Prijava

Vaša prijava

Pobjeda za povijesne knjige: Gorica srušila Lovćen u Banja Luci

[]

Povijest se dogodila u subotu navečer u Banja Luci, povijest velikogoričke košarke. Gorica je prvi put u više od pola stoljeća iskoračila iz nacionalnih granica ulaskom u ABA ligu 2, a pobjeda koja ostaje zapisana, prva “prava”, ova je protiv Lovćena iz Cetinja. Završilo je 80-75 dva dana nakon što je do svoje prve pobjede Gorica došla bez borbe, zbog korone u redovima Rabotničkog iz Skoplja.

Ispalo je na kraju prilično “čupavo”, teško, gotovo i dramatično, ali Goričani su ovu pobjedu potpuno zaslužili. Krenuli su jako dobro od prve sekunde, razigrani Lovro Mazalin već je u prvih pet minuta ubacio osam poena, a već u tim trenucima imala je Gorica dvoznamenkastu prednost (18-11). Poveli su nešto kasnije i 23-7, izgledali besprijekorno naši košarkaši, a na predah su otišli s 12 koševa viška.

U drugoj četvrtini otišla je Gorica i na najviših 17 razlike (34-17), održavala prednost na 15-ak koševa razlike, s na poluvremenu imala 13 koševa prednosti. U nastavku je Lovćen krenuo “grickati” goričku prednost, spustio se na jednoznamenkasti zaostatak, a naznake drame pojavile su se kad su Crnogorci došli na minus sedam pet minuta prije kraja.

Minutu i pol prije kraja bilo je samo tri razlike za Goričane (74-71), no onda na scenu stupa Marko Baković. Prvo je ulovio skok u napadu i zakucao za pet razlike, a u sljedećem napadu zabija polaganje za 78-71. Prišli su opet Crnogorci na tri koša zaostatka, opasno je izgledalo kad je Kapusta promašio oba slobodna bacanja, ali Lovćen nije uspio zabiti i bacanja odluke na kraju je ubacio kapetan Ivan Majcunić.

– Mislim da smo zasluženo dobili utakmicu, da smo odigrali prvo poluvrijeme na sjajnoj razini. U drugom poluvremenu Lovćen je promijenio način igre, u nekim trenucima nismo se snašli, no najvažnije je da nismo gubili glavu. Završnicu smo odigrali odlično i čestitao bih igračima na prvoj međunarodnoj pobjedi i poželio im još ovakvih nastupa – rekao je trener Josip Sesar.

Prvo ime Gorice u ovoj je povijesnoj pobjedi bio Marko Baković, koji je svojih 14 koševa ubacio bez ijednog promašaja, Lovro Mazalin završio je utakmicu s 13 koševa, šest skokova i četiri asista, ali svoj doprinos ponovno je dalo svih 11 igrača, koliko ih je dobilo značajniju minutažu.