Prijava

Vaša prijava

FOTO Gorica je vodeća po GO, on može potrajati i po par mjeseci!


U Osnovnoj školi Eugena Kumičića od 10 sati traje otvoreni GO turnir na kojem sudjeluju igrači iz cijele Hrvatske, dok je poseban gost aktualni prvak Hrvatske, Velikogoričanin Stjepan Meštrović. Osim što komentira partije, Meštrović i podučava sve zainteresirane.

08.04.2017. – Velika Gorica – GO turnir. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

“U GO sam se uključio na jednoj ovakvoj sekciji prije 15 godina. Učitelj Mladen Smud je tu igru predavao svim trećim razredima osnovne škole u Velikoj Gorici pa bi svake godine nova generacija naučila igrati GO“, priča nam Meštrović, koji se da bi postao prvak države morao iskazati na čitavom nizu turnira i izazvao prošlogodišnjeg prvaka.

08.04.2017. – Velika Gorica – GO turnir. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

GO je misaona, istočnjačka igra. Igra se na drvenoj ploči za dvoje, koja se sastoji od 19 vodoravnih i 19 okomitih crta. Kao figure služe crni i bijeli kamenčići. Prosječna partija ima oko 250 poteza, traje 15-ak minuta, a zanimljivo je to da može potrajati i po par mjeseci. Igra se profesionalno u Kini, Japanu i Koreji, a zabilježeno je da se u Hrvatskoj igrala u 19. stoljeću, i to u Puli.

08.04.2017. – Velika Gorica – GO turnir. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

“Gorica je godinama bila vodeća u tom sportu u cijeloj Hrvatskoj te imamo najjače igrače u zemlji, koji su članovi reprezentacije Hrvatske. Imamo namjeru pokrenuti nove generacije jer nam kapaciteta i trenera ne nedostaje”, kaže voditelj turnira Mladen Smud.

Galerija fotografija: