Prijava

Vaša prijava

Dubravko Kriste bio je neuništivi golgeter

[]

Dok svijet apstinira od sporta, HTV2 gotovo svakodnevno reprizira važnija sportska događanja iz minulih dana a Sportske novosti uvele su također rubriku Retrovizor i(li) svakodnevno biranje i pojedinačno predstavljanje 100 najboljih nogometaša Hrvatske svih vremena. City portal, iako lokalnog karaktera, među prvima je pokrenuo Sportski vremeplov a pozitivne vibracije i pozivi dolaze ne samo lokalno već i iz otoka Hvara, Pazina u srcu Istre, Zagreba..Javio se i Matija Dvorneković, domaći iskusni igrač HNK Gorice i uz zahvalu, čestitao za objavljeni tekst uz dodatak..”kad vam nešto treba, samo nazovite”..Hvala maestro nogometa, to su glavni argumenti da nastavimo započeto, barem dok amateri ne krenu s treninzima. Dakako, ako se odgovorni s time slože i podrže ideju na pravi način.

U nastavku istog, razgovarali smo s Dubravkom Kriste prije više od četiri godine, početkom siječnja 2016., kad je već imao 38 godina na leđima a još je igrao seniorski nogomet. Ne samo igrao već je bio i prvi strijelac polusezone 1. županijske lige istok u dresu Rugvice. Što je tada radio nogometni boem i car amaterskih terena iz Velike Gorice s one strane Save u šestoligašu?

“Još uvijek ne osjećam ozbiljnije teret godina, a igranje nogometa i zabijanje mi je i dalje veliko zadovoljstvo. Igram u sređenom klubu a suigrači su također na visokoj razini u svakom pogledu”-kazao je tada Kriste. Da, u Rugvici su u to vrijeme još igrali relativno poznati Marko Salatović, ranije drugoligaški igrač, zatim već afirmirani Mario Rac a branio je također super iskusni 39-godišnji Igor Ištvanić. Ovaj posljednji proslavio se kao mlad braneći u Dugom Selu kad je imao velike zasluge za izbacivanje Dinama iz Kup natjecanja jer je u raspucavanju obranio 11 metara Jeličiću. Kriste je za Rugvicu te minule jeseni 2015. zabio 14 pogodaka u 12 odigranih utakmica. Sjajan prosjek, kao i uvijek kod sjajnog Kriste. A gdje je ranije igrao Dudo?

“Ponikao sam u Radniku u Velikoj Gorici, igrao još za Vrbovec, zagrebačko Trnje, Dugo Selo, Imotski, HAŠK, Udarnik, Polet Buševec, Mraclin, kasnije Jelačić, Dinamo Hidrel…”-nabrajao je Kriste a možda je koji klub i zaboravio.

Zanimljivo, Rugvici je tada glavni konkurent za vrh poretka bila vodeća Lomnica za koju su također igrali “old boysi” Dinko Huskić, Igor Mostarlić, Dinko Miljković, sin legendarnog dinamovca Ivice Miljkovića kojeg su zvali još i Gegi. A gdje su onda mladi? Kriste se na ovu temu složio s iskusnim, poznatim i cijenjenim novinarom Sportskih novosti Antonom Samovojskom kojeg je citirao. “Mladi danas imaju na izbor mnogo sadržaja za lijep, ugodan i zanimljiv život, a na amaterski nogomet ne gledaju očima nas starijih, koji za primjer, do srijede komentiramo nedjeljnu utakmicu, a onda svakodnevno do novog vikenda razgovaramo i pripremamo se za novu (kraj citata). Više se ne čudim kada neki mladac prije tekme pita s kim igramo a nakon dvoboja baci prljave kopačke u kut, dok ih mi stariju doma “izglancane” spremamo gotovo u vitrinu. Vremena u amaterskom nogometu se očito mijenjaju”-mišljenja je bio Dubravko Kriste. Prisjetili smo se tada na sličnu temu i jedne anegdote iz Dinama. Izlazili su dinamovci na teren a legendarni maestro Štef Lamza je pitao: “Dečki, stadion je pun, a skim to igramo?”. A Igrao je Dinamo veliki derbi kontra Zvezde. Samo, Štef to nije pitao jer mu se baš “fučkalo” za nogomet. Fučkalo mu se kako se zove suparnik jer se nikog nije bojao.

Na kraju pitanje za Dubravka Kriste bilo je o kraju karijere. “Kraće vrijeme već sam igrao za veterane Radnika iz Velike Gorice, ali vratio sam se seniorima. Do kada? Ne zamaram se time jer srce još zaigra kad se mreža zaljulja mojom zaslugom. Neka samo zdravlje posluži”-poželio je na kraju vječni mladić, nasmijana lica i iskrene pozitivne vedrine Dubravko Kriste.

Evo i konačne liste strijelaca 1. županijske lige istok za sezonu 2015/2016:

26 pogodaka: Dubravko Kriste (Rugvica)

21 Vedran Novosel (Dinamo Hidrel)

17 Šeremet (Sloga iz Križa)

16 T. Novosel (Turopoljac), Đido (Lomnica)

15 Ivanović (Sloga Križ), Periša (Mladost Obrezina)

14 Milatović (Turopoljac)

13 Grgošić (Brcko)

12 Uremović (Ban Jelačić Banovo)

11 Kuzmić (Buna), Hadžić (Brcko), Matejčić (Ban Jelačić Vukovina)

10 Grgić (Lomnica), Pudić (Dinamo Hidrel), Spajić (Ban Jelačić Banovo), Bosankić (Sloga Križ), Rašić (Rugvica)…