Prijava

Vaša prijava

Jakir: Hajduk je institucija, ali imamo i mi svoju računicu za Poljud…


Sergej Jakirović ovih je dana jedan od onih tipova koji na vaše kurtoazno ‘kako si?’, energično odgovara ‘evo, super!’ Kako i neće biti takav kad je njegov nogometni život lijep. Ima par dana da je sredio Rijeku, četvrti put zaredom, došao mu je u međuvremenu i novi igrač, u Jiloanu Hamadu vrlo vjerojatno je dobio veliko pojačanje na terenu, a konkurencija u momčadi sve je jača. Izuzev već duže odsutnog Martina Maloče, svi igrači su zdravi i spremni, momčad je u dobrom ritmu, a sve to događa se u predvečerje okršaja s Hajdukom na Poljudu.

– Atmosfera u momčadi je odlična, pogotovo nakon pobjede nad Rijekom, nakon što smo uzeli ta važna tri boda. Momci su se regenerirali tijekom tjedna i spremni smo za ono što nas čeka – vrlo uvjerljivo kaže Jakirović, kojeg na Poljudu ne vole ni vidjeti.

Ništa čudno nakon što im je prošle sezone prepustio samo dva boda u četiri utakmica, postavši tako “crna mačka” još jednom hrvatskom velikanu. Takav status već ima na Rujevici, a ne bi bilo loše da se i novim velikim rezultatom protiv Hajduka produži i ovaj uspješan niz. I to na, očekuje se, vrlo pristojno popunjenom Poljudu…

– Pitao me netko je li ovo delikatan trenutak za ići na Poljud, a ja mislim da je za takvo gostovanje uvijek delikatan trenutak. Na Poljudu nitko nije favorit osim Hajduka, to treba tako i shvatiti, ali vjerujem da ćemo se uspjeti dobro prezentirati. Jako me zanima kako će moji igrači reagirati u takvoj atmosferi, jer siguran sam da će puno gledatelja doći na utakmicu. Em što nas nisu prošle sezone niti jednom pobijedili, em što Hajduk ganja tri boda… Ali imamo mi i svoju računicu. Očekujem dobru utakmicu i nadam se da ćemo biti dobri – kaže Jakirović.

Šokiralo je i trenera Gorice Hajdukovo ispadanje iz Europe od malteške Gzire, koje je za sobom povuklo smjenu na klupi, ali i mogućnost da se Splićani potpuno posvete samo prvenstvu.

– Sigurno da ih je ispadanje od Gzire potreslo, pogotovo zato što je u našoj javnosti Gzira predstavljena onako kako je… Naravno da i ja mislim da je Hajduk puno bolji od te momčadi, da se ovdje radilo o nesretnom trenutku, o spletu okolnosti, jer ipak im je čovjek zabio dva eurogola kakva više nikad neće zabiti, ali to je današnji nogomet. Svaka utakmica počinje sa 50-50, nema prostora za bilo kakva podcjenjivanja, svatko svakoga analizira i nada se nečemu… Međutim, isto tako vjerujem i da će sve to dobro doći Hajduku, neće biti fokusirani na Europu kao Dinamo i Rijeka, mogu se posvetiti prvenstvu – govori Jakirović i dodaje:

– Došao im je novi trener, donio novu energiju i njemačku disciplinu. Igraju drukčije nego prije, ali smatram da se mi sa svima možemo nositi i vjerujem da možemo nešto napraviti.

Sergej Jakirović s puno optimizma vodi svoju momčad prema Splitu… Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U tjednu nakon Rijeke ponovno se Goricu povezivalo s Rijekom, i to kroz njezin interes za Marijana Čabraju. Lijevi bek Gorice zasad ostaje ovdje, ali očito je da je interes za Jakirovićeve igrače ogroman.

– Nije to palo s neba. Cijeli ovaj prijelazni rok pojavljuje se interes za naše igrače, mnogi se raspituju, i sad je samo tehničko pitanje hoće li se nešto od toga realizirati. No najvažnije je da su moji igrači čvrsto na zemlji, razgovaram s njima svakodnevno, a sav taj interes može samo biti poticaj za daljnji rad, da budeš još bolji. Kad vratimo film godinu dana unatrag, tad Marijan Čabraja nije bio nigdje. I to je pokazatelj da je moguće nametnuti se kroz teren, kvalitetan rad i odricanje, da se puno toga vrlo brzo može promijeniti – kazao je Jakirović.

Ambiciozan je, optimističan, ali niti u jednom trenutku neće zaboraviti ponoviti koliko cijeni klub s kojim će njegova momčad imati posla ove nedjelje.

– Hajduk je uvijek Hajduk, to je institucija u hrvatskim okvirima, bez obzira na trenutak, na neku pobjedu ili poraz. Imaju veliku individualnu kvalitetu kroz Caktaša, Jaira, Edouka, malog Nejašmića… Ima tu jako dobrih igrača, budućnost je pred njima, ali sve se tu svodi na momčad. I zato mislim da se možemo nositi s njima, koliko god smo svjesni da nikome nije lako na Poljudu, pa tako ni nama neće biti. To je sve skupa izazov koji moramo nadvisiti – najavljuje Jakirović.

O sastavu za Poljud, naravno, nije želio govoriti. Pitanje je išlo u stilu ‘hoće li biti promjena u odnosu na Rijeku?’

– Možda hoće, možda neće. Postoji mogućnost, ali nema šanse da vam to kažem. Pa to ne govori ni kolega Burić… – sa smiješkom je kazao Jakir pa nastavio u istom stilu o Farouku Miyi, “specijalistu za Hajduk”.

– Hoće li Miya igrati? Vidjet ćemo, sve ćete doznati… Je, zabio je dosad Hajduku već tri gola, očito mu leže, ali uvijek je to tako, pojedinim igračima više ili manje leže pojedini protivnici.

Ovako na prvu, dojam je da bi sigurni trebali biti Kahlina, Musa, Jovičić, Čabraja, Suk, Lovrić i Cherif, a da su dvojbe Ćelić ili Steenvoorden, Marina ili Maslowski, Zwolinski ili Miya, Mathieu ili Dvorneković… Opcija je dovoljno, kvalitete također, a ima i dovoljno hrabrosti. Sve skupa djeluje obećavajuće, koliko god težak posao bio pred Goričanima…

Autobus za Split već je zagrijavao motore, gorička ekspedicija pakirala kofere, skupili su se i navijači na stadionu, ići će i oni prema Poljudu… A svi zajedno u samo jednoj misiji – nastaviti niz!