Prijava

Vaša prijava

Jakirović: Sve je tu jasno, ako ne budemo zabijali, neće biti ni bodova…


Želja je bila zabiti gol protiv Rijeke, pobijediti ako je ikako moguće, time i sačuvati priključak za četvrtim mjestom, ali na kraju je za nogometaše Gorice i ovaj jedan bod (0-0) ispao jako dobar.

– Je, na kraju je dobro i ovako… – priznat će i trener Sergej Jakirović.

Da nije bilo VAR-a, da se na snimci nije vidjelo Čolakovo igranje rukom kod gola, ostala bi Gorica i bez ovog jednog boda, otišla bi Rijeka na plus deset na tablici. Ovako je razlika ostala sedam bodova, toliko je daleko ciljano četvrto mjesto.

– Dobro smo krenuli u utakmicu, u prvih 20-ak minuta stavili Rijeku pod određeni pritisak, nakon čega su se dogodile dvije neshvatljive pogreške našeg beka Muse. To je Rijeci donijelo dvije matne situacije, mogli smo gubiti u tim trenucima, ali izdržali smo do poluvremena, iako nas je Rijeka, moramo priznati, dovela u probleme – realan je Jakirović, koji nastavlja:

– Drugo poluvrijeme bilo je puno bolje, s puno više naše kontrole, ali i inicijative. Neka šanse smo i stvorili, no nismo uspjeli zabiti, imali smo i tu stativu… Na kraju morao biti zadovoljan, ali evidentno je da ćemo morati zabijati golove ako želimo skupljati bodove.

Naravno, to je čista logika, nema bodova bez golova, a goričkih golova nema u ovih prvih 270 proljetnih minuta. I zato je na poluvremenu Jakir puno vremena potrošio pokušavajući doći do gola, do vodstva…

– U poluvremenu sam igračima rekao da moramo biti mirniji na lopti, da više moramo koristiti naše bočne igrače, koji su u fazi napada često bili sami, da što prije okrećemo strane, dolazimo u situacije dva na jedan ili tri na dva, što je u prvih 20-ak minuta i funkcioniralo… Želio sam i da preko Špikića i Lovrića pokušamo pronaći neke rupe u riječkoj obrani, da dovedemo loptu u šesnaesterac, jer tad je sve moguće. Međutim, Rijeke je jako dobro stajala, čvrsto i kompaktno, njihova obrana odigrala je jako dobro i nismo uspjeli poentirati – žali Jakirović.

Pokušao je i s izmjenama, već u 41. minuti izvadio je indisponiranog Musu i uveo Hamada, da bi poslije pokušao još i s Mathieuom i Maslowskim. I izgledalo je to nešto bolje, no opet nedovoljno dobro za prvi proljetni gol. Očekivalo se da će Jiloan Hamad ponuditi nešto više na svojoj prirodnoj poziciji polušpice, ali šveski Iračanin opet je ostao nedorečen. I dao povod za pitanje “može li Hamad uopće biti korisniji”…

– Ja se nadam da može, ali morat će puno više raditi – kaže Jakirović i nastavlja:

– Nema tu tajni, doveli smo ga da radi razliku na terenu, pogotovo kad je na toj poziciji “desetke”, da daje zadnje paseve, da više gura napadače u prilike. Zašto to ne radi? Treba njega pitati… Razgovarat ćemo. Siguran sam da ima kvalitetu za to, pokušat ćemo kroz razgovor dokučiti zašto se to ne vidi na terenu.

Situacija, dakle, nije blistava kad se gleda prema postavljenim ciljevima, ali vremena ima još dovoljno, još je 14 utakmica pred Goričanima, koje više nitko ne podcjenjuje. Ni u ludilu. Čak i najjači klubovi dolaze na naš stadion s osnovnim ciljem da sačuvaju svoj gol, pa tako i Rijeka.

– Naravno da je tako, pogotovo kad s nama imaš niz kakav imaš. I Osijek je ovdje bio jako oprezan, čak je i protiv Dinama bio puno ofenzivniji, tako da sam siguran da se radi upravo o tome, više nas definitivno nitko neće podcijeniti. To je dobro, mogu to shvatiti i kao kompliment za moju momčad, ali nama je najvažnije da pronađemo način kako probiti i takve obrane. Iz prekida, kornera, s poludistance… Svejedno je, samo moramo početi zabijati – svjestan je Jakirović.

Njegov kolega Simon Rožman, trener Rijeke, bio je istovremeno i zadovoljan i nezadovoljan.

– Utakmica se razvijala po očekivanju. Znali smo da neće tu biti puno golova, da Gorica ima jako dobru organizaciju igre, ali žao mi je prvog poluvremena. Imali smo dvije, tri stvarno odlične prilike i da smo zabili, utakmica bi se sigurno drukčije razvijala. U drugom poluvremenu smo željeli držati kontrolu, jer znali smo da ćemo doći do situacije koja može odlučiti. Do nje smo i došli na ulasku u sudačku nadoknadu, ali ne znam što se dogodilo s tim poništenim golom… Za mene je najvažnije da smo prekinuli crni niz s Goricom, iako imam osjećaj da smo zaslužili i više od boda – kazao je Rožman.