Prijava

Vaša prijava

Turopoljska trka – tradicija trčanja duga 25 godina


Danas je Turopoljska trka zasigurno jedna od najvažnijih i najvećih polumaratonskih utrka u ovom dijelu Hrvatske, na kojoj, osim domaćih trkača, rado sudjeluju i oni van granica Lijepe naše. Svi su čuli za ovo zanimljivo sportsko događanje koje se održava svake godine u ožujku, no koliko znamo o njenoj povijesti?

Ruta prve trke bila je Velika Gorica – Mala Buna

Turopoljska trka pokrenuta je 1993. godine. Utemeljili su je gorički sportaši, entuzijasti i zaljubljenici u maraton Mato Bilić, Kiril Marinkov i Drago Lepen. Posebna podrška tada je stigla i od prvog župana obnovljene Plemenite općine turopoljske Zdravka pl. Lučića. Prkoseći uvjetima nesigurnosti i nestašice koji su vladali u to vrijeme, odlučili su organizirati 1. Turopoljsku trku na 21 km do Male Bune.

Prve utrke kroz Turopolje mijenjale su dužinu i trasu. Bilo je tu trka od 21 km, 24 km, te 27 km. Tako je ova zadnja, koja se ujedno pojavila na prvom umjetnički oslikanom plakatu, išla sljedećom trasom: Stadion „ Radnik „ Velika Gorica – V. Mlaka, Odra., Hrašće, Lukavec, Lomnica, Gradići, Kurilovec, Stadion “Radnik“.

Trka je godinama  rasla, kako u pogledu broja trkača, tako i u pogledu sadržaja vezanih za samu trku i oko nje. U sklopu utrke polumaratona priključene su još dvije trke: trka građana i srednjoškolaca, te učenička trka za osnovnoškolce od 1. do 8. razreda. Sastavni dio događanja postala je izložba plakata turopoljskih trka te Pasta Party, druženje dan prije trke u sklopu kojeg je moguće podignuti natjecateljske brojeve, odraditi Carboloading i uživati u glazbi i filmovima prošlih trka, koje se prikazuju na velikom video platnu.

13.03.2016. Velika Gorica – 24. Turopoljska trka. Foto: Miljenko Milanoviæ/cityportal.hr

Današnje Turopoljske trke postale su neizostavan dio turističke ponude grada Velike Gorice i Zagrebačke županije, i centralni su sportski događaj ne samo za naše sportaše i maratonce, već sigurno i za veliku većinu stanovnika Velike Gorice i njezine posjetitelje, koji svake godine dolaze na trku u sve većem broju.

Pored glavnih organizatora trke – Maraton kluba „Velika Gorica“ i Plemenite općine turopoljske treba svakako spomenuti i suorganizatore, a to su svake godine Zajednica športskih udruga Grada Velike Gorice, Turistička zajednica Grada Velike Gorice te Stručni skup učitelja tjelesne i zdravstvene kulture osnovnih škola Velike Gorice.

2001. godine nakon jubilarne 10. trke u Velikoj Gorici osnovan je Maraton klub „Velika Gorica“, koji zajedno s Plemenitom općinom turopoljskom preuzima organizaciju trke koja prelazi na međunarodni standard polumaratona od 21,097 km i trasu koja je zadržala današnji izgled.

MN: Ruta jubilarne 25. Turopoljske trke

Posljednja nedjelja u ožujku rezervirana je za ovogodišnje 25. jubilarno izdanje koje nas vodi od Velike Gorice, kroz mjesta Donju Lomnicu i Gradiće, do Starog Grada Lukavca te potom natrag do Velike Gorice. Osim utrke polumaratona, i ove godine očekuje nas utrka za građane na 5 km, promotivna utrka osoba s invaliditetom u kolicima i zainteresiranih građana u duljini od 400 metara te učeničke utrke za sve uzraste od prvog do osmog razreda. No, kako je ovo slavljenička godina, organizatori spremaju i dvije dodatne utrke: „1. Turopoljsku vatrogasnu trku“ na 5 km i utrku rolera na 5 km. Kao i svake godine, početak utrke označit će Turopoljski banderij pucnjem iz topa.

13.03.2016. Velika Gorica – 24. Turopoljska trka. Foto: Miljenko Milanoviæ/cityportal.hr

Turopoljska trka nalazi se u kalendaru Hrvatskog atletskog saveza, a u sklopu polumaratona održat će se i ekipno prvenstvo Hrvatske. Sve rute Turopoljske trke certificirane su od strane Svjetske atletske federacije.

Na 25. Turopoljsku trku zasad se prijavilo oko 600 trkača – 300 za polumaraton te 300 za ostale utrke. Na sam dan trke bit će moguće prijave za učeničke utrke kao i utrke građana.