, Čačić je postao izbornik reprezentacije, a sa suradnika je odabrao upravo našeg Lea.

– Gospodin Čačić je izvrstan stručnjak, jako iskusan, odličan psiholog, čovjek koji ima sjajne odnose i s igračima i sa suradnicima. S njim je užitak raditi – govorio je Sovina, pa nikoga nije začudilo što je suradnja nastavljena i u kasnijim godinama.

Leonard Sovina fizički je pripremao naše reprezentativce i za nastup na Euru 2016. u Francuskoj… Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Sa Čačićem je Sovina tako bio i u Egiptu, zajedno su radili u tamošnjem velikanu Pyramidsu, što mu je bila i posljednja suradnja s ovim bivšim izbornikom. U priču se, međutim, ubacio još jedan bivši izbornik. Kad je postao trener engleskog Watforda, Leonarda je u svoj stožer uključio Slaven Bilić! Bilo je to vrijedno iskustvo, iako kratkotrajno, prvo i posljednje uz Bilića.

Ne zato što nešto tu nije funkcioniralo, nego zato što stigao poziv od Nenada Bjelice. Otišao je Leo za njim u Tursku, u Trabzonspor, a nakon što je ta epizoda završila, slijedilo je razdoblje odmora, unapređivanja, educiranja… I čekanja nove prilike. Ona se nije otvorila kroz Union Berlin, prethodni Bjeličin posao, ali jest u Dinamu. Koji će, nemojte sumnjati, u razdoblju pred nama biti fizički vrhunski spremna momčad…

Ova objava Gorički pečat u Maksimiru: Leo opet uz Bjelicu! A bio je i uz Čačića, Bilića… se prvi puta pojavila na cityportal.hr.