Prijava

Vaša prijava

Alpas Cup, deseti put! Ponovno će se graditi mostovi među djecom…


U novim, prekrasno uređenim klupskim prostorijama, ispod svjetlećega grba NK Kurilovca, smjestili su se predsjednik NK Kurilovca Dražen Vujnović, prvi čovjek Alpas Cupa Vlado Stepanić, direktor tvrtke Alpas Hrvatska Kristijan Japec te vodeći ljudi grada, gradonačelnik Dražen Barišić i njegov zamjenik Ervin Kolarec. Približilo se i deseto izdanje Alpas Cupa, turnira za dječake do 11 godina, koji je na rasporedu ovog vikenda.

– Pred nama je deseto izdanje turnira kroz koji je dosad prošlo 450 klubova iz 16 zemalja i iznimno smo ponosni što smo uspjeli dovesti Alpas Cup do statusa jednog od najznačajnijih turnira za ovaj uzrast i puno šire od Hrvatske – istaknuo je predsjednik kluba Vujnović.

Ukupno je, gledajući sve ove godine, terenom u Kurilovcu trčalo više od 6500 djece, što zapravo najviše govori samo za sebe.

– Deset godina je lijepa tradicija za bilo kakvu manifestaciju, a Alpas Cup je afirmirao Kurilovec, Veliku Goricu i Hrvatsku na nogometnoj karti djece i mladih. Zbog toga ovaj turnir zaslužuje pažnju, ali i čestitke. Drago mi je što su oni pioniri koji su ovo prije deset godina i osmislili izdržali do danas u najvećem broju, jer impozantno je kad čuješ da je tu bilo 450 momčadi iz 16 zemalja, da je ovuda prošlo više od 6500 nogometaša. Svoj toj djeci i njihovim roditeljima uljepšali ste taj jedan vikend, a mladi su se kroz sve ovo i izgrađivali kao osobe, držali na pravom putu. Hvala u ime grada, u ime goričkog gospodarstva i turizma, ali prije svega u ime sportaša – rekao je gradonačelnik Barišić, na što su iz kluba dodali kako ovog vikenda zbog turnira u Kurilovcu u cijeloj Velikoj Gorici nema slobodnih kreveta, jer popunjeni su svi smještajni kapaciteti, što dovoljno govori o sinergiji goričkog gospodarstva i kluba iz Kurilovca.

– Ovo je sportska manifestacija na ponos Velike Gorice, jedna od najjačih koje imamo u gradu, a i šire. Pokazalo se u ovih deset godina da je ovaj turnir visoko na europskoj nogometnoj karti i na to imamo razloga biti ponosni. Ulaskom HNK Gorice u 1. HNL konačno je uspostavljena hijerarhija u turopoljskom nogometu, a tu važno mjesto ima i naš jedini trećeligaš NK Kurilovec, koji u omladinskom pogonu ima više od 200 djece. To je temelj, to je budućnost, ne samo Kurilovca, nego svakog od 17 naših klubova. Moramo ovim putem odati priznanje svima koji su bili uključeni u Alpas Cup ovih deset godina, posebno volonterima i entuzijastima. Hvala im na doprinosu koji daju i na promociji Velike Gorice, jer slika od ovog vikenda ići u mnoge krajeve Europe i svijeta. Dosad smo se pokazali kao odlični domaćini, a vjerujem da će tako biti i ovoga puta – kazao je Ervin Kolarec, zamjenik gradonačelnika, pa nastavio:

– I mi smo preuzeli odgovornost za grad prije deset godina, nastojali smo od početka infrastrukturno pomoći svakom našem klubu, povećavali smo sredstva klubovima, oslobodili smo ih plaćanja režijskih troškova, što govori da ovaj grad itekako ulaže u sport. Vidimo da nam se to i vraća, u prvom redu tako što je sve više naših mladih sugrađana aktivno u raznim klubovima. Imamo više od 2500 registriranih nogometaša u našem središtu, što je bogatstvo. Nogomet je najmasovniji sport, a mi danas sa zadovoljstvom možemo konstatirati da su uspješne sezone iza Gorice i Kurilovca, da su Lukavec i Turopoljac izborili viši rang… To je za nas itekako važno.

Jedan od začetnika cijele ove priče je Kristijan Japec, direktor tvrtke Alpas Hrvatska.

– Uvijek je lijepo biti u ovakvom, sportskom društvu. Došli smo do, kako bi Španjolci rekli, La Decime, desetka je tu, već deset godina smo zajedno. I tek kad to izgovorim, u glavi prevrtim cijelo to razdoblje, sjetim se kako je cijela priča krenula, ali i shvatim koliko smo svi u međuvremenu odrasli i ostarili. A opet, kad se okrenemo iza sebe, možemo svi zajedno biti ponosni. Ovaj turnir je pokazatelj koliko u Velikoj Gorici ima poduzetničkog duha, jer uspjeli smo ovdje objediniti cijelu Europu, iza nas su brojke za veliki respekt i moramo stvarno zahvaliti svim ljudima koji su sudjelovali u ovome tijekom godina. Svi volonteri, svi koji su bili uključeni, dali su u ovo dio sebe, i zato su svi oni i zaslužni što je ovaj turnir doživio ovako lijepu obljetnicu – rekao je Japec i dodao:

– Mi kao tvrtka partner u organizaciji pokazali smo da cijenimo i poštujemo svoj grad, ljude i djecu koji treniraju u svim našim klubovima, koja su i naši konzumenti. Društvena odgovornost je temelj zdravih međuljudskih odnosa i mislim da je zajedničko djelovanje u ovom smjeru kojim mi idemo primjer svim drugim kolektivima i tvrtkama koje žele poboljšati kvalitetu života u Velikoj Gorici. Nadam se da ćemo nastaviti u tom tonu i dalje, da ćemo ovaj turnir gurati prema uvijek istom cilju – objediniti djecu, mlade i roditelje iz svih dijelova Europe, ali i svijeta, da skupimo različite kulture ovdje u Velikoj Gorici, za koju bi rekao da je grad mojih snova.

Posljednji je riječ dobio Vlado Stepanić, glavni koordinator Alpas Cupa, čovjek za kojeg je u najavi rečeno kako “svake godine uzima godišnji odmor zbog ovog turnira”…

– Došli smo do prvog malog jubileja, do desete godine, a to nas ispunjava ponosom i zadovoljstvom. Iza nas je strašan posao, jako puno momčadi iz puno zemalja, a to nam je bila olakotna okolnost i u pripremi za ovaj turnir. Otežavajuće je bilo to što su pripreme tekle usporedno s velikim projektima i radovima u klubu. Bili smo prisiljeni odraditi sve potrebno za nastup u 3. HNL, što smo izveli zahvaljujući Gradu. Logično, na to se nadoveže i potreba da se uredi i ovaj naš društveni prostor, koji smo uredili uz puno muke i odricanja svih nas, ali i pomoći sponzora. I hvala im svima, bogatiji smo za jedan krasan prostor, u kojem ćemo se svi osjećati ugodno – kazao je uvodno Stepanić.

Nastavak je slijedio gotovo u jednom dahu.

– Je li to išlo na uštrb veličine i broja klubova na turniru? U odnosu na prošlu godinu, sigurno je. Lani je bilo i pet klubova iz Njemačke, no svi smo svjesni da su takve akcije vrlo skupe. Mahom je riječ o velikim europskim momčadima, koje imaju svoj rejting i način na koji se odazivaju na turnire, a to podrazumijeva sve ono što je nama ipak preskupo. Posegnuli smo za nešto skromnijom varijantom, ali i ovoga puta bit će tu 11 klubova iz šest europskih zemalja, iz Hrvatske, ali i Australije. Riječ je o našim ljudima, iseljenicima, i drago mi je što imaju želju i potrebu dovesti tu djecu u zemlju njihovih predaka. Njihov posjet Hrvatskoj trajat će osam dana, obići i Krapinu, i Plitvice… A mi ćemo se truditi da budu zadovoljni i u Kurilovcu, kao i svi naši gosti. I tako će biti sve dok bude snage i mogućnosti – istaknuo je Stepanić i zaključio:

– Uvijek nas je vodio motiv koji se vidi i na fotografiji koja je tu na zidu. Na njoj su djeca iz Dinama, Crvene zvezde i Širokog Brijega, svi se spontano međusobno druže, razgovaraju… To je i smisao, ti mostovi prijateljstva koje gradimo.

Bit će svega toga i ove godine, to je sigurno, počevši od subote u 10 sati, kad kreću prve utakmice. Finale je na rasporedu u nedjelju oko 20 sati.