Prijava

Vaša prijava

Kreće sezona Matičinih četvrtaka


Nakon ljetne stanke, sutra kreće nova jesenska sezona Matičina četvrtka u Muzeju Turopolja.  Predsjednik velikogoričkog Ogranka matice hrvatske Stjepan Rendulić istaknuo je da je predviđeno osam susreta, a prva ovosezonska tema je „Uređenje okoliša crkve Sv. Petra i Pavla u Velikoj Gorici“ . Predavanje će održati arhitekt i projektant Ivica Leder.

Župna crkva Sv. Petra i Pavla u Velikoj Gorici nalazi se u ulici Andrije Kačića Miošića. Projektiranje je započelo još prije rata. Autor izvornog projekta je arhitekt Petar Ružević, izuzetno veliki hrvatski stručnjak za sakralnu arhitekturu. Gradnja je započela 1990. god. a početkom gradnje autor je na žalost umro. Tadašnji izvođači napravili su nekoliko izmjena projekta zbog kojih je kasnije bilo dosta problema oko dovršetka, a problem prokišnjavanja krova još nije riješen.

Projektni biro Arhitektura LEDER sudjelovao je u nekoliko faza dovršenja projekta:

  1. Oblikovanje i odabir tehnologije izrade pročelja (fasade),
  2. Izrada Lokacijske dozvole za formiranje parcele i pristupa na javnu površinu,
  3. Projekt uređenja pristupnog trga, pješačke prometnice i okoliša,
  4. Projekt uređenja interijera „podruma“,
  5. Projekt uređenja pristupnog platoa …

Radovi uređenja odvijali su se od 1998. do danas. Ovaj projekt je primjer kako se radovi obnove ne izvode samo na „starim“ objektima, nego je često potreba „rekonstrukcije i obnove“ skoro novih objekata.

Kao i do sada, susreti četvrtkom će se i dalje biti u Muzeju Turopolja od 19 sati.