Prijava

Vaša prijava

Nedjelja istine! Gorica mora dobiti Istru, jer nakon nje slijedi “pakao”…

[]

Tjedan koji je počeo danom predaha nakon poraza od Varaždina, protivnika s kojim su debitirali Željko Sopić, Rajko Vidović, pa sad i Mario Carević, danom koji je iskorišten za sjednicu klupske Skupštine i novu potvrdu da se ide u preoblikovanje kluba, u svijetu HNK Gorice nastavilo se živjeti mirno. Na treninzima se sve praši od intenziteta, trener Carević pokušava nametnuti svoj ritam i podići momčad u svakom smislu, ne zaboravljajući ni na trenutak da je situacija – jako nezgodna. U najmanju ruku…

Gorica, naime, sa svojim osam bodova iz deset kola, kao pretposljednja momčad prvenstva, u nedjelju od 18.30 sati dočekuje Istru 1961. S druge strane bit će goropadni Puležani, osokoljeni s onih “fajterskih” 2-2 protiv Dinama, onom utakmicom u kojoj su zaslužili i više od jednoga boda, ali i dobro vođeni čvrstom, a opet nježnom rukom karizmatičnog Paola Tramezzanija. Bodovno razlika nije velika, Istra je na 12 bodova i eventualna pobjeda Gorice tu bi prednost smanjila na minimum, ali dojam iz dosad viđenoga kaže da je razlika i kudikamo veća.

Istra je posložena, s velikim dijelom kadra iz prošle sezone, Gorica se i dalje slaže, pogotovo pod Carevićem. Istra je čvrsta, agresivna i kompaktna, Gorica sve to nije, o čemu je i novi trener govorio nakon Varaždina. Istra je u dobrom ritmu, Gorica je van svakog ritma… Sve to će, naravno, dati naznačiti da bi Istra ovoga puta mogla doći u Veliku Goricu kao favorit, možda i prvi put otkad je naš klub u ovom elitnom društvu, ali sve to će i malo značiti onog trenutka kad momčadi istrče na teren.

Jer, Gorica ovu utakmicu mora dobiti. U suprotnom, moglo bi biti problema…

Naime, raspored koji je pred našim nogometašima toliko je opasan da bi bez ova tri boda stvari postale još malo kompliciranije. A i ovako su komplicirane preko svake mjere. Nakon Istre, naime, slijedi gostovanje kod Osijeka, a zatim domaći ogled s Dinamom. U reprezentativnoj stanci smjestio se kup ogled kod Varaždina, kojeg će slijediti gostovanje u Šibeniku, pa domaći ogledi s Rijekom i Hajdukom! Za kraj jeseni trebat će odraditi još i gostovanje u Koprivnici te Lokomotivu doma…

I tek nakon toga slijedit će zimska stanka, do koje, vidi se iz priloženog, nema lagane utakmice. Dapače, sve teže od težeg, a to znači da je jedina opcija da Gorica bude sve bolja i bolja. A to, nema sumnje, može biti.

Gorica u ovom trenutku možda nema vrhunski balans u kadru, na nekim pozicijama možda nedostaje kvalitete, ali trener Carević nedvojbeno ima kadar koji može parirati svakome u ovoj ligi. Koliko god nema dvojbe kako će na zimu aktivnost na tržištu biti prijekopotrebna, ostaje vrijediti argument da igrači poput Pršir, Ndockyta, Pajazitija, Krizmanića, Maloče, Štigleca, Mikanovića, Kolara i ostalih moraju biti u stanju ravnopravno se nositi sa svakim protivniku.

U prvom poluvremenu utakmice u Varaždinu to definitivno nije bilo tako, Gorica je bila potpuno nekonkurentna protivniku, a to je Mario Carević vrlo brzo i shvatio. Promijenio je formaciju, postavio nove zahtjeve i formirao puno bolju priču. U drugom dijelu Gorica i dalje nije bila dovoljno opasna, ali imala je i formu, i ponešto sadržaja. U svakom slučaju, izgledalo je neusporedivo bolje sa četvoricom u posljednjoj liniji nego s petoricom.

Samim time, logično je pomisliti da bi Carević lako mogao vratiti Goricu na postavke s početka sezone, odnosno su sustav 4-2-3-1, što će značiti da će jedan stoper ispasti iz prvih 11. U tom bi slučaju igrala dvojica stopera iz kruga Maloča, Krizmanić, Leš, Steenvoorden, Gurlica, Matković, a to znači da će na klupi sjediti jake obrambene snage. Sredinu terena trebali bi u toj varijanti držati Pršir, Pajaziti i Ndockyt, s Kapulicom, Čaićem, Pavlovićem i Skrbinom kao dodatnim opcijama, a tom promjenom vratila bi se u akciju i krila. Tu se kao opcije nameću Majstorović, Dju, Šlogar i mladi Vrzić, dok bi u vrhu napada konkurirali Kolar i Gashi, još jedan izrazito mlad igrač.

Hoće li doista tako biti, ili će Carević ostati vjeran igri s trojicom/petoricom u zadnjoj liniji, koju je preferirao i u Šibeniku, doznat ćemo u nedjelju. U utakmici koja ima važnost i veću od tri boda.

Trebat će, naravno, i pomoć s tribina. Povijest nas uči da protiv Istre može biti jako zabavno, počevši od onih nezaboravih 5-4, preko činjenice da je Istra ovdje dobila samo dvaput u 13 pokušaja, pa sve do serije čudnovatih remija.

Uglavnom, isplati se doći na stadion. Nedjelja, 18.30 sati.

Raspored Gorice do kraja jeseni:
27. listopada: Gorica – Istra 1961
2. studenog: Osijek – Gorica
9. studenog: Gorica – Dinamo
14. studenog: Varaždin – Gorica (Kup)
24. studenog: Šibenik – Gorica
30. studenog: Rijeka – Gorica
7. prosinca: Gorica – Hajduk
14. prosinca: Slaven Belupo – Gorica
21. prosinca: Gorica – Lokomotiva

Ova objava Nedjelja istine! Gorica mora dobiti Istru, jer nakon nje slijedi “pakao”… se prvi puta pojavila na cityportal.hr.