Prijava

Vaša prijava

Jakirović: Sljedeće tri utakmice odgovoriti na pitanje ‘jesmo ili nismo?’


Nekoliko dana odmora, povratak trenizima, prijateljska utakmica i pobjeda 4-2 protiv slovenskih Domžala, pogled iz fotelje na dvije utakmice A reprezentacije i onu jednu U-21 “kockastih”, za koje je nastupio i suigrač Čabraja, pa temeljita priprema za Osijek. Tako je izgledalo posljednjih 11 dana u životima nogometaša Gorice. Na kraću prvenstvenu stanku otišli su uz nezaslužen poraz od Dinama, a s nje se vraćaju gostovanjem u Osijeku, u petak od 16.30 sati.

– Situacija je jako dobra – uvodno će emitirati samo optimizam trener Sergej Jakirović.

– Iako zbog kartona nećemo moći računati na Čagalja i Marinu, ja bih rekao da nam se kadar i dodatno proširio kroz tu utakmicu protiv Domžala, kroz koju su se i definitivno u konkurenciju vratili Ljubisavljević i Maslowski. U Sloveniji smo odigrali dobru utakmicu, nastavili na tragu onoga što igramo u posljednja četiri kola i nema razloga da tako ne bude i protiv Osijeka – dodao je Jakir, svjestan koliko su intenzivni dani pred njim i njegovom momčadi.

Sasvim konkretno, u sljedećih osam dana Gorica će odigrati tri utakmice. U petak se ide u Osijek, u utorak stiže Lokomotiva, a subota donosi Rijeku, također na domaćem terenu. Sve izravni protivnici u borbi za mjesta u europskim natjecanjima, sve tri utakmice silno važne za smjer u kojem će Gorica ići u završnici sezone.

– Imam stvarno slatke brige pri izboru tko će igrati, što je dobra vijest uoči te tri utakmice koje nas čekaju. Ja sam ih nazvao ‘ili jesmo ili nismo’. Borimo se s direktnim protivnicima, ne ovisimo ni o kome, i ako uzmemo poneki bod, bit će super. Ako bude kontra, možemo se polako okretati sljedećoj sezoni – kazao je Jakirović.

Imperativa, dakle, apsolutno nema, budući da uoči sezone o Europi nitko nije ni razmišljao, ali to ne znači da Goričani neće pokušati iskoristiti svaku šansu koja se ukaže. Počevši od Osijeka u petak.

– Osijek je u svojim problemima, pritisak navijača je ogroman, bez pobjede su od 17. veljače, i zato očekujem jurnjavu po terenu! Očekujem da će nas napasti, probati čim prije riješiti utakmicu, no na nama je da se dobro pripremimo i odgovorimo na njihovu igru. Nema tu velikih tajni, sastajemo se treći put ove sezone… Osijek je jesenas igrao jako dobro, no odlaskom nekih igrača malo su pali, uvukla im se nervoza… Međutim, za nas je važno samo gledati kako se što bolje prezentirati. Bude li to kao u ova posljednja četiri kola, bit će sve u redu – uvjeren je trener.

U 8. kolu Gorica je u Osijeku pobijedila 1-0 golom Lukasza Zwolinskog… Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

U 17. kolu Osijek je gostovao u Velikoj Gorici, pobijedio 2-1 i odnio bodove kući… Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Zgodno je pogledati i prema statistici, pogotovo u situaciji kad ti ona ide u prilog, kao ovoga puta. Naime, dvaput su ove sezone igrali Gorica i Osijek, i oba puta je pobjedu odnio gost. U prvoj četvrtini prvenstva Gorica je pobijedila 1-0 u Osijeku, u drugoj je Osijek slavio 2-1 u Velikoj Gorici.

– Obje utakmice su bile potpuno otvorene. Pobijedili smo u Osijeku, ali i oni su u toj utakmici imali dosta šansi, kao što smo u onom susretu koji smo izgubili doma mi imali malo više od igre… Poveli smo, mogli zabiti i drugi, a onda smo ih vratili u utakmicu penalom, pa su nam još i zabili iz prekida i priveli utakmicu kraju. Osobno, odmah bih potpisao da se ponovi takav scenarij. Da ih dobijemo sutra, a onda neka oni nas dobiju u Gorici – sa smiješkom je kazao Jakirović.

Recept po kojem je “kuhao” u pripremi za Osijek, naravno, nije želio otkrivati do kraja, ali osnovni plan je jasan.

– Treba biti pametan. Što duže budemo držali ‘nulu’, ako eventualno i povedemo, oni će biti sve više nestrpljivi i nervozni, publika pogotovo. Iako, kad sve to pogledam… – rekao je Jakir, zastao na trenutak i nastavio:

– Već sam ranije branio kolegu Zekića, ali stvarno ne razumijem to što se događa. Ako si prodao sedam igrača, zaradio ne znam koliko milijuna eura, a doveo si Kleinhasera i dečke iz Osijeka 2, nemoguće je ostati na istoj razini. Kad bi to bilo tako jednostavno, valjda bi i Dinamo II i Hajduk II svakih šest mjeseci izbacivali super igrače. A to ne ide baš tako, to je proces, treba vremena. Uostalom, kakva god da je ta njihova kriza, oni se i dalje bore s Rijekom za drugo mjesto, u polufinalu su Kupa protiv Dinama, u jednoj utakmici sve je moguće… Ne razumijem tu nervozu, ali kad je već tako, nadam se da možemo iskoristiti tu situaciju – završio je Jakirović.

Trening je već odrađen, ostalo je još odraditi ručak i krenuti na put. Na mjesto na kojem je Gorica u 8. kolu slavila golom Lukasza Zwolinskog, jednim od najljepših u ovoj sezoni HNL-a…