Prijava

Vaša prijava

Djevojke kojima se život vrti oko šipke moraju imati mušku snagu i žensku gipkost


Iznimna snaga, vještina i gipkost nisu prva asocijacija na ples na šipci. No, predrasuda da se radi o striptizu sve je manje, a u hrvatskim okvirima tomu je pridonio i  Petar Bruno Basić, ovogodišnji pobjednik Supertalenta. Upravo je Pole Dance, odnosno ples na šipci, bio njegova karta za pobjedu.

 

pole-dance-2

Umjetnost akrobacija na šipci euforično je zahvatila cijeli svijet već prije 15-ak godina, a iako je kasnila, nije zaobišla ni Veliku Goricu. No, tek od prije nekoliko mjeseci ova vrsta plesa i izvedbene umjetnosti dobila je samo svoje mjesto u Gorici. Nakon više od šest godina od kada se počela baviti tim sportom, Michela Muzgonja odlučila je pokrenuti Pole Dance udrugu u svom gradu.

 

“Nakon što smo uredili street workout park bilo je vrijeme da se otvori i posebna dvorana za ples i fitness na šipci. Ima nas oko 15 i za sada smo sve cure. Od kad smo započele svoj prvi sat plesa oko šipke postale smo doslovno ovisne o toj vrsti treninga. Tu dolaze cure koje žive za taj sat i vole svaki trenutak na treningu. Ono što je mene oduševilo je promjena koju sam uočila na svakoj od cura, od fizičkog izgleda do psihičkih promjena”, objasnila je Michela Muzgonja, predsjednica Pole Dance and Fitness Association ‘Michela’.

 

pole-dance-1
“Vidjela sam video na Youtube-u koji me oduševio. Bila je to Ruskinja Anasstasia koja je plesala Pole Dance u baletnom stilu, a bila je i svjetska prvakinja u tome, i shvatila sam da je to više od plesa. Počela sam trenirati, pratiti radionice, natjecanja i ubrzo je to postalo moja svakodnevica”, kaže Michela i dodaje kako Pole Dance izgleda jednostavno, no zapravo je dosta zahtjevan.

 

“Nekada smo znale smo vježbati i u parkovima. Dečki bi nas često zezali, ali samo dok – nisu sami probali. Mnoge ih je i zainteresirao ples na šipci kada su shvatili koliko je snage potrebno da bi svoju težinu držali samo stiskom noge i još dok ste pri tome okrenuti naglavačke“, komentira Michela i kaže:”Obučene smo u kratke hlačice i topiće jer se drugačije ne bi mogle držati na šipci, samo bi skliznule, ali to nema veze sa seksom”.

 

pole-dance-fitness

 

Ples na šipci uključuje elemente poput okreta, penjanja, elemenata na podu i inverzija, u mnogočemu su to zapravo gimnastički elementi. Osim toga, ovakvi treninzi razvijaju mišićnu snagu, izdržljivost, fleksibilnost i gracioznost zbog svog plesnog elementa. Također, ples na šipci svakome omogućava da izrazi svoju osobnost jer, iako svi uče iste elemente, svatko bira kako ćete ih otplesati.

 

“Ono što je najznačajnije i vrlo očito, ples na šipci podiže samopouzdanje i svijest o vlastitom tijelu. To je promjena koju sam vidjela kod svih cura koje ga treniraju”, tvrdi trenerica plesa na šipci Michela.

 

Galerija fotografija