Prijava

Vaša prijava

Ispovijest opljačkane trgovkinje: ‘Prijetio je da će nas ubiti, tražio više novca…’


U posljednja dva mjeseca ove godine na goričkom području opljačkano je pet trgovina. Val razbojništava unio je strah među ljude, a naročito među trgovkinje. Naime, one se u posljednje vrijeme često nalaze ispred nišana maskirnih razbojnika. “Modus operandi” uvijek je isti. Maskirani muškarac ulazi pred kraj radnog vremena u trgovinu i prijeti pištoljem, a u njoj se u tom trenutku nalazi jedna ili dvije zaposlenice. Prestrašene, u strahu za vlastiti život, predaju razbojnicima dnevne utrške, a onda ih ovi prisiljavaju da legnu na pod, kako bi lakše pobjegli. Evo kako je to doživjela jedna od trgovkinja, koja se našle ni kriva ni dužna ispred nišana razbojnika…

– Čovjek uđe u trgovinu. Kapa, šal, misliš sve najnormalnije, tako barem izgleda, a onda shvatiš da to nije baš tako. Kad ti pokaže pištolj i počne vikati, prvo pomisliš ‘zar sam i ja to doživjela’. Pokušala sam se ponašati smireno i napraviti sve što je tražio. Čovjek shvati da nema što drugo, to je najpametnije. Na kraju krajeva, svi su poslije rekli da je to napravljeno kako treba jer takvima se ne možeš suprotstaviti. Unutra nije bilo nikoga, pretpostavljam da je napadač nekoliko dana prije pratio kada i tko ulazi u trgovinu. Tražio je novac, prijetio da će nas ubiti i, nezadovoljan onim što su mu dale iz blagajne, tražio je još – rekla nam je naša sugovornica.

Prva se na meti razbojnika našla trgovina u Velikoj Mlaki. Maskirani muškarac 12. studenog u 19:20 sati s pištoljem je ušetao u trgovinu na Trgu majke Hrvatice. U tom trenutku u trgovini su se nalazile dvije zaposlenice, od kojih je uz prijetnju pištoljem zatražio novac. U strahu za vlastiti život predale su mu dnevni utržak. Šteta je procijenjena na više tisuća kuna.

Četiri dana kasnije, sličan slučaj dogodio se i u Velikoj Gorici. U trgovinu u Ulici Stjepana Fabijančića u 19:30 sati ušao je maskirani muškarac i pištoljem zaprijetio dvjema djelatnicama koje su se nalazile unutra. Sam je uzeo novac iz registar blagajne i polog novca te ih stavio u vrećicu, a djelatnice je natjerao da legnu na pod te se potom udaljio u nepoznatom smjeru. Šteta je procijenjena na nekoliko tisuća kuna.

Nakon toga, 20. studenog dogodila se nova pljačka, ovaj put u Kučama. Crni niz se nastavio deset dana kasnije u Buševcu, ali ovaj put razbojnik je u trgovinu ušetao oko 16:50 sati. Isti potpis razbojnik je ostavio i u Bukevju. Maskirani muškarac pred kraj radnog vremena ušetao je u trgovinu. Odmah po ulasku uperio je pištolj prema djelatnici te joj se obratio riječima: “Pljačka, daj novce”. Djelatnica se odmaknula od registar blagajne iz koje je razbojnik uzeo novac te se uputio u nepoznato.

Nelagoda se uvukla među trgovkinje. Neke su počele zaključavati vrata trgovina nakon što padne mrak i puštati unutra samo poznate osobe.

– Neke kolegice počele su se zaključavati kad padne mrak pa samo poznatim kupcima otvaraju vrata, a drugima ne. To je jako neugodna situacija, raditi pod takvim stresom je strašno…to nije rješenje – dodala je trgovkinja.

Vrijeme je da netko napokon reagira i zaustavi praksu po kojoj trgovačke blagajne služe kao bankomati razbojnicima, a trgovkinje se traumatizira kao kolateralne žrtve besplatnog podizanja gotovine. Malo se govori o tome kakve posljedice po zdravlje ostavljaju ovakvi napadi.

– Prošlo je dosta vremena od pljačke. Još sam pod terapijom, uzimam četiri vrste lijeka. U životu sam imala iznimno teških situacija i nikad nisam uzimala lijekove, ali nakon ovog pretrpljenog šoka ne mogu spavati niti funkcionirati bez terapije. Stručnu pomoć tražiš sama, policija ti da popis institucija i udruga koje pružaju stručnu pomoć pa onda tko kako odluči. Svatko se na svoj način nosi s ovim problemom. Nakon svega pretrpljenog, neugodna situacija i kao kupcu u poslijepodnevnim satima ući u trgovinu. Razmišljam o povratku na posao, moram raditi, ali opet ostaje strah da bi se to moglo ponoviti i tome opterećuje – otkrila nam je jedna od žrtava.

Kako smo doznali, na ovim slučajevima policija intenzivno radi i oni imaju prioritet. Val razbojstava koji je pogodio naše područje jedan je od najvećih sigurnosnih izazova s kojima se u posljednje vrijeme suočila gorička policija.


50 godina rada Božidara Prosenjaka