Prijava

Vaša prijava

Sve za razvoj djece: Za Fuji i rukometaše dva milijuna kuna od Ministarstva


Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku raspisalo je natječaj pod malo dužim i kompliciranijim nazivom “Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s poteškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport”. U skraćenoj varijanti, 100 milijuna kuna je ministarstvo na čijem je čelu Nada Murganić odlučilo dodijeliti klubovima i udrugama koji se brinu za djecu s invaliditetom, ali i za one lošijeg imovinskog stanja.

U ovom krugu ministarstvo je dodijelilo nešto manje od 26,5 milijuna kuna, a malo više od dva milijuna odlaze u Veliku Goricu. Judo klub osoba s invaliditetom Fuji, uspješni, hvaljeni i nagrađivani projekt Marine Drašković i njezine ekipe, dobio je 1,2 milijuna kuna, dok je Hrvatskom rukometnom klubu Gorica dodijeljeno 800.000 kuna. Sredstva su, naravno, strogo namjenska, svaka kuna morat će biti opravdana, ali tako to i mora biti.

– Radit ćemo na tome da uključimo djecu iz obitelji koje imaju troje i više djece, ali i sve koji su u riziku od siromaštva, da im omogućimo da se bave sportom. Kriteriji su jasno određeni i nadamo se da će se uključiti što više djece kojima ćemo omogućiti bavljenje sportom potpuno besplatno. Dobit će svu opremu, za njih će biti osiguran stručni rad, plaćeni odlasci na turnire… – rekao je Hrvoje Pekera iz HRK Gorice.

Posebnu pozornost dobio je naš Fuji, o čijem je radu prikazan i kratki film. Prisutni su, kao i uvijek kad je riječ o Fujiju, bili oduševljeni.

– Partneri su nam Grad Velika Gorica, judo klub Pinky i Sportski savez osoba s invaliditetom Velike Gorice, svi su oni uključeno u ovo. Glavna aktivnost projekta su treninzi koje mi provodimo, ali ovime ćemo omogućiti 25 djece da treniraju besplatno. Projekt će zove ‘Judo inkluzija’, pomagat će nam i ‘pinkijevci’, a pokrit ćemo još i izložbu fotografija, dokumentarni film, knjigu ‘Judo za osobe s cerebralnom paralizom’, koje ćemo besplatno poslati svim judo klubovima u Hrvatskoj, kako bismo ih potaknuli na pokretanje programa poput našega – rekla je Marina Drašković.

Fujijev projekt trajat će tri godine, s javnom prezentacijom na kojoj će se najaviti projekt, objasniti što će se sve njime postići, a javno će se prezentirati i rezultati nakon što projekt završi.