Prijava

Vaša prijava

Krenulo je! Košarkaši 30 minuta “uništavali” Split pa se – spašavali

[]

Šest i pol mjeseci prošlo je od pobjede do Zadra, posljednje službene utakmice košarkaša Gorice, do otvaranja nove sezone, opet domaćim ogledom, opet protiv zvučnog protivnika. S druge strane je bio Split, tribine su bile prazne, ukrašene samo transparentima, utakmica u izravnom prijenosu, a Gorica – fenomenalna! Doduše, samo tri četvrtine, ali sasvim dovoljno za prvu pobjedu u sezoni koja obećava…

Budući da su samo četvorica igrača ostala iz prošle sezone, nije bilo posebno čudno što su u startnoj petorci krenula tri debitanta. Uz Mazalina i Majcunića tu su bili još i Kalajžić, Ljubičić i Batur, a ta petorka nametnula se Splićanima doslovno od prve sekunde. Niti u jednom trenutku Split nije vodio, odmah je Gorica preuzela kontrolu nad utakmicom i prednost je postepeno rasla.

– Kakvi smo? Nemam pojma! Niti jednu utakmicu nismo odigrali u kompletnom sastavu, a pogotovo niti jednu nismo igrali protiv ovako dobrog protivnika – govorio je trener Josip Sesar uoči utakmice.

Srećom po njega, ali i sve navijače Gorice, u prvih 30 minuta nove sezone mogao je – uživati. Vrtio je petorku, inzistirao na visokom ritmu, a gosti se s takvom Goricom nisu mogli nositi. Do poluvremena je Gorica otišla na velikih 12 razlike, da bi u trećoj dionici posao bio dovršen. U tih deset minuta Gorica je i više nego poduplala svoju prednost, otišla na ogromnih 68-43 uoči zadnje četvrtine i sve je upućivalo na pravu katastrofu ambicioznih Splićana. A onda je počelo i tih zadnjih deset minuta…

Ilija Đoković, srpski playmaker koji je u Split stigao iz FMP-a, povezao je tri trice, pridružio mu se s još jednom i Bruno Rebić, a Gorica je više od pet minuta čekala na svoj prvi koš! Serijom 16-0 Split se vratio u utakmicu, zakomplicirao stvari, a Sesar je odlučio prepustiti igračima da se sami izvlače iz te situacije. Nije pozvao niti jedan time-out, vjerovao je da njegovi momci mogu ovo izvući, što se na kraju i dogodilo. Iako je Split prišao i na samo šest koševa minusa u jednom trenutku, Ivan Batur je prvo tricom, a onda i košem uz dodatno slobodno bacanje otklonio bilo kakvu mogućnost da dođe do prave drame.

Tako je na kraju i završilo, pobjedom Gorice 79-73, bliže Split nije mogao prići.

– Prije svega, drago mi je što je sve nakonon opet počela, što se košarka vratila, jer već smo bili i nervozni u iščekivanju – priznao je trener Sesar za početak pa nastavio:

– Prve tri četvrtine smo igrali dobro i motivirano. Čini mi se da je cijela utakmica ovisila samo o nama – i prve tri četvrtine i ova posljednja gdje smo počeli igrati neki rukomet, mislili smo da je gotovo i stali smo u defanzivnom dijelu. Đoković je imao dva-tri šuta i dao krila svojim igračima koji nisu više imali što za izgubiti. Ipak, bez obzira što je završilo sa samo šest razlike, mislim da utakmica nije došla u pitanje.

Mate Kalajžić, Ivan Batur i Lovro Mazalin bili su najbolji gorički strijelci sa po 12 koševa, a Mazalin je tome dodao i deset skokova za prvi double-double sezone. S druge strane, Toni Perković je predvodio Splićane s 21 košem.

U drugom kolu domaćeg prvenstva Gorica sljedeće subote ide u goste Zaboku.