Prijava

Vaša prijava

Kada i na koji način opet amaterski nogomet?

[]

U srijedu 13. svibnja 2020. je već 30 godina od poznatih događanja na stadionu Dinama u Maksimiru. O tome se gotovo sve zna, a nepoznato su u nedjelju 10. svibnja feljtonom krenule objavljivati SN. Naša tema je ipak amaterski nogomet.

Sport ovih dana strahovito trpi zbog poznatih razloga (virus). Nakon potpunog mrtvila, za nogometne profesionalce sada barem vrijedi ono; ipak se kreće. Ali bez gledatelja, to je pak kao juha bez soli. A što će biti s amaterima? Teško je predvidjeti, a mediji o tome, gotovo  ni slova. Prije 15 godina Sportske novosti su nogometnim amaterima poklanjali daleko veću pozornost, što i zaslužuju izvorni sportaši, koji su uzgred rečeno, sol za gore već spomenutu juhu. Navodno, u skoroj budućnosti opet će biti kao u dobra stara vremena, ali o tome, potom. Mi se sada možemo tek prisjećati dana kad su najbolji igrači amaterskih liga i nagrađivani (berem medijski), čak i oni četvrtog ranga.

Tako je za primjer, početkom lipnja 2005. godine, nogometni napadač Poleta iz Buševca Krešimir Beloša-Fijan prema ocjenama novinara SN pobijedio u utrci za Trofej SN, namijenjen najboljem igraču Jedinstvene županijske lige (tada četvrti rang nogometa u Hrvatskoj) u sezoni 2004/2005. U konačnom poretku Beloša-Fijan osvojio je 71 bod, a uz to s 24 postignuta pogotka ujedno je bio i najbolji strijelac lige. Uoči utakmice Polet-Strmec prigodnu statuu nogometaša dodijelio mu je Ervin Kolarec, tada novinar SN a danas dogradonačelnik Velike Gorice.

Godinu ranije 2004. godine, isto je uspjelo i Nevenu Novoselu, nogometašu Jelačića iz Vukovine za sezonu 2003/2004. Neven je također bio proglašen najboljim igračem iste lige ali i strijelcem jer je zabio 28. golova. Kuriozitet je to bio jer je Novosel bio igrač sedmoplasirane momčadi pa je trofej tim vredniji. Evo tadašnje izjave Nevena Novosela. “Bez pomoći mojih suigrača, stručne potpore trenera Marijana Mirkovića te cjelokupne Uprave, ne bi sigurno bilo ovog Trofeja. To je priznanje i svima njima”-rekao je Neven Novosel u lipnju 2004. godine.

Iste 2004. godine igrano je nogometno EURO u Portugalu. O tadašnjim događanjima u Velikoj Gorici govori i prigodni tekst objavljen u SN 28. svibnja 2004. u SN.