Prijava

Vaša prijava

Iranac došao postati najbolji na svijetu, još kad Lovrić ne bi otišao…

[]

Sretan sam što sam ovdje, nadam se da ću moći pomoći momčadi. Došao sam u Goricu dati sve što mogu, svu kvalitetu koju imam. Znam da ovdje već igraju sjajni igrači i morat ću se izboriti za svoju poziciju, pokazati da vrijedim.

Tim se riječima velikogoričkoj, ali i hrvatskoj publici predstavio Younes Delfi, 19-godišnji Iranac s kojim je, lako moguće, i zaključen ljetni prijelazni rok što se Gorice tiče. Doduše, transferi su ove godine mogući sve do 18. listopada, još više od mjesec dana, pa su i drukčiji scenariji mogući, pogotovo bude li eventualnih novih odlazaka, ali u ovom trenutku gorički kadar izgleda široko, popunjeno, kvalitetno…

Otišao je Cherif Ndiaye, prije njega Goricu su napustili i Ćelić, Maslowski, Čović, Periša i Mathieu, a Šroler je otišao na posudbu u Inter. Novi igrači su golman Ivan Banić, branič Albi Doka, ofenzivni veznjak Josip Mitrović te napadači Matar Dieye i, kao posljednji u nizu, Younes Delfi. Koji je, usput rečeno, došao s vrlo jasnim i najvišim mogućim ambicijama.

– Nisam želio igrati u Aziji jer se najbolji nogomet igra u Europi. A ja želim postati najbolji nogometaš na svijetu – ispalio je Delfi u razgovoru za službenu klupsku stranicu koji trenutak nakon što je potpisao za Goricu.

Naravno da to u ovom trenutku zvuči pretjerano, naravno da Younes i sam zna da je cilj koji je postavio ispred sebe zapravo vrlo uvjetan, jer treba težiti najvišem da bi došao visoko, ali lijepo je vidjeti da se u Gorici okupljaju igrači koji će imati hrabrosti izreći i ovakve stvari. Delfi je upravo takav, pri čemu je svima, pa tako i njemu, potpuno jasno da prvo treba dokazati da može pomoći Gorici, zatim i da u perspektivi može biti jedan od ključnih igrača Gorice, pa tek onda dolazi put prema vrhu kakav je mladi Iranac isplanirao.

– Hrvatska liga vrlo mi je zanimljiva, vjerujem da ovo može biti moj početak puta prema najvišim razinama. Znam dosta o momčadi koja me ovdje čeka, nešto manje o samoj ligi, ali ionako mislim da pojedinu ligu možeš upoznati tek u njoj zaigraš, kad je osjetiš iz prve ruke – govori Delfi, 19-godišnjak koji baš i ne izgleda kao tinejdžer otkad je pustio gustu bradu, ali fotografije bez brade pokazuju da je ovdje doista riječ o klincu.

Vrlo talentiranom klincu, da budemo precizniji. Došao je sa CV-jem koji kaže da je sa 16 godina debitirao za seniorsku momčad iranskog Esthegala, da je bio reprezentativac svoje zemlje već od tad, ali i da je u dvije godine za belgijski Charleroi odigrao samo šest utakmicu, uz po jedan gol i asistenciju. Pri čemu prošle sezone nije upisao niti jedan jedini nastup. Međutim, valjda se u svemu tome sjetiti i slučaja Cherifa Ndiayea, koji je također došao iz belgijske lige, u kojoj je imao samo jedan nastup, pa brzo pokazao da Gorici može donijeti jako puno.

Svi relevantni izvori govore kako “Gorica nikad nije dovela ovako talentiranog igrača”, jer riječ je o frajeru koji je na SP-u do 17 godina praktički sam sredio jednu Njemačku, kojoj je zabio dva i namjestio jedan gol u pobjedi 4-0, no tek treba vidjeti kako će se uklopiti, kako će se razvijati… Trener Valdas Dambrauskas voli raditi s mladim igračima, voli talent i energiju koje donose mladi, pa je lako povjerovati da bi i iz Delfija mogao izvući ono najbolje. I da će u 188 cm visokom Irancu koji može igrati sve pozicije u napadu dobiti dobar dodatak za momčad koja je na startu prvenstva pokazala da misli itekako ozbiljno. Naravno, tek će sudari s društvom iz “velike četvorke” pokazati pravu kvalitetu Gorice, ali sve dosad prikazano razlog je za ogroman optimizam.

Stvari su krenule toliko dobro da danas više nije nimalo nemoguće da u goričkom kadru još neko vrijeme ostane Kristijan Lovrić, majstor slobodnjaka i prvo ime Gorice. Čini se kako se kreira jedna sjajna nogometna priča u Velikoj Gorici, ostanak ovdje još neko vrijeme mogao bi i Lovriću puno toga donijeti, a momčadi i njezinim ambicijama pogotovo. Vremena za prodaju i dalje ima sasvim dovoljno, na pravu ponudu će u klubu sasvim sigurno znati reagirati, no Gorica nema potrebu ništa forsirati po tom pitanju. Ako netko ponudi milijune, super. Ako prave ponude ipak ne bude, opet super. Gorica ide dalje s Lovrićem, s punom vrećom bodova i s gomilom samopouzdanja.

Iskustvo ovdje donose nešto stariji igrači poput Kahline, Jovičića, Steenvoordena, Čanađije, Suka, Dvornekovića, Hamada i Mudrinskog. U “srednju generaciju” pripadaju Čabraja, Doka, Musa, Moro, Dieye, Kalik, Banić i Lovrić, a ekstra energiju donijet će klinci poput Babeca, Krizmanića, Špikića, Golubickasa, Mitrovića, Gadže… Delfi bi cijeloj toj priči mogao biti idealan dodatak, nova vrijedna opcija u rotaciji, ali i potencijalni “džoker” u goričkim ambicijama. Koje su, naravno, visoke i velike, no euforija je zabranjena zakonom!

– Dobili smo četiri utakmice i moramo biti zadovoljni, ali na nama je sad da se vratimo na teren, da nastavimo raditi i ispravljati nedostatke koje imamo u igri. Nogomet je okrutan, čim se zadovoljimo samima sobom, čim pomislimo da smo bolji nego što jesmo, stići će kazna. I zato si to ne smijemo i nećemo dopustiti – odlučan je trener Dambrauskas.

I to je, zapravo, najbolja vijest. Istra je u subotu u Velikoj Gorici, naša momčad opet će biti ozbiljna i angažirana, a na tribinama će biti – publika! Gorica ide dalje, istim stilom i istim načinom.