Prijava

Vaša prijava

Bravo, Gorica! Ali čuda se, nažalost, stvarno ne događaju svaki dan…


Dvadeset i osam minuta. Točno toliko, koračić do pola sata, Gorica je ove nedjeljne večeri bila – europska momčad! U Kranjčevićevu ulicu, na noge dosad nepobijeđenoj Lokomotivi, Sergej Jakirović doveo je svoju momčad u potrazi za čudom. Trebalo je srediti “lokose”, prvi put iz četvrtog pokušaja, ali uz to još i dočekati veliko iznenađenje u Gradskom vrtu, gdje je Inter morao uzeti sve bodove Osijeku.

I bilo je točno tako! Tih dvadeset i osam minuta. A onda su se stvari počele okretati, doživljavajući putem, s vremena na vrijeme, manje ili veće šokove, ali jedno je nakon tih 28 minuta bilo jasno – čuda se, kao što kaže stara narodna, ne događaju svaki dan. Nažalost, nije se čudo dogodilo ni ovdje, u ulici pjesnika, koliko god bi baš takav, poetski rasplet, bio potpuno primjeren jednog nogometnoj priči poput goričke…

Svi elementi bili su tu, jedan do drugoga. Igrala se 14. minuta kad je obrana Lokomotive pogriješila, a pred golmanom Grbićem našao se – kozmička pravda tako je htjela – Kristijan Lovrić. Isti onaj Lovrić kojeg je prošlog ljeta ista ta Lokomotiva otpisala, odlučivši da im takav igrač nije potreban. Jedanaest mjeseci kasnije baš je on, ekstremno motiviran, zabio “lokosima” taj gol koji je probudio nadu.

A onda je, već nakon nekoliko desetaka sekundi, srce zakucalo ubrzane tonove.

– Inter vodi! – doviknuo je netko i priča o čudu postala je sve ozbiljnija.

Kad je stigao i dodatak da je strijelac Igor Postonjski – nebesa su valjda htjela da to bude baš bivši igrač Gorice, koji je u Inter otišao baš odavde – bajka je počela dobivati opipljive obrise. Puno je još ostalo do kraja, teško da je ikoga uhvatila posebna euforija, ali nada je živjela. Minute su tekle, goričke europske minute, srce je opet zamalo stalo kad je Lokomotiva u 37. minuti pogodila stativu, a onda se opet javio onaj koji ima najbržu mobilnu aplikaciju.

– Izjednačili su… Evo ga, piše, 1-1.

Prošlo je dvadeset i osam minuta. Dmitro Lopa, osječki Ukrajinac, autor je gola koji nas je vratio u stvarnost. Službeni spiker ubrzo je objavio rezultat, sve je bilo jasno i igračima, ali nada je tinjala i dalje. Sve tanja i tanja nada, naravno… Činilo se da je sve riješeno samo koju minutu poslije, no gol Osijeka je, kaže aplikacija, poništen…

Znali su i igrači Gorice što se događa, nisu mogli ostati imuni, ali uspjeli su se fokusirati na igru, na teren. Jedino “iskakanje” dogodilo se u 50. minuti, kad je Musa nespretno zakačio Lecjaksa u šesnaestercu i stvari su postale sve lošije. Luka Ivanušec zabio je iz penala, a dobro u svemu tome je što je takvo stanje trajalo – jednu minutu.

Već u idućem napadu – kozmička pravda valjda htjela da to bude on – Kristijan Lovrić sjurio se prema golu “lokosa”, pucao ljevicom, a Grbić je odbio samo do Miye, koji je dovršio posao s tri, četiri metra. Nada se opet vratila, kakva-takva, čekao se opet gol Intera, ali i to je trajalo samo minutu…

– Gotovo je, Osijek vodi… – javio se dežurni informator.

Ovoga puta gol, nažalost, nije poništen, ovoga puta bilo je stvarno gotovo. A Gorica je, istovremeno, bila stvarno odlična. Kristijan Lovrić, zbog kozmičke pravde ili čega već, i dalje je briljirao, zabio još jedan, u 60. minuti, pa je Gorica zapravo već tad svoj dio posla odradila. Što je, uostalom, i bilo najvažnije.

Debitirao je od 82. minute i 18-godišnji Krešo Krizmanić. Domaći dečko, stoper ili lijevi bek s velikim potencijalom, u subotu je produžio ugovor, a u nedjelju i odigrao svoje prve prvoligaške minute… Ušao je umjesto junaka utakmice, sjajnog Lovrića, i zauzeo lijevu stranu obrane. Nije se uplašio, probio je led, nastavak sigurno slijedi sljedeće sezone.

U kojoj će se Gorica, u to nema sumnje, željeti opet boriti za Europu. Ozbiljnije nego ove sezone, još ambicioznije, što neće biti nimalo lako. Ni ponoviti ovakvu sezonu, najbolju debitantsku u povijesti HNL-a, a pogotovo nadmašiti sve ovo učinjeno. Nogometna priča ovoga se puta nije pretvorila u bajku, “happy end” je otišao u Osijek, ali zato i služe nove prilike.

HT PRVA LIGA, 36. KOLO

Lokomotiva – Gorica 2-3
(Ivanušec ’51-11m, Burić ’90 / Lovrić ’14, ’60, Miya ’52)

Osijek – Inter 3-1
(Lopa ’43, Pilj ’50, Bočkaj ’83 / Postonjski ’15)

Dinamo – Hajduk 3-1
(Hajrović ’20, Gavranović ’49, ’56 / Caktaš ’68)

TABLICA

1. Dinamo 92
2. Rijeka 67
3. Osijek 62
4. Hajduk 62
5. Gorica 59
6. Lokomotiva 49
7. Slaven B. 37
8. Inter 31
9. Istra 25
10. Rudeš 14