Prijava

Vaša prijava

Dotaknite oblake i budite među prvima u Hrvatskoj koji će isprobati XC paragliding

[]

Paragliding Adventures na hrvatsku paragliding scenu donosi novost u kojoj će uživati svi ljubitelji letenja, ekstremnih sportova, ali i prirode te putovanja. Naime, spremaju se pokrenuti Paragliding Tandem Cross Country flying projekt, skraćeno TXC. Za razliku od komercijalnih letova koji traju do oko 30 minuta, TXC-om ćete preletjeti i više od 50 kilometara, a takvi letovi mogu trajati i nekoliko sati. I upravo zato, Paragliding Aventures organizira selekcijsko letenje kako bi provjerili fizičku i psihičku spremnost kandidata za letove od tri i više sati.

– Letimo ovisno o meteorološkim uvjetima, let traje koliko je moguće na taj dan. Putnik će letjeti s nastavnikom letenja u tandem parajedrilici, gdje ćemo demonstrirati jedrenje, oštre zaokrete, spiralu… Ukoliko se putniku svidi i može psihofizički podnijeti takvo letenje, nastavit će obuku za kopilota tandem parajedrilice. Proći će skraćenu verziju teorije o paraglidingu, koliko je potrebno da iduće sezone može aktivno sudjelovati u samom letu – objasnio je Goran Gredičak, pilot u Paragliding Adventures.

Foto: Paragliding Adventures

Slobodnih mjesta za ovu avanturu ima još sedam.

– Cijena je 700 kuna. Naime, isto toliko koštat će vas i pola sata letenja, a ovakvi letovi traju puno duže, pa je ovo izvrsna prilika da isprobate paragliding. Za ovaj projekt tražimo osobe sklone avanturizmu i putovanjima koje imaju slobodne vikende. Selekcijsko letenje će se odvijati svaki povoljan letivi vikend na letjelištima u okolici Zagreba do kraja listopada ove godine, te po potrebi od ožujka do svibnja naredne godine. Iako spada u ekstremne sportove, paragliding je izuzetno siguran, a osjećaj dok letite je neopisiv – dodao je Pierantonio Bozzo iz Paragliding Adventures.

Zbog zahtjevnosti tako dugačkih letova, kanididati trebaju ispunjavati i određene uvjete. Moraju biti starosti od 15 do 30 godina (mlađi od 18 moraju imati pismeni pristanak roditelja), minimalno moraju imati 40, a maksimalno 85 kilograma te ne smiju biti viši od 180 centimetara. Ne smiju bolovati od težih ili kroničnih bolesti koje mogu utjecati na vožnju automobilom. Osim toga, poželjno je da su iz Zagreba, Velike Gorice ili bliže okolice.

Foto: Zrakoplovni klub Aerotika